Acasă Local Legea alimentelor nerecomandate în şcoli este neaplicabilă

Legea alimentelor nerecomandate în şcoli este neaplicabilă

Legea alimentelor nerecomandate în şcoli este caducă şi neaplicabilă, iar pentru ca aceasta să fi fost productivă ar fi trebuit ca lista să conţină alimentele recomandate copiilor, a declarat ieri preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

„Ar fi trebuit ca legea să spună ce alimente sunt benefice şi obligatorii. Dacă facem lista cu cele nerecomandate, putem avea de la 10 la 10.000 de produse şi ar fi necesare vreo cinci Monitoare Oficiale. Poate că domnul Giurgiu (Mircia Giurgiu, deputat, unul dintre iniţiatorii actului- n.r.) a fost bine intenţionat, însă trebuia să îşi ia trei-patru oameni, sociologi, nutriţionişti, care să îl ajute la elaborarea legii. Este dovedit la nivel mondial că lucrurile pozitive prind mai bine la populaţie. Noi nu ne opunem acestei legi şi ne vom întâlni la începutul săptămânii viitoare cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a încerca să facem această listă cât mai bună“, a spus Sorin Minea.

 

Interdicţie la fast-food

 

Potrivit unui comunicat de presă emis ieri de Romalimenta, Legea care prevede ce alimente sunt interzise în şcoli trebuie amendată, „trecând de la abordarea strict restrictivă, prohibitivă, la una pozitivă, prin elaborarea unei Liste cu alimentele recomandate pentru comercializare în şcoli“.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, la sfârşitul lunii mai, legea prin care produsele de tip „fast-food“ nu vor mai putea fi distribuite în instituţiile de învăţământ preuniversitar. Actul normativ a fost adoptat pe Camera Deputaţilor pe 13 mai. Potrivit iniţiatorilor, 26 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale PD-L, PSD, PNL, PC, PRM, dar şi independenţi, interzicerea consumului de alimente „fast-food“ în şcoli este o măsură necesară deoarece favorizează apariţia a numeroase boli care pot afecta dezvoltarea copiilor şi adolescenţilor. Potrivit legii adoptate de deputaţi, în unităţile de învăţământ preuniversitar pot fi preparate şi distribuite produse care se încadrează în categoria unei alimentaţii sănătoase, în sensul că acel mod de alimentaţie a fost dovedit ştiinţific a fi optim creşterii, dezvoltării şi menţinerii stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor în colectivităţi. Actul normativ prevede că meniurile trebuie să aibă avizul personalului medical, dar şi al conducătorului unităţii de învăţământ.

Exit mobile version