21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRomii se opun microcipării cailor

Romii se opun microcipării cailor

Romii din Târgu Jiu evită să-şi microcipeze caii, deoarece se tem că vor fi traşi mai uşor la răspundere dacă animalele vor produce pagube.

 

GORJ. Acţiunea de microcipare a cabalinelor a fost realizată în Gorj în proporţie de peste 80%, ceea ce face ca judeţul să se situeze în primele locuri pe ţară. În ciuda faptului că medicii veterinari ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj s-au mişcat bine, în raport cu ceea ce au făcut colegii lor din alte judeţe din România, rămân câteva situaţii greu de rezolvat. Este vorba de romii din Târgu Jiu, care evită să îşi microcipeze cabalinele, de teamă să nu fie traşi la răspundere, în cazul în care animalele vor fi implicate în accidente rutiere sau vor distruge recolte aflate pe terenurile de la marginea municipiului. Dintre cei 662 de cai existenţi în Târgu Jiu, au primit până în prezent cipuri 544 de animale. Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, numai în ultimele trei luni au fost microcipaţi 289 de cai din Târgu Jiu.

 

Poliţia comunitară, în acţiune

 

Există însă probleme cu proprietarii de animale de pe străzile Luncilor şi Făgăraş. Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare din Târgu Jiu, a declarat că nu se vor putea microcipa niciodată toţi caii din municipiu: „Noi colaborăm cu toate instituţiile, pentru ca toată lumea să intre în legalitate. Sunt sigur că vom găsi cai nemicrocipaţi pe câmp şi nu îi vom mai putea identifica pe stăpâni. De ce fug unii cetăţeni de această acţiune este uşor de înţeles. Când va fi vorba de pagube, de accidente, imediat se va putea face această identificare, altfel nu. Vom organiza acţiuni direct pe străzi, pe cartiere. Şi bulibaşii trebuie să se implice şi să poarte discuţii cu oamenii, să le explice că este o măsură care nu îi constă nimic, dar care este menită să îi facă mai responsabili în legătură cu animalele pe care le au în proprietate“, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare din Târgu Jiu.

 

SIDA cailor

 

În judeţul Gorj există 15.631 de cabaline, dintre care au fost microcipate 14.734. După cum a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, după microciparea animalelor, fiecare proprietar de cal va primi şi un paşaport cu principalele date ale cabalinei. Documentul respectiv va putea fi folosit pentru deplasarea fără probleme, în spaţiul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte monitorizarea evoluţiei bolilor la cai, Ion Iliuţă a afirmat că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost eutanasiate 25 de cabaline, care au fost identificate cu anemie, SIDA cailor. Alte 27 sunt monitorizate de Direcţia Sanitar-Veterinară: „Există şi aici o problemă cu trei-patru proprietari care solicită foarte mulţi bani drept despăgubire pentru caii pe care trebuie să îi eutanasiem şi nu ne putem înţelege cu ei. Au ajuns să ceară şi 4.000 de euro pe un cal. Suma este extrem de mare, în raport cu preţul pieţei“, a declarat Ion Iliuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU