13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTăriceanu: Ucraina doar ne-a avertizat despre inundaţii

Tăriceanu: Ucraina doar ne-a avertizat despre inundaţii

Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri că România nu a mai avut informaţii de la Ucraina legate de debitele crescute ale Prutului şi Siretului după 24 iulie.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri că România nu a mai avut informaţii de la Ucraina legate de debitele crescute ale Prutului şi Siretului după 24 iulie. Premierul român a declarat ieri, în cadrul unei vizite la barajul Stânca Costeşti, din judeţul Botoşani, că România nu a avut informaţii de la Ucraina, după 24 iulie.
„Am avut după 24 (iulie – n.r.) o lipsă de informaţii din partea ucraineană, care sigur că ne-a pus într-o situaţie de dificultate. Este şi motivul pentru care am intervenit personal pe lângă guvernul ucrainean, pe lângă autorităţi să ne furnizeze aceste date. Din acest motiv a existat un anumit element de incertitudine, care a grevat asupra deciziilor ce trebuia luate“, a spus Tăriceanu, într-o declaraţie făcută la Stânca Costeşti şi transmisă de Realitatea TV.
Acesta a admis, astfel, că România a fost înştiinţată de partea ucraineană, pe 24 iulie, despre creşterea nivelului râurilor Prut şi Siret, ca urmare a ploilor abundente din această ţară.
Ministerul Mediului, prin intermediul Direcţiei de management al resurselor de apă, a trimis omologilor săi din Ucraina, pe 24 iulie, o scrisoare de mulţumiri, semnată de secretarul Ana Drapa, pentru informaţiile pe care le primise în aceeaşi zi despre debitele Prutului şi Siretului.
Scrisoarea, al cărei conţinut a fost prezentat în exclusivitate de agenţia NewsIn, este semnată de Ana Drapa, „secretarul împuternicitului părţii române pentru aplicarea acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră“.

Mulţumirile…

Secretarul din Ministerul Mediului îi mulţumea pe 24 iulie unui oficial al administraţiei apelor ucrainene pentru informaţiile pe care le primise în aceeaşi zi, referitoare la debitele Prutului şi Siretului. „Domnule director, doresc să vă mulţumesc pentru informaţiile transmise prin adresa nr. 578 din 24 iulie 2008 privind nivelurile pe râurile Siret şi Prut. Aceste informaţii sunt deosebit de utile în adoptarea de către autorităţile noastre de gospodărire a apelor a măsurilor şi acţiunilor ce se impun în astfel de situaţii în bazinele râurilor Siret şi Prut“, îi scria pe 24 iulie Drapa lui Vira Mihailo Iosipovici, director al Direcţiei de bazin Dnistrovsc a resurselor de apă Dnistrovsc-Prut.
În acelaşi document, Drapa îl anunţă pe Iosipovici că aşteaptă şi în continuare informaţii despre „evoluţia condiţiilor hidrometeorologice de pe teritoriul ucrainean“.

…şi reproşul

Scrisoarea Ministerului Mediului confirmă declaraţia guvernatorului de la Cernuţi, Vladimir Kulis, care a spus, la RTV, că Ucraina a informat autorităţile române despre dezastrul care s-ar putea produce prin creşterea cotelor râurilor comune, adăugând că partea română ar fi transmis şi mulţumiri.
Declaraţia guvernatorului Vladimir Kulis a reprezentat o replică la plângerile formulate public de ministrul român de interne, Cristian David, din ultimele zile, care a reclamat absenţa unor informări despre riscul inundaţiilor din partea Ucrainei. David a spus că absenţa informaţiilor cu privire la inundaţii din partea autorităţilor ucrainene ar putea fi una dintre cauzele pentru care autorităţile române au avut la dispoziţie puţin timp sau chiar deloc pentru a avertiza populaţia asupra pericolului, a declarat marţi ministrul internelor, Cristian David. Şi cu o zi înainte David s-a plâns de absenţa informaţiilor.
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut luni după-amiază o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, căruia i-a transmis propunerea României de realizare a unei evaluări comune de specialiştii români şi ucraineni a situaţiei, a posibilelor evoluţii hidrometeorologice şi a măsurilor care pot fi luate în continuare, potrivit unui comunicat al MAE.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS