22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutorităţile, neputincioase în lupta împotriva corupţiei

Autorităţile, neputincioase în lupta împotriva corupţiei

La două săptămâni după ce reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi cei ai Institutului HAUSS Management din Finlanda au vorbit despre îmbunătăţirea mijloacelor de luptă împotriva corupţiei, ieri, delegaţii mai multor instituţii publice au fost invitaţi la noi dezbateri, de data aceasta, CNI.

OLT. Oltul se numără printre judeţele selectate de CNI, (Centrul Naţional pentru Integritate) pentru a participa la un program pe tema luptei anticorupţie. Dezbaterile organizate sub sloganul „Măsuri pentru prevenirea şi combaterea corupţiei – Grupul de Acţiune Anticorupţie al judeţului Olt“ au fost găzduite de consiliul judeţean. Alexandru Cumpănaşu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei şi cordoonator din partea CNI, le-a vorbit celor prezenţi despre „Strategia naţională anticorupţie“ pentru perioada 2008-2010. El a adus în discuţie sectoarele vulnerabile, unde există cel mai înalt grad de corupţie, respectiv cele din administraţia publică locală.

Au răspuns invitaţiei reprezentanţi ai Primăriei Slatina, ai CJ şi ai Prefecturii Olt, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Tribunalului Olt, Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe, Centrului Militar Judeţean al Poliţiei Judeţene de Frontieră etc.

 

DGA, cu ochii pe administraţiile locale

 

Pentru ca lupta împotriva corupţiei să aibă şi rezultatul scontat, ar fi nevoie ca „aria de acţiune a Direcţiei Generale Anticorupţie să fie extinsă şi asupra administraţiilor locale. Este o chestiune care a fost adusă în discuţii în repetate rânduri, pentru că trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă în primării şi în consiliile judeţene“, este de părere Alexandru Cumpănaşu.

Pe de altă parte, poliţia se declară neputincioasă în faţa fenomenului.

„Corupţie există şi în Olt. Probabil că oamenii care fac acest lucru îşi ascund foarte bine urmele“, a spus şeful IPJ, chestorul Ion Stoica.

Reprezentanţii instituţiilor îşi pasează responsabilitatea reciproc. „Să nu credeţi că, dacă se sesizează în presa locală vreun caz de natură penală, acesta nu este verificat. Toate sunt verificate! Însă, avem nevoie de dovezi. Este cale lungă. Poliţiştii fac cercetările. Dar, soluţia, indiferent care este ea, este dată de procuror“, a spus Stoica.

Spre final, discuţiile s-au canalizat asupra mitei electorale oferite oamenilor în campania recentelor alegeri locale.

Chiar dacă mulţi dintre participanţi au concluzionat că nu se poate face deocamdată mai mult, întrunirea de ieri s-a vrut un pas important spre comunicare pentru ca lupta împotriva corupţiei să fie una concertată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII