8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPaşapoarte pentru cai

Paşapoarte pentru cai

13.500 de cai şi măgari din judeţul Olt au fost microcipaţi până în prezent de către reprezentanţii Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie (OARZ) Olt.

 

OLT. Prin această acţiune se urmăreşte crearea unei baze de date pentru aceste animale, la nivel de judeţ. Odată cu implantarea microcipului, animalul poate fi uşor identificat. Prin citirea microcipului cu un aparat special, se pot stabili mai multe date legate de animalul respectiv, cum ar fi proprietarul, localitatea pe raza căreia figurează că este în exploataţie etc. Implantarea microcipului este de un real ajutor, evitându-se eventualele probleme legate de identificare, întâmpinate în cazul furturilor de animale. Acţiunea a început în luna mai şi se va încheia luna aceasta. Reprezentanţii OARZ sunt sprijiniţi în această activitate de medicii veterinari concesionari, dar şi de primării.

„Până la această dată au fost microcipate 13.500 de cai şi de măgari din judeţ. Au fost întocmite 13.400 de fişe individuale de identificare şi au fost eliberate 4.450 de paşapoarte“, a spus directorul executiv al OARZ Olt, Petre Barbu.

 

Paşaportul este obligatoriu

 

Fiecare animal microcipat urmează să primească un paşaport, care este obligatoriu, susţine directorul executiv al OARZ Olt. „Paşaportul se eliberează în baza fişei individuale de identificare a animalului, care cuprinde semnele particulare, culoarea, vârsta, sexul, numele proprietarului, numărul exploataţiei etc. În paşaport sunt trecute şi acţiunile sanitar-veterinare efectuate de medicul veterinar concesionar. Fiecare animal identificat va primi un paşaport care-l va însoţi atât la abator, în cazul în care este dus la sacrificare, dar şi dacă este vândut, exportat, inclusiv dacă circulă pe drumurile publice“, a explicat Barbu.

Paşaportul se eliberează în termen de 30 de zile de la data microcipării.

Zilnic, câte trei-patru echipe au mers în localităţi din judeţ pentru a microcipa caii şi măgarii din Olt. Au mai rămas de microcipat animalele din Dobreţu, Izbiceni, Morunglav, Perieţi şi Sâmbureşti.

Directorul OARZ Olt a mai spus că acţiunea se va relua, pentru că au mai „scăpat“ animale. „De această dată vom merge din casă în casă, în baza unui tabel întocmit de primării, pentru a încheia campania de microcipare. De asemenea, animalele care se vor naşte vor fi şi ele microcipate şi li se vor elibera paşapoarte. În 30 de zile de la fătarea animalului, primăriile au obligaţia să ne anunţe“, a mai spus Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS