21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDeţinuţii, la muzeu

Deţinuţii, la muzeu

15 deţinuţi din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu au vizitat Biblioteca de Artă „Iosif Keber“ din municipiu. Această acţiune a fost posibilă în urma unui parteneriat încheiat între Biblioteca Judeţeană „Christian Tell“ şi Penitenciarul Târgu Jiu. Deţinuţii au putut afla detalii despre viaţa şi opera pictorului gorjean Iosif Keber, dar au văzut şi uneltele de lucru pe care artistul le-a folosit în realizarea operelor sale. O colecţie impresionantă de desene şi picturi ale lui Iosif Keber a fost văzută de deţinuţii din PMS Târgu Jiu.

„Acţiunea a urmărit stimularea aptitudinilor creatoare ale participanţilor, dar şi dezvoltarea gustului estetic al lor. Activitatea a constituit unul dintre obiectivele programului Evocări-evenimente semnificative din perspectivă culturală, socială, istorică şi moral-religioasă. Programul este coordonat de comisarul de penitenciare Lucia Prunariu“, a precizat subinspector Simona Dumitriu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Jiu.

Născut pe 30 iulie 1897, în Târgu Jiu, Iosif Keber era urmaşul unei familii din Flandra, care a emigrat în România în 1735. Absolvent al Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, Iosif Keber s-a remarcat ca artist, îmbrăţişând genuri şi specii dintre cele mai valoroase ale picturii – gravură, desen, peisaj, portret, natură statică, pictură monumentală. Iosif Keber este cunoscut, de asemenea, ca pictor şi restaurator al unui important număr de locaşe de cult ortodox din ţară. După moartea sa, în 1989, Muzeul de Artă Gorj a preluat din locuinţa lui Iosif Keber peste 500 de tablouri, o parte din opera sa de o viaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS