6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, campioană la anchete pentru nereguli cu fonduri UE

România, campioană la anchete pentru nereguli cu fonduri UE

Dintre toate statele membre, România a iniţiat cel mai mare număr de investigaţii în cazuri de nereguli în cheltuirea de fonduri UE, se arată în raportul anual de activitate publicat marţi de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
„Avem o impresie foarte bună în privinţa autorităţilor române deoarece raportează într-o manieră foarte directă orice suspiciune de fraudă, iar asta explică numărul mare de cazuri“, a declarat Jorg Wojahn, purtătorul de cuvânt al OLAF.
„Majoritatea cazurilor din România privesc fondurile de preaderare, ceea ce este un lucru normal, pentru că mai întâi primeşti banii, pe urmă are loc frauda şi abia apoi trebuie descoperită – deci, este clar că, deocamdată, cercetăm modul cum s-au cheltuit aceste fonduri care au venit în ţară înainte de 2007“, a precizat Wojahn.
 El a indicat faptul că raportul OLAF conţine o frază specială, în care se apreciază „buna cooperare“ a României în furnizarea de informaţii în privinţa posibilelor fraude în cheltuirea fondurilor de preaderare.
Potrivit raportului OLAF, în anul 2007, România a iniţiat 95 de noi investigaţii în cazuri de nereguli privind cheltuirea fondurilor europene.
Este cel mai mare număr de cazuri iniţiat în vreun stat membru UE, deşi într-un clasament realizat în raport cu populaţia, Belgia, Luxemburg şi Bulgaria sunt enumerate înaintea României.
OLAF remarcă faptul că 60% din cele 407 cazuri iniţiate în 2007 provin din doar cinci state membre: Belgia, Bulgaria, Germania, Italia şi România.
Fondurile recuperate în 2007 în urma fraudelor au totalizat 203 milioane de euro, a precizat Wojahn. Comisia Europeană a publicat tot ieri raportul anual pentru 2007 privind protecţia intereselor financiare ale UE şi combaterea fraudei.
Raportul constată că, faţă de anul precedent, în 2007, impactul financiar al fraudelor suspectate în agricultură s-a dublat de la 29,8 milioane la 44,8 milioane de euro, deşi numărul cazurilor raportate s-a înjumătăţit, de la 3.249 la 1.548.
Numărul de cazuri sesizate în ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune a crescut la 3.832 în 2007, totalizând un impact financiar estimat la 828 de milioane de euro.
„Transparenţa şi responsabilitatea sunt, în opinia mea, cuvinte-cheie în domeniul gestionării fondurilor comunitare: neregulile şi suspiciunile de fraudă trebuie semnalate rapid şi corect şi trebuie urmărite în mod riguros şi eficace“, a declarat Siim Kallas, vicepreşedintele Comisiei Europene, însărcinat cu administraţia, auditul şi lupta antifraudă.
„Numărul tot mai mare de nereguli comunicate poate fi un bun indiciu al îmbunătăţirii controalelor. Este esenţial ca statele membre să îşi exercite responsabilităţile şi să semnaleze Comisiei, fără întârziere, toate suspiciunile lor“, a conchis comisarul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII