Acasă Local Băsescu pune CSM pe jar

Băsescu pune CSM pe jar

Preşedinta CSM, Lidia Bărbulescu, a declarat ieri că instituţia face un apel la instanţe şi Parchete privind dosarele de corupţie, după reproşurile aduse de Traian Băsescu ca urmare a raportului Comisiei Europene.

 

Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu CSM, într-o şedinţă cu uşile închise, problemele evidenţiate în raportul privind lupta împotriva corupţiei, în care CSM a fost aspru criticat. „În urma dezbaterilor din şedinţa de astăzi (ieri – n.r.) a membrilor CSM, am apreciat că raportul prezentat este echilibrat, este, de asemenea, critic şi îl considerăm şi constructiv“, a spus şeful CSM.

Lidia Bărbulescu a afirmat că, în urma dezbaterilor, CSM a luat o serie de măsuri care vor fi materializate într-o hotărâre a CSM, în prima şedinţă din luna septembrie. „Cu acea ocazie, vom face o dezbatere de substanţă a părţii tehnice a raportului, astfel încât să putem întrevedea măsuri şi termene, nu numai nişte direcţii pe care înţelegem să le urmăm până la următorul raport, care va fi în luna decembrie şi care sperăm să fie mai bun decât cel de acum în ceea ce priveşte obligaţiile pe care CSM le are“, a afirmat Bărbulescu.

 

Plan de bătaie

 

Şefa CSM spune că s-a discutat despre un studiu privind modul de individualizare a pedepselor în cazuri de corupţie. „Cât priveşte lupta împotriva corupţiei, în funcţie de atribuţiile ce revin CSM, intenţionăm să intensificăm pregătirea profesională specializată a judecătorilor şi procurorilor în domeniul combaterii corupţiei, al rolului şi responsabilităţii sistemului judiciar în societate. Altă direcţie este continuarea politicii de recrutare a judecătorilor, procurorilor şi a personalului auxiliar, cu menţinerea unor standarde înalte de performanţă. Al treilea reper este realizarea, împreună cu Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi DNA, a unui studiu independent cu privire la modul de individualizare a pedepselor aplicate de instanţe pentru categoriile de infracţiuni din sfera criminalităţii economico-financiare, inclusiv a infracţiunilor de corupţie, şi luarea măsurilor ce se impun în baza acestor concluzii“, a afirmat Bărbulescu. „Înţelegem să facem un apel către instanţe şi Parchete de a acorda o importanţă deosebită soluţionării cu celeritate, dar şi cu respectarea tuturor garanţiilor procesuale a dosarelor care vizează corupţia. Ne propunem identificarea problemelor de drept care au generat practică neunitară în materia infracţiunilor de corupţie şi restituirea proprietăţii, discutarea aspectelor identificate la întâlnirile trimestriale organizate la nivelul CSM şi sesizarea, după caz, a procurorului general pentru promovarea recursului în interesul legii sau a ministrului justiţiei pentru modificări legislative. Şi, nu în ultimul rând, ne propunem alocarea, în cadrul culegerii de jurisprudenţă ce urmează să fie elaborată de CSM, a unui capitol special pentru jurisprudenţa faptelor de criminalitate economico-financiară şi corupţie“, a mai spus şeful CSM.

Exit mobile version