12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJuristul CEZ a depus plângere penală împotriva firmei cehe

Juristul CEZ a depus plângere penală împotriva firmei cehe

Scandalul de vineri a scos la iveală mai multe nereguli în interiorul societăţii de distribuţie a energiei electrice.

 

OLT. Juristul de la CEZ Distribuţie Slatina a depus plângere penală împotriva firmei cehe pentru intenţia superiorilor de a-i pune sub sechestru biroul şi documentele. Nicolae Manole a venit ieri la serviciu şi şi-a continuat activităţile obişnuite, însă a declarat că este decis să continue războiul cu directorii firmei. Scandalul de proporţii declanşat vineri a scos la iveală însă nereguli grave legate de sistemul de salarizare. Refuzul mai-marilor CEZ de a respecta prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură privind creşterile salariale a fost recunoscut şi de Mugurel Naie, liderul Blocului Naţional Sindical – filiala Olt. El a confirmat că aproximativ 400 de angajaţi ai CEZ Distribuţie au câştigat în instanţă diferenţele salariale, în timp ce alţi 1.800 de salariaţi nu au dat în judecată firma cehă pentru returnarea acestora. Sumele de bani adunate de cehi din drepturile angajaţilor ar fi imense.

 

Abuz

 

Potrivit celor declarate de juristul Manole şi susţinute de liderul de sindicat Naie, modul în care au încercat să acţioneze vineri directorii este abuziv. Ei au încălcat prevederile regulamentului intern şi Legea consilierului juridic. „CEZ are numai acţiuni, nu şi active. Astfel spus, au dreptul să conducă, însă asupra bunurilor firmei, cum ar fi stâlpii de electricitate, sediile sau birourile nu au nici un drept. În plus, juristul este protejat de Legea consilierului juridic, astfel că documentele sale nu pot fi sechestrate sau ridicate decât de un procuror. Noi vom susţine acţiunile domnului Manole, pentru a dovedi că ceea ce s-a încercat vineri este ilegal“, a spus Mugurel Naie.

Convins că are legea de partea sa, juristul Manole a depus ieri o plângere penală împotriva directorilor, care vor cu orice chip să îi facă probleme la serviciu. „Am depus o plângere penală şi voi dovedi că tot ceea ce s-a încercat vineri este o ilegalitate. Până la urmă, directorii de la Craiova au renunţat la ideea sechestrului, întrucât au realizat că, potrivit legii, nu pot face aşa ceva“, a spus juristul de la CEZ.

Conflictul dintre jurist şi firma la care lucrează a pornit încă din luna februarie, când angajaţii nu au primit salariul majorat, aşa cum se stipula în contractul de muncă. Nicolae Manole a depus şi o reclamaţie la Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), prin care se arată modul defectuos de facturare a energiei electrice. În mai multe rânduri, confruntările dintre cele două tabere au continuat în instanţă.

 

Sume grase din munca salariaţilor

 

Conflictul între Nicolae Manole şi conducerea CEZ a scos la iveală altă problemă gravă legată de nerespectarea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Salariul minim ar fi trebuit să crească, la nivel naţional, pe ramura electricitate, încă din luna februarie, de la 540 la 620 de lei. Firma cehă nu a acceptat însă creşterile salariale, continuând să îşi plătească angajaţii la valoarea vechilor salarii. Organizaţia sindicală reprezentată de Mugurel Naie a deschis un proces conducerii firmei, prin care i-a solicitat majorarea de salariu, conform legii. „În urma procesului intentat de sindicat, începând cu 1 aprilie, conducerea a acceptat salariul minim de 620 de lei, însă pentru a recupera diferenţele de bani din lunile februarie şi martie, salariaţii au fost nevoiţi să dea în judecată firma în nume personal“, a mai spus liderul BNS Olt.

Dintre cei 2.200 de angajaţi ai CEZ Distribuţie, aproximativ 400 şi-au cerut în instanţă şi au câştigat diferenţele salariale. Restul, aproximativ 1.800, au lăsat încă în conturile cehilor banii care le reveneau, pentru că au preferat să evite un proces în instanţă. S-au adunat astfel sume importante, provenite, practic, din munca şi drepturile legale ale angajaţilor.

Pe lângă acest conflict generat de sistemul de salarizare, scandalul din interiorul CEZ a scos la iveală şi erori grave în sistemul de facturare. Neregulile au fost sesizate, ce-i drept, şi de consumatori, însă, în urma scandalului de vineri, aceste lucruri au fost confirmate chiar de angajaţii firmei CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII