Juristul CEZ a depus plângere penală împotriva firmei cehe

Autori


Scandalul de vineri a scos la iveală mai multe nereguli în interiorul societăţii de distribuţie a energiei electrice.

 

OLT. Juristul de la CEZ Distribuţie Slatina a depus plângere penală împotriva firmei cehe pentru intenţia superiorilor de a-i pune sub sechestru biroul şi documentele. Nicolae Manole a venit ieri la serviciu şi şi-a continuat activităţile obişnuite, însă a declarat că este decis să continue războiul cu directorii firmei. Scandalul de proporţii declanşat vineri a scos la iveală însă nereguli grave legate de sistemul de salarizare. Refuzul mai-marilor CEZ de a respecta prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură privind creşterile salariale a fost recunoscut şi de Mugurel Naie, liderul Blocului Naţional Sindical – filiala Olt. El a confirmat că aproximativ 400 de angajaţi ai CEZ Distribuţie au câştigat în instanţă diferenţele salariale, în timp ce alţi 1.800 de salariaţi nu au dat în judecată firma cehă pentru returnarea acestora. Sumele de bani adunate de cehi din drepturile angajaţilor ar fi imense.

 

Abuz

 

Potrivit celor declarate de juristul Manole şi susţinute de liderul de sindicat Naie, modul în care au încercat să acţioneze vineri directorii este abuziv. Ei au încălcat prevederile regulamentului intern şi Legea consilierului juridic. „CEZ are numai acţiuni, nu şi active. Astfel spus, au dreptul să conducă, însă asupra bunurilor firmei, cum ar fi stâlpii de electricitate, sediile sau birourile nu au nici un drept. În plus, juristul este protejat de Legea consilierului juridic, astfel că documentele sale nu pot fi sechestrate sau ridicate decât de un procuror. Noi vom susţine acţiunile domnului Manole, pentru a dovedi că ceea ce s-a încercat vineri este ilegal“, a spus Mugurel Naie.


Convins că are legea de partea sa, juristul Manole a depus ieri o plângere penală împotriva directorilor, care vor cu orice chip să îi facă probleme la serviciu. „Am depus o plângere penală şi voi dovedi că tot ceea ce s-a încercat vineri este o ilegalitate. Până la urmă, directorii de la Craiova au renunţat la ideea sechestrului, întrucât au realizat că, potrivit legii, nu pot face aşa ceva“, a spus juristul de la CEZ.

Conflictul dintre jurist şi firma la care lucrează a pornit încă din luna februarie, când angajaţii nu au primit salariul majorat, aşa cum se stipula în contractul de muncă. Nicolae Manole a depus şi o reclamaţie la Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), prin care se arată modul defectuos de facturare a energiei electrice. În mai multe rânduri, confruntările dintre cele două tabere au continuat în instanţă.

 

Sume grase din munca salariaţilor

 

Conflictul între Nicolae Manole şi conducerea CEZ a scos la iveală altă problemă gravă legată de nerespectarea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Salariul minim ar fi trebuit să crească, la nivel naţional, pe ramura electricitate, încă din luna februarie, de la 540 la 620 de lei. Firma cehă nu a acceptat însă creşterile salariale, continuând să îşi plătească angajaţii la valoarea vechilor salarii. Organizaţia sindicală reprezentată de Mugurel Naie a deschis un proces conducerii firmei, prin care i-a solicitat majorarea de salariu, conform legii. „În urma procesului intentat de sindicat, începând cu 1 aprilie, conducerea a acceptat salariul minim de 620 de lei, însă pentru a recupera diferenţele de bani din lunile februarie şi martie, salariaţii au fost nevoiţi să dea în judecată firma în nume personal“, a mai spus liderul BNS Olt.

Dintre cei 2.200 de angajaţi ai CEZ Distribuţie, aproximativ 400 şi-au cerut în instanţă şi au câştigat diferenţele salariale. Restul, aproximativ 1.800, au lăsat încă în conturile cehilor banii care le reveneau, pentru că au preferat să evite un proces în instanţă. S-au adunat astfel sume importante, provenite, practic, din munca şi drepturile legale ale angajaţilor.

Pe lângă acest conflict generat de sistemul de salarizare, scandalul din interiorul CEZ a scos la iveală şi erori grave în sistemul de facturare. Neregulile au fost sesizate, ce-i drept, şi de consumatori, însă, în urma scandalului de vineri, aceste lucruri au fost confirmate chiar de angajaţii firmei CEZ.Comenteaza acum

3 Comentarii

 1. gorjeanu said:

  ba-i stat de rahat nu mai vindeti ceva cehilor !vedeti sa nu se intample si cu juristului de la SLATINA ce sa intamplat si sindicalistului de la IASI fiind omorat de cehi tot pentru drepturile salariatilor, aveti mare grija ca voi politicienii sunteti autorii morali ai acestor crime .
  Suntem atat de prosti ca producem energie electrica dar nu suntem in stare sa o vindem a trebuit sa ii chemam pe cehi sa o vanda , iar noi popor de 2 lei vechi stam cu mainile in san nu luam nici cea mai mica atitudine macar sa mergem la ghiseele CEZ SI SA LE FACEM SCANDAL .

 2. volt said:

  Mai Nea Gorjanu,degeaba te duci la ghisee,ca acolo sunt tot functionarii aia amariti si furati la salarizare,mai bine te duci la directori ca aia sunt adevaratii hoti,pe mina cu cehii,aia au salarii mari ca accepta si acopera toate mirsaviile acestei companii.Si din pacate DIRECTORII sunt ROMANIIIIIII!

 3. ion said:

  Romania stat de doi bani condus de strigoii care ne fura! Adica vedeti noi Romanii producem curentul electricsi-l dam cehilor sa ni-l vanda tot noua Romanilor la niste preturi care pentru noi sunt astronomice dar ia interesativa voi ziaristilor cu ce pret cumpara firma cez curentul electric si cu cat nil revinde inapoi tot noua romanilor ca sa nu mai spun de sistemul lor de facturare prin care ne insala sui ne pune sa platim cea ce nu consumam. Felicitari juristului de la Slatina ca a avut curajul sa infrunte acesteinsecte parazite care ne insala in asemenea hal! sa speram ca justitia va face lumina in acest caz.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 iulie 2008

Actualitate

» Pârjol în Dolj
» Accident grav de motocicletă
» Se reiau plăţile pentru păgubiţii FNI
» Coşmar în autocar
» Anul şcolar, de 35 de săptămâni
» Bacalaureat, sesiunea a doua
» Mai puţin de 1% dintre români au card de sănătate

Local

» Scurte ştiri
» Minor în plasament, dispărut
» Echilibrul între carieră şi familie
» Furt de lemne
» Juristul CEZ a depus plângere penală împotriva firmei cehe
» Laborator de analize toxicologice, în Vâlcea
» Influenţa asupra celorlalţi, latură a conştiinţei de sine
» Febra reducerilor de preţuri
» Asociaţia care trebuia să salveze Valea Jiului e pe moarte
» Bărbatul răpit a fost adus acasă
» Cadavru scos de rude din canal
» Căutat pentru că şi-a înjunghiat prietenul
» Ultima naştere
» A dispărut dosarul lui Piedone
» Accident mortal la Işalniţa
» A lovit o femeie şi a fugit
» Măcelarul din Petroşani s-a inspirat de pe internet
» Încă un destin frânt de tren
» Dosariada înghite examenul scris
» Scurte ştiri
» Colegiile uninominale, mărul discordiei
» DNA – lăudat, parlamentul – criticat

Dolj

» Case protejate pentru oameni cu probleme

Gorj

» Scurte ştiri
» Incendii la locuinţe şi la groapa de gunoi
» Cel mai mare târg din ţară îşi deschide porţile
» Elevi gorjeni, ajunşi din greşeală olimpici

Sport

» Pandurii lui Toacsen urcă la munte
» Vâlcenii s-au comportat mediocru
» Bronz pentru România la Universitare
» Victor Hănescu, 21 de locuri mai sus în clasamentul ATP
» Oprea a sărit 16,97 m la Atena
» Alexandra Ursachi nu dorea vacanţă
» Raluca Dumitraşcu, vicecampioană europeană la judo
» Ivan şi Balint rămân acasă
» Anunt
» Liga I, după campionatele din Uzbekistan şi Yemen
» CF Chimia a obţinut încă două victorii în amicale
» Abonamente preferenţiale pentru suporterii gorjeni
» Jeremie Njock vrea să fie liber de contract

Magazin

» Menta în bucătărie

Opinii

» Şcoala & boala
» Linişte şi pace la Ştiinţa, deşi adevărul este altul

Top