17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFelix, turnător de foame

Felix, turnător de foame

Dan Voiculescu a susţinut, la audierile CNSAS din iunie-iulie 2006, că dădea informaţii despre cetăţeni străini, fiind „obligat să câştige o pâine“, se arată în documentele depuse la Tribunalul Bucureşti, instanţă ce va decide, în cazul fostului lider PC, colaborarea cu Securitatea.

Potrivit stenogramei, omul de afaceri a precizat că a fost urmărit de Securitate tot timpul şi că a fost dorit să le fie de folos. Dan Voiculescu a mai declarat că nu a fost niciodată util Securităţii. „Eram urmărit, tot timpul am fost vânat, tot timpul am fost dorit să le fiu de folos. Din toate hârtiile de aici rezultă că niciodată nu le-am fost de folos. Toate răspunsurile mele au fost clare. M-aţi întrebat dacă m-am văzut cu studenţi străini. Da, m-am văzut cu studenţi stăini. (…) Lucrând în comerţ exterior, eram obligat să-mi câştig şi eu o pâine când mă întrebau de un cetăţean străin ce e cu el, să spun ce ştiu despre el. Dar nici pe acela nu îl turnam în sensul de a-i face vreun rău. Despre români, după cum rezultă din toate dosarele şi din toate hârtiile acestea, nu am vorbit în viaţa mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comerţul exterior“, se arată în documentul ce conţine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS.

Conform aceluiaşi document, omul de afaceri nu a recunoscut numele de cod „Mircea“ şi „Felix“, însă şi-a recunoscut scrisul de pe notele informative. Acesta a precizat că nu a dat niciodată note informative fostei Securităţi şi că documentele sunt doar informaţii cerute de şeful instituţiei la care lucra. Potrivit deciziei CNSAS, conform căreia Dan Voiculescu a făcut poliţie politică, omul de afaceri ar fi fost recrutat ca informator în februarie 1970, sub numele conspirativ „Mircea“, când a „relatat verbal despre contactele şi schimburile de pachete între sportivi români şi cei străini (cu prilejul campionatelor de box din 1969), despre schimbările de valută, etc.“ şi apoi, în Republica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoţit ca translator echipele româneşti de hochei pe gheaţă. Dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la tribunal, după ce Legea CNSAS a fost declarată neconstituţională, iar competenţa instanţelor s-a schimbat. Tribunalul Bucureşti a devenit prima instanţă de judecată care se poate pronunţa asupra unei eventuale colaborări cu poliţia politică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS