10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLobby pentru ridicarea vizelor SUA

Lobby pentru ridicarea vizelor SUA

Secretarul de stat în MAE, Anton Niculescu, a solicitat congresmenilor dintr-o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor, aflată ieri în vizită la Bucureşti, sprijinul pentru ridicarea regimului obligatoriu de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA, informează Ministerul de Externe.

Cel mai mare obstacol în calea eliminării obligativităţii vizelor SUA pentru România este rata de respingere, care a crescut la 37%, fiind cea mai mare din UE. Legislaţia americană prevede un prag de maximum 10% pentru includerea unei ţări în programul Visa Waiver, care permite şederea în SUA, pe o perioadă de până la 90 de zile, în scopuri de afaceri sau turistice, fără a fi necesară obţinerea în prealabil a unei vize.

Preşedintele american George W. Bush a declarat, în repetate rânduri, că administraţia sa doreşte includerea României în Visa Waiver (programul de ridicare al vizelor) şi înţelege frustrările românilor – aliaţi de nădejde ai Statelor Unite în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan -, însă modificarea legislaţiei referitoare la criteriile de intrare în program este o decizie care ţine de Congres. El a amintit că „a încercat să convingă“ Congresul SUA să modernizeze sistemul de acordare a vizelor, însă, după cum a precizat preşedintele american, deşi legea a fost modificată, mai conţine anumite obstacole pentru ţări precum România.

Comitetul pentru Relaţii Externe din Camera Reprezentanţilor are în componenţă Subcomitetul pentru Europa. Acesta, alcătuit din 14 congresmeni, este cel care va acorda votul final pentru a recomanda o eventuală includere a României în Visa Waiver.

Cu ocazia vizitei de ieri a delegaţiei de congresmeni americani au fost abordate şi alte aspecte legate de cooperarea bilaterală dintre România şi SUA, în diverse domenii, cu accent pe problematica de securitate, se arată într-un comunicat MAE. Secretarul de stat în MAE român a solicitat, de asemenea, transmiterea unui mesaj de încurajare către oamenii de afaceri americani care doresc să investească în România.

Delegaţia americană se află în România pentru a evalua, la faţa locului, conceptul redimensionării şi relocării forţelor armate americane în Europa. Cei trei congresmeni sunt, de altfel, membri ai Comitetului pentru Forţele Armate din Camera Reprezentanţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS