10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProteste pentru creşterea salariului minim

Proteste pentru creşterea salariului minim

Aproximativ 100 de membri ai sindicatelor afiliate CNS Cartel Alfa, filiala Dolj au pichetat ieri Prefectura Dolj. Aceştia au solicitat guvernului să respecte promisiunile făcute în 2007, potrivit cărora, începând cu 1 iulie 2008, salariul minim creşte cu 8%. „Suntem aici pentru a solicita guvernului creşterea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei“, a declarat Florentin Opriş, de la Sindicatul Medicilor „Promedica“. Protestatarii spun că guvernul nu are motive să refuze majorarea. „Luna trecută, ministrul muncii, Paul Păcurar, a declarat că încasările au fost depăşite cu 8%. Acum guvernul refuză însă să crească salariul minim, pe motiv că nu are bani suficienţi la buget pentru această majorare. De aici înţelegem că declaraţia ministrului Păcurar a fost electorală, fiindcă a fost chiar înainte de alegeri“, a declarat Iulian Vătau, preşedintele CNS Cartel Alfa, filiala Dolj. Acesta a precizat că sindicaliştii nu vor accepta o creştere mai mică de 540 de lei şi nu exclude posibilitatea unor mişcări sindicale mai ample în următoarea perioadă. „Pentru astăzi (ieri-n.r.), propusesem 50 de participanţi, dar au venit peste 100 din pricina nemulţumirilor acumulate. Va fi o toamnă de mişcări sindicale, chiar dacă ne vom suprapune peste campania electorală“, a adăugat Vătau, care a precizat că CNS Cartel Alfa aşteaptă sprijinul şi celorlalte confederaţii sindicale din ţară.
La acţiunea de protest de la Craiova au participat Sindicatul Cartel Alfa, Sindicatul Liber „Mediul“, Sindicatul Medicilor „Promedica“, Sindicatul Lucrătorilor din Agricultură, Sindicatul Elpreco, Sindicatul Universităţii de Medicină şi Sindicatul „Protect Plant“. Protestul din faţa Prefecturii Dolj face parte dintr-un program amplu, care cuprinde proteste începând din 2 iulie, care vor continua până pe 11 iulie.

În Gorj au venit şi minerii

Victor Banţa, prefectul judeţului Gorj, a avut o întâlnire cu membrii filialelor judeţene ale Cartel Alfa şi CNSLR Frăţia. În urma discuţiilor, acesta le-a promis sindicaliştilor că va trimite nota lor de protest lui Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, şi lui Cristian David, ministrul internelor şi reformei administrative.
Între sindicaliştii care au pichetat prefectura s-au aflat şi reprezentanţii minerilor, care au ameninţat guvernul cu declanşarea, începând din 15 iulie, a unor acţiuni de protest, prin organizarea de mitinguri şi marşuri, urmate de o grevă generală, pe 1 august. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Marin Condescu, a declarat însă recent că, dacă va ajunge la un acord cu reprezentanţii guvernului, în ceea ce priveşte soluţionarea revendicărilor minerilor şi energeticienilor, protestele nu vor mai fi declanşate. Minerii şi energeticienii solicită, între altele, eliminarea blocajului financiar existent la nivelul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi realizarea unei strategii energetice a României şi asigurarea unui cadru legislativ care să asigure o bună funcţionare a industriei extractive a cărbunelui.
Astăzi, sindicatele vor avea o întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, căruia îi vor propune întreruperea protestelor până la toamnă, cu condiţia ca salariul minim să crească la 600 de lei, începând cu 1 septembrie, şi la 700 de lei, de la 1 ianuarie 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS