27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalONG-urile vor dezbatere pe legea pentru avortul minorelor

ONG-urile vor dezbatere pe legea pentru avortul minorelor

Reprezentanţii a 22 de organizaţii neguvernamentale au trimis ieri o scrisoare deschisă ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în care dezaprobă o eventuală modificare a legislaţiei privind avortul printr-un act normativ care „ar eluda parlamentul şi dezbaterea publică“.

Semnatarii – reprezentanţi ai unor ONG-uri din domeniul serviciilor sociale, medicale, de consiliere a femeilor şi care promovează drepturile omului – solicită ca orice proiect de act normativ care priveşte avortul să fie supus unei dezbateri publice, la care să fie invitaţi toţi factorii de răspundere, autorităţi, instituţii şi reprezentanţi ai societăţii civile. În plus, cele 22 de ONG-uri cer Ministerului Sănătăţii să înlăture dezechilibrele din actuala legislaţie, care, potrivit semnatarilor, nesocoteşte drepturile embrionului şi ale fătului. „Embrionul sau fătul nu e o parte a mamei, ci o fiinţă autonomă, o persoană ale cărei drepturi trebuie respectate şi care, în primul rând, are dreptul inviolabil la viaţă. De aceea, considerăm că este de datoria conducerii Ministerului Sănătăţii să-l impună şi la nivelul legislaţiei privind avortul“, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii mai spun că acest punct de vedere a fost exprimat şi de Colegiul Medicilor din România.

 

Ordin de umplut goluri legislative

 

Potrivit unui proiect de ordin elaborat recent de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, minorele care nu au împlinit 15 ani vor putea face întrerupere de sarcină până în a 24-a săptămână de sarcină, însă numai cu respectarea anumitor proceduri.

Dacă minora este în mai mult de 14 săptămâni de sarcină, dar până în 24, intervenţia chirurgicală se va face „numai în cadrul unităţilor sanitare spitaliceşti de nivel 3, prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1881/2006“. La un astfel de caz, medicul este obligat să informeze conducerea unităţii sanitare în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea, iar şefii spitalului au obligaţia ca, în termen de maximum 24 de ore, să informeze autoritatea de sănătate publică asupra acestui fapt. Potrivit ordinului, în termen de 24 de ore de la înregistrarea sesizării, autoritatea de sănătate publică, împreună cu direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului, constituie, prin decizie comună, o comisie pentru a analiza cazul.

Iar această comisie, la o zi după constituire, decide dacă se poate realiza întreruperea sarcinii care depăşeşte 14 săptămâni, în funcţie de aspectele medicale şi psihosociale ale cazului. Personalul implicat în punerea în aplicare a prevederilor acestui ordin are obligaţia să păstreze confidenţialitatea datelor despre pacient, se mai precizează în proiectul elaborat de Ministerul Sănătăţii şi ANPDC.

„Este un ordin binevenit, care acoperă mari goluri din legislaţia românească privind avortul. Ne confruntăm cu destul de multe cazuri de fete sub 15 ani care rămân însărcinate şi avem nevoie de reglementări pentru a rezolva astfel de situaţii. Este adevărat că 24 de săptămâni înseamnă mult pentru o sarcină, însă şi fetele sub 15 ani sunt copii, iar sănătatea lor fizică şi psihică este în pericol în aceste cazuri“, a explicat Theodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS