10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAcademician în ale folcloristicii

Academician în ale folcloristicii

Maestrul Ştefan Popescu, care cântă la peste 35 de instrumente de suflat clasice şi neconvenţionale, va primi la sfârşitul acestei săptămâni titlul de „academician în ale folcloristicii“.

 

GORJ. Muzica este cea mai mare dragoste a maestrului naist Ştefan Popescu, târgujianul care a creat o adevărată şcoală de nai şi fluier în oraşul lui Brâncuşi. Sâmbătă, maestrul Popescu este invitat la Sibiu, la Muzeul Astra, unde i se va decerna diploma de „academician în ale folcloristicii“. „Maestrul Fane Popescu va merge sâmbătă în Dumbrava Sibiului, la Muzeul Astra, unde va avea loc o ceremonie de înmânare a unei diplome de academician în ale folcloristicii. Acest premiu a fost inventat de Corneliu Bucur, directorul Muzeului Astra, şi va fi o confirmare a talentului maestrului naist. Acest titlu a mai fost acordat unui singur gorjean, Constantin Simionescu, din Polovragi, care, din păcate, a plecat în lumea celor drepţi“, a precizat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

 

Profesor la Şcoala Populară de Artă

 

Ştefan Popescu este profesor de nai la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu şi cântă la 24 de instrumente muzicale de suflat clasice şi la alte 12 neconvenţionale, create de el. Artistul gorjean cântă la fluier de la şase ani, iar în clasa a V-a era dirijorul corului şcolii generale unde a învăţat. Iubeşte muzica din toată inima: „Nu m-aş lăsa de muzică, orice-ar fi. Îmi place să suflu, să scot sunete pentru sufletele ascultătorilor, să încerc orice obiect, să-i văd tonalitatea, cum sună, ce se poate face cu el. De-a lungul anilor, am învăţat mulţi tineri să cânte, i-am ajutat să atingă un punct cât mai aproape de perfecţiune“, a spus Ştefan Popescu.

La Târgu Jiu este fondatorul unei adevărate şcoli de nai şi fluier, unde sute de elevi au învăţat această deprindere. „Este un adevărat meşter popular, care a avut rezultate execepţionale de-a lungul anilor în domeniul artei şi în promovarea tradiţiilor folclorice. Creaţiile sale artistice sunt de admirat şi de aceea va lua şi acest titlu“, a afirmat Viorel Gârbaciu.

 

Sute de naiuri, creaţiile maestrului Popescu

 

Din dragostea sa pentru muzică s-au născut cele 12 pseudoinstrumente de suflat. Ştefan Popescu ştie să cânte la lingură, la nucă, la solniţă, la sticlă sau la ulcica de pământ. De mic îi plăcea să vadă ce sunete scot anumite obiecte, apoi le dădea găuri şi aşa s-au ivit pseudoinstrumentele. „Am creat mai multe obiecte de suflat. În total ştiu să suflu la 36 de instrumente şi pseudoinstrumente. Pasiunea mea este muzica şi acest lucru mi-a dat mereu putere. Am creat aproximativ 600 de naiuri din bambus. Cimpoiul, naiul, fluierul, flautul, fagotul, clarinetul, trompeta sunt câteva dintre instrumentele la care ştiu să cânt. Cred că sunt printre puţinii din România care cântă la atâtea instrumente de suflat. Poate vor învăţa şi tinerii să ne moştenească. La şcoală, aici am întâlnit mulţi tineri talentaţi şi plini de pasiune, care au muncit ca să înveţe să cânte. Aceşti tineri vor duce tradiţia mai departe, iar de la ei vor învăţa şi alţii“, a spus maestrul Ştefan Popescu.

Popescu are 600 de instrumente

În anul 1974, maestrul Ştefan Popescu a construit primul nai. Acum are aproximativ 600 de astfel de instrumente. Cântă la lingură şi a înregistrat un CD cu melodii interpretate la pseudoinstrumentele sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS