10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvăţământul românesc, departe de exigenţele europene

Învăţământul românesc, departe de exigenţele europene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că învăţământul românesc şi cercetarea sunt departe de a îndeplini exigenţele minimale ale unui sistem educaţional competitiv la scară europeană, dar a menţionat că, prin semnarea Pactului pentru educaţie, s-au pus bazele reformării sistemului.

„Învăţământul românesc şi cercetarea sunt departe de a îndeplini exigenţele minimale ale unui sistem educaţional competitiv la scară europeană. Modernizarea procesului cunoaşterii nu este doar o necesitate, ci şi o responsabilitate comună. Principiile directoare pentru un proiect coerent de reformare a sistemului de educaţie pe termen mediu şi lung, însuşite de principalii reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, au fost redactate sub forma unui Pact pentru educaţie, la care au aderat, începând din luna martie a acestui an, atât partidele politice, cât şi principalele organizaţii ale societăţii civile implicate în procesul educaţional“, a susţinut şeful statului, într-un discurs.

 

Educaţia necompetitivă măreşte decalajul faţă de UE

 

Băsescu a adăugat că, fără o educaţie competitivă şi fără un sistem de cercetare performant, nu se poate ajunge decât la mărirea decalajelor faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene. „Evoluţia noilor tehnologii, finanţarea programelor de cercetare avansată nu pot fi realizate fără sprijinul sectorului privat, pe care îl invit să se implice în finanţarea sectorului de învăţământ şi de cercetare“, a adăugat preşedintele, care a precizat că reforma din educaţie trebuie corelată cu asigurarea mecanismelor care să permită încadrarea tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii, iar reforma sistemului de cercetare trebuie însoţită de diversificarea surselor de finanţare a activităţilor, în vederea inovării.

Preşedintele a lansat companiilor străine invitaţia de a investi în pieţele locale româneşti, ambele părţi având de câştigat. Statul român are avantajele consolidării pieţei muncii, iar companiile au avantaje financiare evidente în comparaţie cu mediul şi standardele salariale occidentale. Dezvoltarea pieţelor locale i-ar aduce pe români acasă, unde să poată lucra în condiţii decente, la nivelul pregătirii lor profesionale.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS