11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBugetari cu prime de concediu de 1.000 de euro

Bugetari cu prime de concediu de 1.000 de euro

Nuclearelectrica şi Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) sunt firmele controlate de stat care plătesc angajaţilor cele mai mari prime de concediu, de aproape 3.500 de lei (aproximativ 1.000 de euro), potrivit datelor obţinute de la companii de NewsIn.

Cele mai mari bonusuri de vacanţă din sectorul bugetar le primesc angajaţii Societăţii Naţionale Nuclearelectrica, 2.300 de salariaţi ai companiei încasând, în medie, prime de concediu în valoare de 3.500 de lei. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, câştigul mediu lunar al angajaţilor companiei de la Cernavodă era anul trecut de 4.740 de lei (aproape 1.420 de euro, la cursul mediu din 2007).

Pe locul doi în acest top se află salariaţii Romatsa, companie care se ocupă de dirijarea traficului aerian pe teritoriul României, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Majoritatea angajaţilor Romatsa au primit la plecarea în vacanţă bonusuri nete de 3.300 de lei. Câştigul mediu lunar al salariaţilor Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian a fost anul trecut de 9.930 de lei. Pe pe lângă salariul înscris în cartea de muncă, angajaţii au primit în 2007 şi tichete de masă în valoare totală de 650.000 de lei.

Ultima treaptă a podiumului companiilor de stat cu cele mai consistente prime de vacanţă plătite angajaţilor este ocupată de Hidroelectrica. Angajaţii societăţii aflate în subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor s-au bucurat în acest an, la plecarea în vacanţă, de prime ce au depăşit în cele mai multe cazuri 2.500 de lei.

De bonusuri aproape duble faţă de salariul mediu net pe economie se bucură şi salariaţii Transelectrica. Media primelor de vacanţă acordate de această companie de stat este de 2.300 de lei.

Ilie Roşu, preşedintele Federaţiei Sindicale Hidroelectrica (Hidrosind), a declarat, pentru NewsIn, că „angajaţii din sistemul energetic beneficiază de prime de vacanţă în cuantum minim de 75% din salariul brut, conform contractului colectiv de muncă“. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, câştigul mediu al unui angajat de la Hidroelectrica a fost anul trecut de 3.150 de lei, iar al unui salariat de la Transelectrica, de 3.000 de lei.

 

Profesorii, fără prime

 

La polul opus în ceea ce priveşte primele de vacanţă încasate de bugetari se regăsesc şi în acest an profesorii. Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“, Marius Nistor, a declarat pentru NewsIn că singurii dascăli din ţară care au încasat prime de concediu în acest an sunt profesorii unităţilor de învăţământ din sectoarele 1, 2 şi 6 din Bucureşti. Aceştia au primit, înainte de intrarea în vacanţa de vară, câte 1.100 de lei brut.

Unele dintre cele mai mici bonusuri de vacanţă primite de angajaţii de la stat le-au revenit funcţionarilor publici. Salariaţii din sistemul public au primit la intrarea în concediu 750 de lei net, a precizat preşedintele Alianţei „Sed Lex“, Vasile Marica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII