6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFraudă la examenul de bac, în Gorj

Fraudă la examenul de bac, în Gorj

Profesorul Gheorghe Rădulescu, primul om care a ridicat un semn de întrebare în legătură cu examenul de bacalaureat din acest an, intenţionează să-l dea în judecată pe Cristian Adomniţei, pe care îl acuză de nereguli. Rădulescu mai spune că la Gorj s-a fraudat bacul într-un mod vizibil.

Preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei (AEACE), Gheorghe Rădulescu, a spus că vrea să depună plângere penală la Parchetul instanţei supreme împotriva lui Cristian Adomniţei, ministrul educaţiei, şi a altor persoane implicate în organizarea bacului de anul acesta. Rădulescu suţine că bacul a fost fraudat şi că Parchetul ar fi trebuit să se autosesizeze în acest caz. Acesta a precizat şi că există mari diferenţe între judeţe privind procentele de promovabilitate, unele dintre ele, cele mai mici, fiind mai aproape de realitate.

Mai mult, în opinia sa, rezultatele de la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, nu reflectă situaţia şcolară a elevilor. „Aşa cum arată un document de la Inspectoratul Judeţean Gorj, 3.821 de elevi au fost declaraţi «reuşiţi» la bacalaureat. Dintre aceştia, 1.791 au luat note între 9 şi 9,99, ceea ce reprezintă un procent de 47%, majoritatea de la fără frecvenţă. Elevii olimpici de la Târgul Jiu nu au intrat în această categorie“, a explicat Rădulescu.

 

Rezultatele bune, urmarea copiatului pe rupte

 

Gheorghe Rădulescu este convins că în mai multe judeţe din ţară elevii au fost lăsaţi să copieze, de aceea au obţinut medii aşa de mari. Procentul de promovabilitate la Gorj a fost de 87,09%. În opinia sa, mulţi elevi olimpici au obţinut note bune la examen, dar au fost surclasaţi de elevi care în timpul liceului nu au învăţat, iar la bac au copiat. Rădulescu mai susţine că cele 21 de judeţe care au înregistrat procente de promovabilitate între 77,49% şi 98,38 % sunt departe de realitate, aici fiind organizat un „sistem de copiat după culegeri, la vârf, adică la nivelul inspectoratelor şcolare şi al comisiilor de organizare“. Judeţele unde corectarea a fost severă sunt, în opinia sa, Buzău, Sibiu, Tulcea, Argeş, Prahova, Brăila, Ialomiţa, Braşov, Galaţi, Ilfov şi Giurgiu. Rădulescu susţine, ca mulţi alţi profesori – reprezentanţi ai unor universităţi de prestigiu din ţară, că ar trebui studiată posibilitatea ca anul acesta media de la bacalaureat să nu fie luată în calcul la admiterea la facultate, din cauza numărului mare de lucrări copiate.

 

„Generalul“ Andrei este mulţumit de rezultate

 

Liviu Andrei, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că este mulţumit de procentul de promovabilitate ale elevilor din acest judeţ, la examenul de bacalaureat.

Contactat telefonic, Liviu Andrei a precizat că datele prezentate de Rădulescu nu sunt corecte.

„Eu nu ştiu de unde a făcut rost domnul Rădulescu de un asemenea act. Nu am făcut şi nu vom face o situaţie comparativă a notelor şi nici o anchetă. Este într-o eroare gravă. Domnul prezintă bine numărul celor care au luat între 9 şi 9,99, însă procentul este de 37%. Punctul nostru de vedere este că trebuie să se documenteze foarte bine. Din păcate, copiii sunt folosiţi ca o masă de manevră de acest om şi de alţii. Greşelile care s-au făcut au fost rezolvate, nu ştiu dacă rezultatul este în norme, însă pe mine mă mulţumeşte. Poate că printre elevii cu note foarte mari este şi unul de la fără frecvenţă, însă aproape toţi cei care au note între 9 şi 9,99 sunt de la cele mai bune licee din Gorj. Nu înţeleg de ce vrea să ne discrediteze“, a declarat Liviu Andrei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU