10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEconomiştii, clienţi ai fondurilor de pensii facultative

Economiştii, clienţi ai fondurilor de pensii facultative

Aproape un sfert (23%) dintre participanţii la fondurile de pensii facultative (pilon III) lucrează în domeniul financiar, 16% în industrie şi numai doi angajaţi dintr-o sută activează în administraţia publică, potrivit unui raport publicat de arbitrul pensiilor private.

Aproape o cincime (19%) dintre contribuabili nu au specificat profesia în actul de aderare, iar 6% dintre cei care şi-au ales un fond de pensii facultative au menţionat că lucrează în comerţ.

Restul participanţilor de pe pilonul III activează în domenii cum ar fi construcţii, transporturi, depozitare, comunicaţii sau agricultură.

În ceea ce priveşte zona geografică, 80% din contribuabili locuiesc la oraşe, iar restul la sate, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondurile de pensii facultative aveau active de 40,2 milioane de lei (peste 11 milioane de euro), la sfârşitul lunii iunie, şi peste 110.000 de participanţi.

La sfârşitul lui iunie, activau opt fonduri de pensii facultative, şapte administratori şi un depozitar.

Valoarea activelor fondurilor de pensii facultative a sporit cu 180% în primele şase luni din 2008 faţă de sfârşitul anului trecut, pe fondul dublării numărului de participanţi, al colectării contribuţiilor participanţilor şi al diversificării portofoliului, se mai arată în raport.

Cinci fonduri de pensii facultative au ca depozitar BRD-Groupe Societe Generale, în timp ce Raiffeisen Acumulare are depozitar banca Bancpost.

Potrivit CSSPP, ceilalţi doi depozitari avizaţi de arbitrul pensiilor private – BCR şi ING Bank NV Amsterdam – nu au desfăşurat activitate de depozitare şi custodie de la data obţinerii avizului pentru fondurile de pensii facultative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS