17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMişcarea revoluţionară din 1989 - în impas

Mişcarea revoluţionară din 1989 – în impas

Luptătorii care au participat la revoluţia din 1989 s-au întrunit ieri, la Râmnicu Vâlcea, în sala mare a consiliului judeţean, pentru a se reorganiza.

 

Conform conducerii Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR) 1989 România, în ţară sunt 64 de asociaţii de revoluţionari. Sunt 7.000 de revoluţionari şi răniţi, urmaşi, eroi promovaţi şi 22.000 de luptători cu merite deosebite, ale căror certificate trebuie preschimbate. Conducerea BNR consideră că mişcarea revoluţionară e în impas în ceea ce priveşte identitatea. „Noi dorim să reorganizăm pe baze solide mişcarea revoluţionară, pentru că e în impas. Două comisii, una guvernamentală şi alta parlamentară, analizează dosarele revoluţionarilor, pentru preschimbarea certificatelor. În ultimi patru ani, din cele 22.000 de dosare depuse la analiză, au fost eliberate doar 4.000 de certificate. Verificarea merge foarte încet şi fără aceste certificate oamenii îşi pierd identitatea revoluţionară. Certificatele confirmă ce au făcut ei la revoluţia din 1989“, a declarat Dorin Lazăr Maior, preşedintele BNR 1989 România. Acesta consideră că mişcarea revoluţionară e într-un real pericol şi de aceea se doreşte reorganizarea. „Am stabilit să avem şedinţe ale asociaţiilor, pe zone, în toată ţara şi, la sfârşitul lunii, intenţionăm să avem un congres naţional la Bucureşti, în care să fixăm o strategie prin care să venim în sprijinul comisiilor care analizează dosarele pentru a încerca să recuperăm ce nu s-a rezolvat în ultimi patru ani. Dacă oamenii nu au aceste certificate, nu pot spune că sunt revoluţionari. Există mii de persoane care au participat la Revoluţie şi nici după 18-19 ani nu le sunt recunoscute drepturile“, a explicat preşedintele. Revoluţionarii vor să afle cine a tras în populaţie în decembrie ’89, pentru că nici astăzi nu s-a aflat adevărul şi există o confuzie totală, întreţinută din considerente politice. Congresul de la sfârşitul lunii august va adopta şi o strategie politică, iar asociaţiile revoluţionare se vor regrupa în jurul preşedintelui de onoare al BNR, Ion Iliescu.

 

Doi revoluţionari din Vâlcea au certificate preschimbate

 

În judeţul Vâlcea, din cei 51 de luptători, doar 36 şi-au depus dosare pentru preschimbarea certificatelor. Dosarele se află în verificare şi doar doi au primit noile certificate. „Fiecare revoluţionar îşi prezintă documentele. Cine nu are documente nu primeşte certificat. Pe impostori nu îi depistăm noi, ci instituţiile statului care analizează dosarele. Noi am cerut să se verifice aceşti oameni şi certificatele lor. În Vâlcea, nici un revoluţionar nu a primit vreun beneficiu, de la revoluţie până în prezent“, a spus Ştefan Prală, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Vâlcea. Dorin Lazăr Maior a susţinut că asociaţiile nu pot retrage titlurile impostorilor, ci pot doar să le conteste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII