Acasă Local Mall-urile se vor bate pe clienţi în viitor

Mall-urile se vor bate pe clienţi în viitor

În prezent, există 170 mp/1.000 locuitori, dar în cinci ani vom ajunge la 645 mp/1.000 de locuitori. Bucureştiul este devansat de Iaşi, Cluj şi Braşov.

 

În următorii trei-cinci ani, densitatea spaţiului închiriabil la mia de locuitori în cele mai importante 13 oraşe din ţară se va tripla. În condiţiile în care toate proiectele anunţate vor fi finalizate, densitatea urmează să crească de la 170 mp/1.000 locuitori în prezent, la 645 mp, se arată într-un studiu realizat de specialiştii Regatta.

„În prezent, se înregistrează un total de 855.313 mp suprafaţă închiriabilă în cele mai mari 13 oraşe după numărul de locuitori, dintre care amintim, după Capitală: Iaşi, Cluj-Napoca şi Constanţa, Timişoara, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Brăila, Oradea, Bacău şi Piteşti. Cel mai mare număr de metri pătraţi închiriabili se găseşte în Bucureşti, cele şase mall-uri existente însumând 247.500 mp. Urmează Cluj-Napoca, unde aproape jumătate din totalul spaţiului închiriabil din Capitală, adică 124.100 mp, deţinuţi de cele cinci centre comerciale deja existente. Urmează Constanţa, Braşov şi Timişoara“, a declarat Dragoş Radu, analist piaţă în cadrul companiei Regatta.

 

Termenele de finalizare nu sunt respectate

 

Conform studiului, avântul investitorilor spre diversificarea viitoarelor oferte de spaţii comerciale este mai mult decât evident prin cei 2.400.091 mp închiriabili ai proiectelor de mall-uri anunţate pentru următorii trei-cinci ani. Numai în Bucureşti sunt anunţaţi încă 988.128 mp de spaţiu comercial închiriabil, mai mult decât totalul spaţiului închiriabil existent în prezent în cele 13 oraşe.

Potrivit lui Radu, respectarea termenelor de finalizare este o problemă. „Calculele teoretice arată poziţionarea pe locurile imediat următoare a oraşelor Craiova şi Ploieşti, suma spaţiilor comerciale anunţate în aceste oraşe fiind uimitor de mare. Rămâne însă de văzut care va fi procentul de finalizare reală a proiectelor anunţate, luând în calcul competiţia din piaţă şi potenţialul pieţei respective de a suporta o asemenea densitate. În plus, există proiecte care şi-au anunţat finalizarea în următorii trei-cinci ani, dar nu au început demersurile pentru demararea construcţiei“, a subliniat specialistul Regatta.

Dacă lăsăm deoparte acest aspect, putem observa că oferta de suprafeţe închiriabile în cele 13 oraşe va creşte până la 3.255.404 mp, ceea ce reprezintă o densitate de 645 mp/1.000 locuitori.

 

Numărul mare de proiecte anunţate în Capitală va plasa oraşul pe primul loc

 

În respectivul studiu se mai arată că, în prezent, densitatea suprafeţelor închiriabile din Iaşi, Cluj şi Braşov o depăşeşte pe cea a Bucureştiului, dar numărul mare de proiecte anunţate în Capitală pentru următorii ani va creşte densitatea de aici, depăşind oraşele amintite. În cazul localităţilor Craiova şi Ploieşti, unde sunt anunţate foarte multe proiecte care determină o creştere incredibilă a densităţii la mia de locuitori, şansele de concretizare a celor anunţate sunt foarte scăzute. Imposibilitatea oraşelor de a suporta densităţi de 1.072 mp sau 1.297 mp la mia de locuitori probabil că va face ca dezvoltatorii să se reorienteze. „Densitatea spaţiului închiriabil din Bucureşti a crescut considerabil anul acesta odată cu lansarea Băneasa Mall, cel mai mare centru comercial existent în Capitală, cu 85.000 mp închiriabili. Până la sfârşitul lui 2008, densitatea suprafeţelor închiriabile la mia de locuitori va continua să crească uşor prin lansarea mall-urilor Liberty Centre, în sectorul 5, şi Grand Arena, în sectorul 4, iar începutul lui 2009 va aduce o creştere considerabilă printr-un număr important de centre comerciale de acest tip“, a precizat Radu. Pe lângă cele din Bucureşti, lansări notabile au fost anul acesta şi în alte oraşe mari din ţară, precum City Park, inaugurat în prima jumătate a anului la Constanţa. Specialiştii companiei Regatta, liderul mărcilor imobiliare din România, au realizat un studiu asupra spaţiului comercial de închiriat modern disponibil în Bucureşti şi în primele 12 oraşe mari din România, după numărul de locuitori.

Exit mobile version