DNA – lăudat, parlamentul – criticat

Autori


Raportul Comisiei Europene, ce va fi publicat pe 23 iulie, laudă activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Ministerului Public, dar critică parlamentul pentru blocarea dosarelor de mare corupţie.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Ministerul Public sunt „campionii luptei anticorupţie“, potrivit proiectului de raport elaborat de Comisia Europeană (CE), în timp ce parlamentul este criticat pentru că a blocat investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt instrumentate de procurori şi pentru că a fost la un pas de a vota amendamentele la Codul de procedură penală, criticate şi în raportul din luna februarie. Dacă aceste amendamente ar fi intrat în vigoare, raportul ar fi fost „mult, mult, mult mai negativ“, informează NewsIn, citând mai multe surse europene.

Raportul reţine, de asemenea, faptul că dacă aceste amendamente nu au fost votate nu înseamnă automat că s-a renunţat la ele, acestea aflându-se în continuare în dezbaterea parlamentului.

La fel ca în februarie, Comisia Europeană nu constată destule progrese la nici unul dintre cele patru obiective de referinţă pe care România trebuia să le îndeplinească în reforma justiţiei şi în lupta anticorupţie. Mecanismul de cooperare şi verificare în cadrul căruia sunt elaborate aceste rapoarte bianuale va fi menţinut cel puţin un an, au spus sursele citate.

 

Corupţie generalizată în sănătate şi învăţământ

 

Criticat este şi Consiliul Superior al Magistraturii, care, potrivit primului obiectiv de referinţă, trebuie să asigure „eficienţa şi transparenţa“ sistemului judiciar, inclusiv prin organizarea transparentă de concursuri de ocupare a posturilor de conducere, în prezent, existând o anchetă DNA în ceea ce priveşte unul din acele concursuri. În ceea ce priveşte practica recrutării rapide a magistraţilor pe căi excepţionale, raportul pune sub semnul întrebării profesionalismul acestora, pentru că au fost examinaţi superficial sau chiar deloc.

Similar cu raportul din iunie 2007, Comisia Europeană critică şi acum înclinaţia judecătorilor de a da pedepse minime şi cu suspendare în cazurile de corupţie, semn că nu înţeleg rolul lor în lupta anticorupţie şi necesitatea ca aceste pedepse să fie descurajante.

În ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate (ANI), a cărei înfiinţare şi funcţionare constituie obiectiv de referinţă pentru forul european, deşi se apreciază faptul că instituţia funcţionează, Comisia Europeană nu consideră că se poate încă renunţa la acest obiectiv, deoarece mai trebuie urmărit ce se întâmplă când cazurile iniţiate de inspectorii ANI vor ajunge în instanţe.

La ultimul obiectiv de referinţă – combaterea corupţiei la nivelul administraţiei locale şi în teritoriu – CE menţionează strategia elaborată de guvern în luna iunie, dar şi faptul că există semnale privind corupţia generalizată în diferite sectoare ale societăţii, cum ar fi sănătatea şi învăţământul.


Chiar dacă nu se constată progrese la nici unul dintre cele patru obiective de referinţă, România a început măcar unele proiecte, cum ar fi ANI sau dosarele instrumentate de procurorii DNA în cazuri de corupţie la nivel înalt, în timp ce Bulgaria stă mult mai prost, neavând aceste iniţiative, au mai spus sursele citate.

 

Bulgaria stă şi mai prost

 

În cazul Bulgariei, situaţia este mult mai gravă din cauza penetrării reţelelor de crimă

organizată la cele mai înalte niveluri politice şi a cazurilor numeroase de fraudare a fondurilor europene. Pe lângă raportul obişnuit, în cazul Bulgariei va exista şi un document separat privind gestionarea fondurilor europene, unde se vor face „legături încrucişate“ între fonduri şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Oficialii de la Bruxelles remarcă, de asemenea, diferenţa de comportament al autorităţilor de la Bucureşti şi Sofia, plângându-se că au fost „acoperiţi“ de documente dinspre partea bulgară, după ce aceasta a contestat în februarie raportul interimar al CE. Cu toate că diferenţa dintre Bulgaria şi România este evidentă, nu trebuie ca autorităţile de la Bucureşti să considere că nu mai trebuie să facă nimic doar pentru că vecinii de la sud stau mai prost, instrumentul blocării fondurilor europene putând fi luat în considerare la un moment dat şi în cazul României, avertizează sursele citate.

Autorităţile de la Bucureşti mai pot aduce modificări la raport, dar numai în ceea ce priveşte informaţiile tehnice, nu şi evaluările făcute de Comisia Europeană.

 

Raport

Potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Mark Gray, raportul va fi prezentat vineri şefilor de cabinet ai comisarilor. Colegiul Comisarilor va vota pe 23 iulie forma sa finală, care va fi prezentată de şeful purtătorilor de cuvânt ai Comisiei Europene, Johannes Laitenberger.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. sofia said:

    DRAGI OLTENI,
    “VESTEA CEA MARE” ADUSA NOUA LA UNUL DIN BULETINELE DE STIRI DIN DIMINEATA ACEASTA: ” FUNCTIONARII PUBLICI DIN LOCALITATILE IN CARE O MINORITATE REPREZINTA PESTE 20% DIN POPULATIA LOCULUI, AU OBLIGATIA SA INVETE LIMBA MINORITATII RESPECTIVE; MAGHIARA, TIGANEASCA ETC. IN LOC CA ACESTIA SA FIE OBLIGATI SA VORBEASCA LIMBA ROMANA… SE MAI POATE COMENTA …???

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 iulie 2008

Actualitate

» Pârjol în Dolj
» Accident grav de motocicletă
» Se reiau plăţile pentru păgubiţii FNI
» Coşmar în autocar
» Anul şcolar, de 35 de săptămâni
» Bacalaureat, sesiunea a doua
» Mai puţin de 1% dintre români au card de sănătate

Local

» Scurte ştiri
» Minor în plasament, dispărut
» Echilibrul între carieră şi familie
» Furt de lemne
» Juristul CEZ a depus plângere penală împotriva firmei cehe
» Laborator de analize toxicologice, în Vâlcea
» Influenţa asupra celorlalţi, latură a conştiinţei de sine
» Febra reducerilor de preţuri
» Asociaţia care trebuia să salveze Valea Jiului e pe moarte
» Bărbatul răpit a fost adus acasă
» Cadavru scos de rude din canal
» Căutat pentru că şi-a înjunghiat prietenul
» Ultima naştere
» A dispărut dosarul lui Piedone
» Accident mortal la Işalniţa
» A lovit o femeie şi a fugit
» Măcelarul din Petroşani s-a inspirat de pe internet
» Încă un destin frânt de tren
» Dosariada înghite examenul scris
» Scurte ştiri
» Colegiile uninominale, mărul discordiei
» DNA – lăudat, parlamentul – criticat

Dolj

» Case protejate pentru oameni cu probleme

Gorj

» Scurte ştiri
» Incendii la locuinţe şi la groapa de gunoi
» Cel mai mare târg din ţară îşi deschide porţile
» Elevi gorjeni, ajunşi din greşeală olimpici

Sport

» Pandurii lui Toacsen urcă la munte
» Vâlcenii s-au comportat mediocru
» Bronz pentru România la Universitare
» Victor Hănescu, 21 de locuri mai sus în clasamentul ATP
» Oprea a sărit 16,97 m la Atena
» Alexandra Ursachi nu dorea vacanţă
» Raluca Dumitraşcu, vicecampioană europeană la judo
» Ivan şi Balint rămân acasă
» Anunt
» Liga I, după campionatele din Uzbekistan şi Yemen
» CF Chimia a obţinut încă două victorii în amicale
» Abonamente preferenţiale pentru suporterii gorjeni
» Jeremie Njock vrea să fie liber de contract

Magazin

» Menta în bucătărie

Opinii

» Şcoala & boala
» Linişte şi pace la Ştiinţa, deşi adevărul este altul

Top