14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudeţe sărace, afaceri mari

Judeţe sărace, afaceri mari

Un top al firmelor, realizat în funcţie de cifra de afaceri a tuturor societăţilor active, arată că în judeţele sărace ale Olteniei se învârt afaceri foarte mari. Business-urile din Dolj au totalizat, în 2006, peste 2,5 miliarde de euro.

 

Aparent un judeţ sărac, cu de două ori mai mulţi pensionari decât angajaţi, cu mulţi restanţieri la întreţinere, dar şi cu mii de firme datoare la stat, afacerile totale din Dolj se cifrează la peste 2,5 miliarde de euro, pe anul 2006, adică aproape nouă miliarde de lei. O statistică efectuată de www.vrajitorul.eu, cu date furnizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, plasează Doljul pe locul 15 pe ţară, cu o cifră de afaceri cumulată de la 12.189 de agenţi economici care au avut activitate pe 2006 şi au depus bilanţ contabil. Site-ul amintit susţine în statistica realizată că Bucureştiul deţine primul loc pe ţară, cu o cifră de afaceri de peste 13 miliarde de lei, detaşat la distanţă faţă de următoarele clasate. Judeţele cu tradiţii în afaceri (Ilfov, Constanţa, Prahova, Timiş, Cluj) devansează Doljul, însă celelalte judeţe din Oltenia se situează către coada clasamentului. Regiunea Oltenia a fost declarată săracă de toate forurile oficiale ale statului român. Până şi Comisia Europeană a catalogat Doljul drept un judeţ sărac, în momentul în care s-a aprobat ajutorul de stat de 143 de milioane de euro, pentru investitorul american Ford, care a cumpărat fabrica de autoturisme de la Craiova. În clasament urmează celelalte judeţe din regiune, iar paradoxul se menţine. Deşi, în declaraţiile publice, Vâlcea este un judeţ catalogat nu prea bogat, la cifra de afaceri totală a depăşit Gorjul – o zonă prosperă.

Primul se situează pe locul 19 în clasamentul general, cu o cifră de afaceri cumulată la 6,04 miliarde de lei, pe când Gorjul ocupă locul 23, cu 5,2 miliarde de lei. Se apropie din urmă Oltul – un judeţ mic, până nu demult considerat chiar sărac, dar în care s-a investit destul de mult în ultimii ani – cu o cifră totală de afaceri de aproape 4,9 miliarde de lei. La coada clasamentului, pe antepenultimul loc pe ţară se află judeţul Mehedinţi, parcă ocolit de investitori. Aici, cifra totală de afaceri este de numai 2,49 miliarde de lei. Acesta este singurul judeţ unde volumul afacerilor concordă cu imaginea pe care o are în percepţia publică şi în datele oficiale, aceea de judeţ sărac. În fiecare judeţ, o companie-fanion trage în sus restul business-urilor. În Olt, Alro SA trage în sus judeţul cu o cifră de afaceri de 2,19 miliarde de lei. În Vâlcea, media este îmbunătăţită datorită afacerilor Oltchim, cifrate la 1,73 miliarde de lei. În Gorj, bate mediul privat – Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cu 1,14 miliarde de lei cifră de afaceri. Cel mai prost stă judeţul Mehedinţi, unde cea mai „răsărită“ companie este Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare – 567 de milioane de lei cifră de afaceri.

 

CEZ Distribuţie bate Ford

 

În anii anteriori, fabrica producătoare de autoturisme de la Craiova, fosta Daewoo Automobile Craiova, deţinea supremaţia în judeţ cu cea mai mare cifră de afaceri, deci şi cu cele mai mari impozite şi taxe plătite la bugetul consolidat al statului şi la bugetul de stat. Vrăjitorul.eu arată, într-un top al primelor zece firme doljene din punct de vedere al cifrei de afaceri, că agentul economic cel mai puternic din Dolj este CEZ Distribuţie SA. Cel mai controversat furnizor de utilităţi din zonă, CEZ, a avut în 2006 un volum total de afaceri de peste 1,3 miliarde de lei. La distanţă mare în top se situează Ford România SA (fosta companie Daewoo), cu o cifră de afaceri de 924 de milioane de lei. Pe locul al treilea se găseşte Complexul Energetic Craiova SA, care a atins un volum al afacerilor de 812 milioane de lei. Din topul primelor zece companii doljene, din punct de vedere al volumului afacerilor, cele mai multe activează în domeniul producţiei industriale. Restul sunt furnizori de utilităţi, producători de cereale şi din industria alimentară, precum şi un dealer auto.

Top 10 firme din Dolj după cifra de afaceri

Denumire plătitor Cifra de afaceri pe 2006 (lei)

CEZ DISTRIBUŢIE SA 1.313.815.237

FORD ROMÂNIA SA 924.286.543

COMPLEXUL ENERGETIC CRAIOVA SA 812.273.811

ELECTROPUTERE SA 156.536.220

CARGILL OILS SA 134.505.436

FELVIO DISTRIBUTION SRL 127.489.312

CUMMINS GENERATOR

TECHNOLOGIES ROMÂNIA SA 122.658.096

CEREALCOM DOLJ SA 114.074.049

ELPRECO SA 104.933.087

BRIARI’S IND. SA 99.238.615

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII