14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLimbajele de iubire ale celor mici

Limbajele de iubire ale celor mici

Fiecare copil are un limbaj de iubire, o modalitate în care înţelege cel mai bine afecţiunea părintelui. Copilul dumneavoastră trebuie să ştie că este iubit pentru a deveni un adult responsabil.

Uneori, copiii noştri vorbesc o limbă pe care la început nu reuşim să o înţelegem. Numai că şi atunci când noi le vorbim copiilor se poate ca, la rândul lor, nici ei să nu înţeleagă complet ideile pe care încercăm să le transmitem. Un potenţial negativ îl are incapacitatea de a ne exprima iubirea faţă de copiii noştri. Oare cunoaşteţi – şi vorbiţi – limbajul în care copilul dumneavoastră îşi exprimă afecţiunea?

În prima copilărie, micuţul nu distinge între lapte şi tandreţe, între mâncarea solidă şi iubire. Fără mâncare, copilul va muri de foame. Fără iubire, copilul va suferi din punct de vedere emoţional toată viaţa. Multe studii arată că baza emoţională se construieşte în primele optsprezece luni de viaţă, mai ales în cadrul relaţiei mamă-copil. „Hrana“ necesară sănătăţii emoţionale constă în mângâierile fizice, vorbele bune şi îngrijirea tandră.

Odată ce copiii încep să meargă de-a buşilea, ei capătă un mai mare simţ al identităţii şi încep să se desprindă de obiectele iubirii lor. Deşi până să se ajungă la acest moment se poate ca mama să se fi îndepărtat din raza de vedere a copilului, el are acum capacitatea să se depărteze de persoanele de care depinde. Pe măsură ce se dezvoltă, copilul învaţă să iubească. Acesta nu mai este doar un receptor pasiv al iubirii, ci are capacitatea să reacţioneze. Totuşi, această capacitate este exprimată prin nevoia de a deveni posesiv cu cei dragi, şi nu de a se dărui. În următorii ani, capacitatea copilului de a-şi exprima iubirea sporeşte. Şi, chiar dacă el continuă să primească iubire, va şi oferi din ce în ce mai multă.

Fundamentul iubirii aşezat în primii ani de viaţă influenţează capacitatea copilului de a învăţa şi determină în mare parte momentul în care va fi capabil să sesizeze şi alt tip de informaţii. Mulţi copii merg la şcoală nepregătiţi să înveţe pentru că ei nu sunt pregătiţi emoţional să facă acest lucru. Copiii trebuie să atingă un nivel emoţional necesar de maturitate înainte de a fi capabili să înveţe în mod eficient la nivelul vârstei lor. Faptul că trimitem copilul la o şcoală mai bună sau că-i schimbăm profesorii nu poate fi o rezolvare. Trebuie să ne asigurăm că aceşti copii ai noştri sunt pregătiţi din punct de vedere emoţional să înveţe.

 

Vorbe înţelepte despre dragoste aparţinând copiilor

 

Dragostea este primul lucru pe care îl simţi înainte să apară toate relele. (Charlie, cinci ani)

Când bunica s-a îmbolnăvit de artrită, nu mai putea să se aplece ca să-şi vopsească unghiile de la picioare. Aşa că bunicul face asta pentru ea tot timpul, chiar şi după ce s-a îmbolnăvit şi el de artrită. Aceasta este dragostea. (Rebecca, opt ani)

Dragostea este atunci când cineva te răneşte. Şi te superi foarte tare, dar nu ţipi la el fiindcă ştii că o să-l răneşti. (Samantha, şase ani)

Dragostea este atunci când te duci să mănânci în oraş şi îi dai cuiva din cartofii tăi prăjiţi, fără să-l pui să-ţi dea şi el dintr-ai lui. (Crissy, şase ani)

Dragostea este ceea ce te face să zâmbeşti când eşti obosit. (Teri, patru ani)

Dacă vrei să înveţi să iubeşti mai bine, trebuie să începi cu un prieten pe care-l urăşti. (Nikka, şase ani)

Dragostea este ceea ce se află în aceeaşi cameră cu tine de Crăciun, atunci când nu mai desfaci cadourile şi te opreşti să asculţi. (Bobby, cinci ani)

Atunci când îi spui cuiva ceva rău despre tine şi eşti speriat, tu crezi că n-o să te mai iubească. Dar pe urmă eşti uimit fiindcă te iubeşte în continuare, chiar mai mult. (Matthew, şapte ani)

Dragostea este atunci când căţeluşul te linge pe faţă, chiar dacă l-ai lăsat singur toată ziua. (Mary Ann, patru ani) 

Psihoterapeut Gina Chiriac, www.psihoterapieintegrativa.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU