12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosariada înghite examenul scris

Dosariada înghite examenul scris

S-a dat startul la marea dosariadă de la Universitatea din Craiova. Absolvenţii de liceu au început goana după diplome, înscriindu-se la una sau mai multe facultăţi care au scos pe piaţă, în acest an, mii de locuri.

 

Fiecare absolvent de liceu poate avea locul lui la facultate. Nu există concurenţă, nu există emoţii, ci doar dosare şi taxe de înscriere. Media examenului de bacalaureat face din nou legea printre viitorii studenţi şi de ea depinde dacă absolventul ajunge pe un loc la buget sau pe unul cu taxă. Sunt şi absolvenţi de liceu care aleg facultăţi unde trebuie să dea admitere, fie din alte centre universitare, fie din Craiova. Aceste facultăţi preferă să îşi selecteze candidaţii şi să le testeze nivelul de cunoştinţe, pentru că ele oferă meserii de viitor. Pe lista facultăţilor care nu îşi deschid larg uşile pentru miile de absolvenţi sunt Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din cadrul Universităţii din Craiova şi facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. La Facultatea de Automatică, media examenului de bacalaureat are o pondere de 20%, în timp ce examenul scris la Algebră şi Analiză Matematică reprezintă 80% din media de admitere. „Dăm admitere pentru că noi suntem o facultate serioasă. Bacalaureatul nu este relevant şi de aceea vrem ca absolvenţii să mai dea un examen, care nu are un grad de dificultate mai mare decât la bacalaureat. Este normal să facem o selecţie, deoarece candidaţii trebuie să aibă un anumit nivel de cunoştinţe atunci când vin la noi“, a spus prof. dr. ing. Eugen Bobaşu, decanul facultăţii.

 

Viitorii medici, evaluaţi dublu

 

La Facultatea de Medicină, pentru cele 210 locuri bugetare şi 80 cu taxă, şi pentru cele 30 de locuri la buget şi 20 la taxă de la Facultatea de Medicină Dentară, candidaţii trebuie să dea examen de admitere din Anatomia şi fiziologia omului şi Chimie organică sau Fizică. La Facultatea de Moaşe, pentru cele 87 de locuri bugetare şi 138 la taxă pentru cele trei specializări, absolvenţii de liceu va trebui să înveţe Anatomia şi fiziologia omului. Pentru cele 30 de locuri la buget şi 30 la taxă, candidaţii care vor să urmeze Facultatea de Farmacie trebuie să dea examen de admitere din Chimie organică şi Botanică sau Biologie. Prin emoţii vor trece şi candidaţii la Muzică din cadrul Facultăţii de Litere, care va trebui să susţină o probă interpretativă, eliminatorie, şi una de solfegiu şi analiză, dictare muzicală, scris, sau cei de la Teatru, care va trebui să prezinte versuri şi povestiri, vor fi testaţi muzical şi ritmic şi vor susţine un monolog. La Facultatea de Teologie, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, candidaţii vor susţine un interviu pentru verificarea aptitudinilor vocaţionale.

Cu dosar la Matematică, Fizică şi Chimie

 

La Facultatea de Matematică Informatică, din cadrul Universităţii din Craiova, specializarea Matematică, sunt 54 de locuri la buget şi 50 cu taxă, iar la Informatică sunt 120 de locuri la buget, 80 cu taxă şi 100 ID. Media examenului de bacalaureat contează 50%, în timp ce cealaltă jumătate este acoperită de mediile la matematică sau informatică ale candidatului, din timpul celor patru ani de liceu. La Facultatea de Fizică, specializarea Fizică, sunt 58 de locuri la buget şi 30 la taxă, iar la Ştiinţa Mediului sunt 20 la buget şi 50 cu taxă. În calculul mediei de admitere se ţine cont de media generală a anilor de liceu, 60%, media examenului de bacalaureat, punctaj performanţe olimpice şi punctaj personal. Facultatea de Chimie are în acest an 50 de locuri la buget şi 25 la taxă, pentru specializarea Chimie, iar pentru Chimia Mediului sunt 25 de locuri la buget şi 20 la taxă. În calculul mediei de admitere se iau în considerare media examenului de bacalaureat, 50%, şi media anilor de liceu, 50%.

 

Sute de locuri la Litere şi Economie

 

Facultatea de Litere are în acest an 275 de locuri la buget şi 546 cu taxă, pentru cele opt domenii şi 12 specializări ale sale. Pentru domeniile Limbă şi literatură, Limbi moderne aplicate şi Ştiinţele Comunicării, se iau în considerare la admitere media anilor de studiu, 50%, şi media examenului de bacalaureat, 50%. La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor sunt 377 de locuri bugetare şi 766 cu taxă pentru cele 12 domenii şi 14 specializări, la care se adaugă 925 de locuri la ID şi 150 la FR pentru câteva dintre domenii. Media de admitere este reprezentată de media anilor de liceu, 50%, şi media examenului de bacalaureat, 50%. Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie are în acest an 160 de locuri la buget şi 340 cu taxă pentru domeniile Istorie, Sociologie, Ştiinţe Politice, Jurnalism, Relaţii Internaţionale şi Studii europene şi Geografie. La acestea se adaugă 100 de locuri la ID şi 30 la FR. Admiterea depinde numai de media examenului de bacalaureat.

 

Drept la zi, ID şi FR

 

La Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative sunt 200 de locuri la buget, 600 cu taxă şi 700 la FR pentru specializările Drept, Administraţie Publică şi Asistenţă managerială şi secretariat, la care se adaugă 27 de locuri bugetare şi 200 la taxă, pentru domeniul Ştiinţe Administrative din Drobeta Turnu Severin. La admitere se ţine cont de media generală a anilor de liceu, 50%, şi media examenului de bacalaureat, 50%. La Facultatea de Agricultură sunt 131 de locuri bugetare, 225 cu taxă şi 125 la ID, pentru cele patru domenii şi cinci specializări. Admiterea este tot pe bază de dosar, 50% media anilor de liceu şi 50% media examenului de bacalaureat. Facultatea de Horticultură are 166 de locuri bugetate, 90 cu taxă, 30 la ID şi 60 la FR. În calcul mediei de admitere sa iau în considerare media generală a anilor de liceu, 75%, şi media examenului de bacalaureat, 25%.

 

Bacul face legea pentru ingineri

 

La Facultatea de Mecanică sunt 230 de locuri la buget şi 550 cu taxă, pentru cele şapte domenii şi nouă specializări. Media de admitere reprezintă 20% media anilor de liceu, şi 80% media examenului de bacalaureat. La Facultatea de Inginerie şi Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială sunt 136 de locuri la buget, 40 cu taxă şi 75 la FR, pentru trei domenii şi patru specializări. În calculul mediei de admitere se ţine cont de media generală a anilor de liceu, 30%, şi media examenului de bacalaureat, 70%. La Facultatea de Electrotehnică nu se ia în considerare decât examenul de bacalaureat, candidaţii concurând pentru 210 locuri la buget şi 60 cu taxă, la patru domenii şi nouă specializări.

 

„Piaţa muncii este saturată de diplome“

 

Cu toate că dosariada îi nemulţumeşte atât pe elevi, cât şi pe profesorii universitari, ea continuă să dicteze admiterea. „Bacalaureatul nu reflectă în totalitate pregătirea absolvenţilor de liceu. Concurenţa dintre universităţile de stat şi cele particulare împiedică încă filtrarea candidaţilor. Acest lucru îl fac cele unde concurenţa este foarte mare“, a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Popescu, prorectorul Universităţii din Craiova. Piaţa muncii este saturată de diplome, iar absolvenţii de studii superioare ajung să lucreze pe posturile celor cu studii medii sau chiar la munca de jos. „Invazia de diplome din fiecare an a ajuns să creeze deficit de forţă de muncă în unele domenii, cum ar fi construcţiile sau serviciile. Este greu să îţi găseşti un loc de muncă şi să ai pretenţii să fii plătit pentru diploma pe care o ai, pentru că angajatorii au nevoie de personal necalificat.

Mulţi absolvenţi de facultate sunt dispuşi să stea pe posturi de necalificaţi şi atunci ce rost mai are facultatea? Poţi să fii un bun meseriaş şi să câştigi mai bine decât unul cu diplomă. Performanţa face diferenţa“, a precizat Ana Coman, consultant HR din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII