20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRevendicările muşcă din terenurile de joacă

Revendicările muşcă din terenurile de joacă

Până la patru, cinci ani, se bucură încă de spaţiile de câţiva metri pătraţi amenajate special pentru jocul lor. Cele care au mai rămas, după revendicările numeroase şi ridicările de garaje. Când părinţii n-au timp să-i supravegheze în faţa blocului, rămân în casă şi aleargă virtual pe terenul de fotbal lângă jucătorii preferaţi, care fac echipă pe monitorul calculatorului.

 

Craioviţa, Brazdă, 1 Mai. Sunt cartierele cu cele mai multe locuri de joacă pentru copiii din Craiova. Primul are vreo 14. În ultimii ani, revendicările proprietarilor au muşcat din terenurile destinate spaţiului pentru cei mici şi opţiunile părinţilor s-au restrâns dramatic. Din 2005, de când au început să se reamenjaze aceste spaţii şi să se înlocuiască obiectele, s-a ţinut cont de solicitările locatarilor şi de natura juridică a terenurilor. Multe dintre ele începuseră să fie revendicate. În Parcul Puşkin, lângă Şcoala „Mircea Eliade“, în fiecare seară şi în weekend, băncile din jurul leagănelor şi toboganelor sunt ocupate de bunici sau mămici. „Nu avem unde să mergem. În faţa blocului este parcare şi sunt câţiva metri de grădină. În rest, numai ciment. Chiar dacă e mai departe, altundeva n-avem unde să mergem“, se plânge Andreea Marcu, mama unui băieţel de trei ani şi jumătate. „Acum câţiva ani nu existau nici leagănele astea. Sunt puţine şi foarte mulţi părinţi îşi aduc copiii aici din lipsă de alternativă. Ba, uneori, le găsim ocupate de cei mari. Vin fete şi băieţi de clasa a V-a, a VI-a şi cei mici n-au loc de ei. Stau în leagăne, râd, glumesc. Câteodată, le mai rup, că sunt din plastic şi tinerii sunt grei. Mă mai cert cu ei uneori, dar aproape în fiecare zi povestea se repetă. Nu-i învinovăţesc nici pe ei, că unde să se ducă în altă parte? Mai bine în parc decât să stea să «socializeze» pe internet“, adaugă femeia.

 

Fotbal pe calculator

 

Garajele şi spaţiile comerciale ocupă zeci de hectare de teren din spaţiul public, în condiţiile în care, la nivelul întregului oraş, sunt 72 de locuri de joacă pentru copii, majoritatea încropind două leagăne, un tobogan şi un balansoar. Autorităţile explică situaţia prin Legea revendicărilor şi, implicit, prin lipsa terenurilor disponibile. În acest context, alternativa rămâne calculatorul. Şi, uneori, terenurile de sport din curtea şcolilor, care, însă, în perioada vacanţei, sunt închise. Cei mici rămân, însă, prizonieri printre maşinile parcate chiar pe trotuarul din faţa imobilului în care locuiesc. „Mai mergem la leagăne câteva blocuri mai departe, dar nu prea avem loc nici acolo, că se duc mai mult cei din apropiere. Până ne vine şi nouă rândul să ne dăm în leagăn, e chin. Plângem, ne supărăm. Nu e aşa de uşor. Oricum, la aproape patru ani, suntem norocoşi. Mă întreb cu groază ce activităţi o să aibă Claudia, fetiţa mea, când o să mai crească. Vecinul nostru are zece ani şi stă ore întregi să joace fotbal sau jocuri de strategie pe calculator“, povesteşte Cristiana Andrei.

În planurile primăriei municipiului apar alte 19 locuri de joacă pentru copii până la sfârşitul anului 2008, acestea adăugându-se la cele 72 deja existente. Carmen Licu, purtătoare de cuvânt în cadrul instituţiei, a menţionat că există două cazuri – unul în Corniţoiu, celălalt, în Rovine – în care locurile sunt parţial dezafectate, pentru că foştii proprietari şi-au intrat în drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII