22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţia care trebuia să salveze Valea Jiului e pe moarte

Asociaţia care trebuia să salveze Valea Jiului e pe moarte

Asociaţia Valea Jiului, creată în 2002 de Guvernul Năstase cu scopul de a salva Valea Jiului până în 2010, este pe moarte şi, în toţi aceşti ani, nu a reuşit să atragă nici un investitor. Cei puşi să salveze zona minieră Valea Jiului au ridicat neputincioşi din umeri, mergând pe principiul că investitorii preferă alte zone ale judeţului.

În 2002, însuşi Adrian Năstase, pe vremea aceea premier, l-a numit pe consilierul său personal, Octavian Costescu, guvernator al Văii Jiului, iar ca să aibă ce să guverneze, lui Costescu i s-a creat şi o strategie, denumită pompos „Strategie de dezvoltare socio-economică a Văii Jiului“, document care a avut caracter de lege.

Strategia cuprindea, ca orice poveste guvernamentală, cuvinte frumoase: „îmbunătăţirea condiţiilor generale de viaţă ale locuitorilor, crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea unui mediu favorabil sectorului privat, atragerea de noi investitori, sprijinirea şi dezvoltarea activităţii sectoriale, promovarea şi dezvoltarea regiunii în vederea dezvoltării turismului etc.“. În total, erau peste 500 de programe şi proiecte, pentru care s-a făcut chiar şi o estimare de costuri, de ordinul a câteva mii de miliarde de lei vechi.

Totul a rămas doar praf în ochii minerilor proaspăt disponibilizaţi, care au luat drumul exilului sau care fură acum fier vechi pentru a supravieţui.

Primarii din Valea Jiului au făcut şi ei parte din asociaţie şi chiar au dat bani pentru aceasta, însă Costescu şi-a dat demisia, nu înainte de a încerca să fie senator de Hunedoara, la alegerile de acum patru ani. Epoca lui Costescu a fost urmată de cea a liberalului Ludovic Fodor, care şi el a recunoscut nu demult că „deşi numai eu ştiu cât am încercat, nu am reuşit să aduc nici un investitor în Valea Jiului. Toţi cei pe care i-am convins să vină până aici au ales în cele din urmă să investească la Deva“.

Anul trecut, din asociaţie au plecat şi primarii din Valea Jiului, care nu s-au mai regăsit în planurile acesteia, iar acum din structură nu mai face parte nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS