10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe păstrează ierarhia liceelor după rezultatele de la bac

Se păstrează ierarhia liceelor după rezultatele de la bac

OLT. Cele mai multe medii mari la bacalaureat au fost obţinute, şi în acest an, de elevii liceelor prestigioase din judeţ, „Radu Greceanu“, „Ion Minulescu“ şi „Ioniţă Asan“, păstrându-se astfel ierarhia valorilor din anii precedenţi. Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina se poate mândri că are cei mai mulţi absolvenţi care au obţinut nota maximă la bacalaureat, patru elevi ai acestei instituţii luând 10 la toate probele examenului. Un elev de la CN „Ion Minulescu“ Slatina, unul de la Colegiul „Ioniţă Asan“ şi altul de la Colegiul „Mihai Viteazul“, din Caracal, au promovat bacul tot cu media 10. Performanţa acestor elevi este lăudabilă, mai cu seamă că anul trecut nici un candidat nu a obţinut media maximă.

Potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt, procentul cel mai mare de promovabilitate (dar nu şi cele mai mari note) s-a înregistrat la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal (98,51), urmat îndeaproape de Liceul Teoretic Balş (98,45). Procente mai mari de 90 s-au înregistrat şi la colegiile „Radu Greceanu“ din Slatina, „Ioniţă Asan“ din Caracal, „A.I. Cuza“ din Corabia, „Ion Minulescu“ din Slatina şi la Liceul „Iancu Jianu“.

La polul opus, cu promovabilitatea cea mai scăzută, sunt Grupul Şcolar Agricol Balş, unde doar 36,89% dintre concurenţi au trecut examenul de bacalaureat, Liceul Vitomireşti (51,72%) şi Grupul Şcolar Industrial Contrucţii de Maşini Balş (58,89%).

Notele exagerat de mari obţinute la probele orale de majoritatea participanţilor ridică însă un semn de întrebare legat de corectitudinea aprecierii performanţelor. Până acum, ISJ nu a sancţionat nici un cadru didactic dintre cei care i-au supravegheat pe elevi în sălile de examen.

 

Promovabilitate crescută, după contestaţii

 

Cele 910 contestaţii depuse de candidaţii nemulţumiţi au fost deja corectate la Centrul Zonal Vâlcea. Lucrările erau aşteptate ieri după-amiază la ISJ, iar mâine vor fi afişate rezultatele finale ale bacului. Potrivit estimărilor reprezentanţilor ISJ, acestea vor aduce o creştere a procentului de promovabilitate. Cele mai contestate au fost rezultatele la proba de limba şi literatura română scris, disciplină la care s-au depus 341 de contestaţii, dar şi cele de la matematică sau istorie.

Tot după analizarea notelor obţinute în urma contestaţiilor vor fi aplicate şi eventualele sancţiuni pentru profesorii corectori, în cazul în care se va dovedi că noua comisie constituită pentru recorectarea lucrărilor a acordat note mult mai mari sau mai mici decât cele iniţiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS