12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum să furi un parc

Cum să furi un parc


Autorizaţia de construire în baza căreia a căzut pradă excavatoarelor o bucată din Parcul Corniţoiu, în mai 2008, este considerată nelegală de Primăria Craiova, autoritatea care a şi emis-o. Cu alte cuvinte, municipalitatea şi-a furat singură o parte din spaţiul verde, iar acum vrea să şi-l restituie.

 

Caz fără precedent în istoria necomunistă a Craiovei: primăria a cerut în instanţă anularea unei autorizaţii de construire pe care tot ea a emis-o, în aprilie 2008. Conform Autorizaţiei nr. 392 din 4 aprilie, soarta a 1.700 de metri pătraţi din Parcul Corniţoiu, localizat pe bulevardul Dacia, urma să cadă sub un bloc de locuinţe de zece etaje. Lucrările au început în mai, după care constructorii s-au oprit subit. Funcţionarii publici craioveni, alţii decât aceia care întocmiseră şi eliberaseră autorizaţia de construire, s-au trezit parcă dintr-un coşmar şi au decretat că avizul nu este legal. „Eliberarea acelei autorizaţii este o ilegalitate făcută de urbaniştii din primărie, în frunte cu şeful lor, şi trecută pe sub nasul meu. Nu voi accepta asta şi o acuz public pe directoarea Direcţiei de urbanism, Al Bashtawi“, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon. Potrivit juriştilor primăriei, autorizaţia de construire nu mai putea fi emisă după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 114, din 2007, potrivit căreia schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi şi reducerea suprafeţelor acestora sunt interzise şi orice act emis fără respectarea acestor prevederi este nul de drept. Procesul primărie-primărie este pe rol. Directoarea Direcţiei de urbanism, rămasă recent şi fără drept de semnătură, nu a putut fi contactată nici prin intermediul funcţionarilor de la Comunicare. „Am încercat în mai multe rânduri să iau legătura cu doamna directoare, dar mi s-a spus de fiecare dată că este plecată pe teren“, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu.

 

Parcul – ba teren arid, ba curte şi gospodărie

 

Destinaţia parcului a fost schimbată din spaţiu verde în zonă construibilă în aprilie 2007, în baza unor documentaţii cel puţin bizare. Conform raportului întocmit de Direcţia de urbanism în susţinerea proiectului, la capitolul „Regimul economic al terenului“, aflăm că „Folosinţa actuală a terenului studiat este de curţi construcţii“. Un rând mai jos este precizat însă că „Destinaţia terenului conform PUG (Plan Urbanistic General – n.r.) aprobat prin HCL nr. 23/2000 este de zonă verde“. Înţelege cine ce vrea. Cel mai deocheat dosar în acest caz este însă cel de avizare în vederea emiterii certificatului de urbanism. Aici sunt ataşate câteva fotografii în care terenul apare fără pomii înverziţi până în mai 2008, deşi toţi craiovenii din cartier şi toată primăria ştiu că acei pomi erau acolo din anul 2000. „Pe locul în care s-a început construcţia au existat arbori. Au fost tăiaţi acum două luni, la deschiderea şantierului. Pozele despre care spuneţi nu pot fi decât ori din altă parte, ori dinainte de anul 2000“, a precizat directorul Regiei de Administrare a Domeniului Public, Ion Petre. Şeful comisiei de urbanism a consiliului local, organismul care a aprobat schimbarea destinaţiei terenului, susţine că acele fotografii nu le-au fost prezentate consilierilor locali. „Foate rar ni se arată şi fotografiile. În această situaţie, cu siguranţă nu ne-au fost aduse fotografii. Aş fi ţinut minte dacă ar fi existat poze cu teren arid, aşa cum spuneţi, fiindcă ştim şi noi că acolo au fost plantaţi copaci“, a declarat Emilian Ştefârţă, şef al Comisiei de urbanism la data adoptării planului urbanistic, prin care au fost condamnaţi cei 1.700 de metri pătraţi de arbori şi verdeaţă.

 

Primăria, dublu vinovată

 

Parcul Corniţoiu urmează să dispară în urma unui lanţ de iniţiative dubioase ale Primăriei Craiova. În primul rând, terenurile au fost retrocedate în temeiul Legii nr. 10 din 2001, deşi în PUG erau recunoscute ca spaţii verzi, iar în evidenţele de patrimoniu ale municipalităţii erau înscrise cu titlul de „PARC“.

În septembrie 2007, cu doar o lună înainte de apariţia „Ordonanţei verzi“, despre al cărei proiect guvernanţii au avut grijă să se afle, 20 de hectare din Parcul Corniţoiu au fost atârnate într-un plan urbanistic zonal, votat de consilierii locali din vechea legislatură. Prin acest document, Parcul Corniţoiu îşi pierdea pentru totdeauna destinaţia de „spaţiu verde“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII