12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSăracii, victimele dezinteresului primarilor

Săracii, victimele dezinteresului primarilor

Mii de doljeni care trăiesc din venitul minim de la stat sau din pensii de mizerie ar putea rămâne fără ajutoarele în alimente acordate de Uniunea Europeană, din cauza indiferenţei autorităţilor locale. 49 de primari din Dolj au „uitat“ să transmită administraţiei judeţene lista persoanelor care ar trebui să beneficieze de acest sprijin.

 

Şase kilograme de zahăr şi 18 kilograme de făină. Atât ar trebui să primească un doljean cu un trai la limita subzistenţei din partea Uniunii Europene. Unii dintre pensionarii de la CAP-uri, beneficiarii venitului minim garantat, veteranii de război şi cei care umplu în fiecare zi cantinele săracilor pentru o masă caldă ar putea rămâne fără ajutor din cauza dezinteresului autorităţilor. Văzându-se cu sacii în căruţă după ce alegerile locale au trecut, unii edili doljeni au plecat în vacanţă şi au lăsat baltă treburile primăriei şi ale celor mai năpăstuiţi dintre alegători. Comisia special creată pentru a gestiona în Dolj planul european de ajutorare a persoanelor defavorizate a constatat că 49 de primari nu au transmis lista beneficiarilor, iar aceştia sunt în pericol să piardă alimentele date gratis de UE. „Multe comune nu şi-a dat interesul şi nu au dat situaţia solicitată. Am constatat o neimplicare totală a primarilor. Am stabilit să împărţim cele 49 de localităţi care nu au transmis datele la cele şase persoane care fac parte din comisie, ca fiecare să discute cu primarii la telefon, astfel încât să avem azi (ieri – n.r.) datele, până la ora 16.00. Mâine (astăzi – n.r.), toate situaţiile trebuie să ajungă la Ministerul Agriculturii“, a spus subprefectul de Dolj, Ionel Ciobotea.

 

84.000 de săraci beneficiază de ajutor

 

Potrivit datelor statistice ale Instituţiei Prefectului, în judeţ ar trebui să beneficieze de 2.145 de tone de zahăr şi făină 84.303 persoane, cifră care a fost vehiculată anul trecut. Subprefectul de Dolj a ţinut însă să precizeze că datele sunt vechi, că listele de beneficiari au suferit modificări de anul trecut şi comisia formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură, ai Casei Judeţene de Pensii, APIA, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţiei Muncii şi Prefecturii nu va lua în calcul decât datele actualizate trimise de primari. Edilii-şefi sunt însă cam greu de urnit, mai ales acum, când este perioadă de concedii. „Motivaţia este cea pe care o au de obicei. Când nu se primeşte un mesaj, atunci nu s-a deschis calculatorul, intranetul. Numai că ne-am învăţat, iar a doua zi după ce le-am transmis pe intranet ne uităm şi vedem cine nu a deschis calculatorul, după care îi apelăm telefonic şi le aducem la cunoştinţă informaţia“, a spus Ciobotea.

 

Datele, centralizate pe ultima sută de metri

 

Sarcina celor şase reprezentanţi ai instituţiilor publice doljene implicate în acest caz pare însă mai degrabă o misiune imposibilă. Încercând să chestionăm câţiva dintre primarii arătaţi cu degetul, am constatat că nu numai edilii au intrat în vacanţă, ci şi o parte din funcţionarii primăriilor. Aşa s-a întâmplat la Predeşti, unde nimeni nu a răspuns la telefonul primăriei. La Poiana Mare şi Apele Vii, edilii sunt în concediu. La Apele Vii a fost în vacanţă şi funcţionara care se ocupă de problemele sociale, motiv pentru care datele cerute de autorităţile judeţene erau ieri în lucru. „Doamna care se ocupă cu aceste probleme a fost plecată în concediu şi acum s-a apucat să facă situaţia“, a spus luni viceprimarul din Apele Vii, Marin Marinescu.

Defavorizaţii, transmişi pe „mess“ de la Coţofeni

 

La Coţofenii din Faţă, motivul netransmiterii datelor ţine de tehnologie. Potrivit primarului Constantin Cârciumaru, angajata primăriei care trebuia să furnizeze datele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj le-a transmis prin messenger, iar acestea nu au fost înregistrate, cum era şi normal, de salariaţii DGASPC. „Situaţia a fost transmisă prin messenger şi nu a fost luată în seamă. Am mai transmis-o o dată acum două ore. Chiar vă rog să o sunaţi“, a spus primarul Cârciumaru. Pe ultima sută de metri au lucrat şi autorităţile din Amărăştii de Jos, primarul Ion Dinu declarând că tocmai a transmis datele solicitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU