Dosariada înghite examenul scris

Autori


S-a dat startul la marea dosariadă de la Universitatea din Craiova. Absolvenţii de liceu au început goana după diplome, înscriindu-se la una sau mai multe facultăţi care au scos pe piaţă, în acest an, mii de locuri.

 

Fiecare absolvent de liceu poate avea locul lui la facultate. Nu există concurenţă, nu există emoţii, ci doar dosare şi taxe de înscriere. Media examenului de bacalaureat face din nou legea printre viitorii studenţi şi de ea depinde dacă absolventul ajunge pe un loc la buget sau pe unul cu taxă. Sunt şi absolvenţi de liceu care aleg facultăţi unde trebuie să dea admitere, fie din alte centre universitare, fie din Craiova. Aceste facultăţi preferă să îşi selecteze candidaţii şi să le testeze nivelul de cunoştinţe, pentru că ele oferă meserii de viitor. Pe lista facultăţilor care nu îşi deschid larg uşile pentru miile de absolvenţi sunt Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din cadrul Universităţii din Craiova şi facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. La Facultatea de Automatică, media examenului de bacalaureat are o pondere de 20%, în timp ce examenul scris la Algebră şi Analiză Matematică reprezintă 80% din media de admitere. „Dăm admitere pentru că noi suntem o facultate serioasă. Bacalaureatul nu este relevant şi de aceea vrem ca absolvenţii să mai dea un examen, care nu are un grad de dificultate mai mare decât la bacalaureat. Este normal să facem o selecţie, deoarece candidaţii trebuie să aibă un anumit nivel de cunoştinţe atunci când vin la noi“, a spus prof. dr. ing. Eugen Bobaşu, decanul facultăţii.

 

Viitorii medici, evaluaţi dublu

 

La Facultatea de Medicină, pentru cele 210 locuri bugetare şi 80 cu taxă, şi pentru cele 30 de locuri la buget şi 20 la taxă de la Facultatea de Medicină Dentară, candidaţii trebuie să dea examen de admitere din Anatomia şi fiziologia omului şi Chimie organică sau Fizică. La Facultatea de Moaşe, pentru cele 87 de locuri bugetare şi 138 la taxă pentru cele trei specializări, absolvenţii de liceu va trebui să înveţe Anatomia şi fiziologia omului. Pentru cele 30 de locuri la buget şi 30 la taxă, candidaţii care vor să urmeze Facultatea de Farmacie trebuie să dea examen de admitere din Chimie organică şi Botanică sau Biologie. Prin emoţii vor trece şi candidaţii la Muzică din cadrul Facultăţii de Litere, care va trebui să susţină o probă interpretativă, eliminatorie, şi una de solfegiu şi analiză, dictare muzicală, scris, sau cei de la Teatru, care va trebui să prezinte versuri şi povestiri, vor fi testaţi muzical şi ritmic şi vor susţine un monolog. La Facultatea de Teologie, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, candidaţii vor susţine un interviu pentru verificarea aptitudinilor vocaţionale.

Cu dosar la Matematică, Fizică şi Chimie

 

La Facultatea de Matematică Informatică, din cadrul Universităţii din Craiova, specializarea Matematică, sunt 54 de locuri la buget şi 50 cu taxă, iar la Informatică sunt 120 de locuri la buget, 80 cu taxă şi 100 ID. Media examenului de bacalaureat contează 50%, în timp ce cealaltă jumătate este acoperită de mediile la matematică sau informatică ale candidatului, din timpul celor patru ani de liceu. La Facultatea de Fizică, specializarea Fizică, sunt 58 de locuri la buget şi 30 la taxă, iar la Ştiinţa Mediului sunt 20 la buget şi 50 cu taxă. În calculul mediei de admitere se ţine cont de media generală a anilor de liceu, 60%, media examenului de bacalaureat, punctaj performanţe olimpice şi punctaj personal. Facultatea de Chimie are în acest an 50 de locuri la buget şi 25 la taxă, pentru specializarea Chimie, iar pentru Chimia Mediului sunt 25 de locuri la buget şi 20 la taxă. În calculul mediei de admitere se iau în considerare media examenului de bacalaureat, 50%, şi media anilor de liceu, 50%.

 

Sute de locuri la Litere şi Economie

 

Facultatea de Litere are în acest an 275 de locuri la buget şi 546 cu taxă, pentru cele opt domenii şi 12 specializări ale sale. Pentru domeniile Limbă şi literatură, Limbi moderne aplicate şi Ştiinţele Comunicării, se iau în considerare la admitere media anilor de studiu, 50%, şi media examenului de bacalaureat, 50%. La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor sunt 377 de locuri bugetare şi 766 cu taxă pentru cele 12 domenii şi 14 specializări, la care se adaugă 925 de locuri la ID şi 150 la FR pentru câteva dintre domenii. Media de admitere este reprezentată de media anilor de liceu, 50%, şi media examenului de bacalaureat, 50%. Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie are în acest an 160 de locuri la buget şi 340 cu taxă pentru domeniile Istorie, Sociologie, Ştiinţe Politice, Jurnalism, Relaţii Internaţionale şi Studii europene şi Geografie. La acestea se adaugă 100 de locuri la ID şi 30 la FR. Admiterea depinde numai de media examenului de bacalaureat.


 

Drept la zi, ID şi FR

 

La Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative sunt 200 de locuri la buget, 600 cu taxă şi 700 la FR pentru specializările Drept, Administraţie Publică şi Asistenţă managerială şi secretariat, la care se adaugă 27 de locuri bugetare şi 200 la taxă, pentru domeniul Ştiinţe Administrative din Drobeta Turnu Severin. La admitere se ţine cont de media generală a anilor de liceu, 50%, şi media examenului de bacalaureat, 50%. La Facultatea de Agricultură sunt 131 de locuri bugetare, 225 cu taxă şi 125 la ID, pentru cele patru domenii şi cinci specializări. Admiterea este tot pe bază de dosar, 50% media anilor de liceu şi 50% media examenului de bacalaureat. Facultatea de Horticultură are 166 de locuri bugetate, 90 cu taxă, 30 la ID şi 60 la FR. În calcul mediei de admitere sa iau în considerare media generală a anilor de liceu, 75%, şi media examenului de bacalaureat, 25%.

 

Bacul face legea pentru ingineri

 

La Facultatea de Mecanică sunt 230 de locuri la buget şi 550 cu taxă, pentru cele şapte domenii şi nouă specializări. Media de admitere reprezintă 20% media anilor de liceu, şi 80% media examenului de bacalaureat. La Facultatea de Inginerie şi Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială sunt 136 de locuri la buget, 40 cu taxă şi 75 la FR, pentru trei domenii şi patru specializări. În calculul mediei de admitere se ţine cont de media generală a anilor de liceu, 30%, şi media examenului de bacalaureat, 70%. La Facultatea de Electrotehnică nu se ia în considerare decât examenul de bacalaureat, candidaţii concurând pentru 210 locuri la buget şi 60 cu taxă, la patru domenii şi nouă specializări.

 

„Piaţa muncii este saturată de diplome“

 

Cu toate că dosariada îi nemulţumeşte atât pe elevi, cât şi pe profesorii universitari, ea continuă să dicteze admiterea. „Bacalaureatul nu reflectă în totalitate pregătirea absolvenţilor de liceu. Concurenţa dintre universităţile de stat şi cele particulare împiedică încă filtrarea candidaţilor. Acest lucru îl fac cele unde concurenţa este foarte mare“, a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Popescu, prorectorul Universităţii din Craiova. Piaţa muncii este saturată de diplome, iar absolvenţii de studii superioare ajung să lucreze pe posturile celor cu studii medii sau chiar la munca de jos. „Invazia de diplome din fiecare an a ajuns să creeze deficit de forţă de muncă în unele domenii, cum ar fi construcţiile sau serviciile. Este greu să îţi găseşti un loc de muncă şi să ai pretenţii să fii plătit pentru diploma pe care o ai, pentru că angajatorii au nevoie de personal necalificat.

Mulţi absolvenţi de facultate sunt dispuşi să stea pe posturi de necalificaţi şi atunci ce rost mai are facultatea? Poţi să fii un bun meseriaş şi să câştigi mai bine decât unul cu diplomă. Performanţa face diferenţa“, a precizat Ana Coman, consultant HR din Craiova.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. alfa said:

  Draga Crina esti varza.Faci niste dezacorduri intre subiect si predicat groaznice.Probabil esti una dintre cele care ai copiat la bac si ai intrat pe baza de dosar la facultate.Fata draga invata gramatica limbii romane si dupa aceea apucate sa scri articole la ziar.In rest sa auzim de bine.Pa!

 2. itsme_ro said:

  iote cine vorbeste! parca tu “scri” mai corect. “apucate” de agricultura!

 3. serban said:

  Draga alfa vorbesti de ortografie si tu esti tufa de Venetia.Apucate se scrie apuca linioara te iar scri se srie cu doi de i.Cred ca tu nu ai nici 4 clase.Halal.S

 4. alfa said:

  itsme_ro,Serban. aveti dreptate am gresit.Pe viitor trebuie sa fiu mai atent ce scriu inainte de a comenta ce au scris altii.In ceea ce priveste numarul claselor pe care le am,draga Serban nu vreu sa comentez.Oricum va multumesc pentru lectia pe care mi-ati dat-o.Sa auzim de bine.Pa!

 5. alma said:

  Sa”rupa usile”loazele cu hartiile diplome de bac!!Tot cretinul studiaza”litere”?! ?Poate pe cele ale alfabetului!!La cat s-a furat la bacu-ul “craiovean”dupa atata “efort” depus de cei ce chiar cred ca li se cuvine titlul de absolvent de liceu cu bac,”li se cuvine premiul”diplomei buna de atarnat la WC-ul din fundul curtii!!Si cine au fost si raman”organizatorii “fraudei generalizate?!”Dasc alii”olteni ce-si spala obrazul in fiecare an cu protocolul platit de parinti debusolati ai loazelor absolventeNorocul lor a fost ca nu s-au instigat unii contra altora,elevii ca circul ar fi fost mult mai mare decat in alte parti !S-a furat imens la liceele asa zise de prestigiu(Elena Cuza,Carol etc)ce sa mai pomenim de vagauna ce se vrea anul viitor a deveni colegiu,liceul Henry Coanda?!lToti(aproap e)candidatii la acest bac din majoritatea liceelor sunt sportivi de “performanta”toti au obtinut nota maxima 10!!!Trebuie”recomp ensatigras profii de sport au”rezultate”nu gluma dupa ce au strans protocolul substantial aferent de unde si-au tras si ei …de-o vacanta!!Si obezele audat cronometrele”peste cap”si si-au umflat mediile cu inca un 10 “binemeritat”!!Imb ecilitatea,coruptia, ipocrizia,lipsa de scru****si imoralitateaacesteib resle a dat peste …orice limita si acum isi trimit Balastul cu diplome in universitati ce pana nu demult erau prestigioase!!La ce foloseste admiterea pe baza de dosare??!La frauda si idiotirea generatiei ce vrea sa zica sa plecam ca sa ne …”urmeze”!!In ce???!Sa li se dea domnilor,salarii europene la cat au asudat de ani si ani la prostirea in masa a odraslelor oltene…..”MERITA “!Sistemul permite celor mai incompetenti ,nedotati mental indivizi sa prostesca copiii iar parintii “iau atitudine”prin contributii banesti denumite mai nou taxa de protocol!!Directorii isi rad satisfacuti in barba alaturi de profesorasii imbecili pentru inca o “performanta”a inca unui an de imbecilizare a odraslelor oltene!!Bravos sunteti de “fala”ne-ati pacalit si anul asta!!Sa vedeti anul viitor!!

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 iulie 2008

Actualitate

» Pârjol în Dolj
» Accident grav de motocicletă
» Se reiau plăţile pentru păgubiţii FNI
» Coşmar în autocar
» Anul şcolar, de 35 de săptămâni
» Bacalaureat, sesiunea a doua
» Mai puţin de 1% dintre români au card de sănătate

Local

» Scurte ştiri
» Minor în plasament, dispărut
» Echilibrul între carieră şi familie
» Furt de lemne
» Juristul CEZ a depus plângere penală împotriva firmei cehe
» Laborator de analize toxicologice, în Vâlcea
» Influenţa asupra celorlalţi, latură a conştiinţei de sine
» Febra reducerilor de preţuri
» Asociaţia care trebuia să salveze Valea Jiului e pe moarte
» Bărbatul răpit a fost adus acasă
» Cadavru scos de rude din canal
» Căutat pentru că şi-a înjunghiat prietenul
» Ultima naştere
» A dispărut dosarul lui Piedone
» Accident mortal la Işalniţa
» A lovit o femeie şi a fugit
» Măcelarul din Petroşani s-a inspirat de pe internet
» Încă un destin frânt de tren
» Dosariada înghite examenul scris
» Scurte ştiri
» Colegiile uninominale, mărul discordiei
» DNA – lăudat, parlamentul – criticat

Dolj

» Case protejate pentru oameni cu probleme

Gorj

» Scurte ştiri
» Incendii la locuinţe şi la groapa de gunoi
» Cel mai mare târg din ţară îşi deschide porţile
» Elevi gorjeni, ajunşi din greşeală olimpici

Sport

» Pandurii lui Toacsen urcă la munte
» Vâlcenii s-au comportat mediocru
» Bronz pentru România la Universitare
» Victor Hănescu, 21 de locuri mai sus în clasamentul ATP
» Oprea a sărit 16,97 m la Atena
» Alexandra Ursachi nu dorea vacanţă
» Raluca Dumitraşcu, vicecampioană europeană la judo
» Ivan şi Balint rămân acasă
» Anunt
» Liga I, după campionatele din Uzbekistan şi Yemen
» CF Chimia a obţinut încă două victorii în amicale
» Abonamente preferenţiale pentru suporterii gorjeni
» Jeremie Njock vrea să fie liber de contract

Magazin

» Menta în bucătărie

Opinii

» Şcoala & boala
» Linişte şi pace la Ştiinţa, deşi adevărul este altul

Top