16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFelurile dragostei

Felurile dragostei

Emoţiile, sentimentele şi pasiunile animă viaţa cotidiană. Convenţiile sociale ne obligă însă adesea să le canalizăm într-o anumită direcţie sau să ni le reprimăm.

 

Pentru sociologi, emoţiile ţin de psihologie, iar psihologii analizează mai mult latura lor patologică. Etologia le-a aplicat propriile metode de observare şi evaluare, specifice muncii de teren. Indiferent că realizăm sau nu, calitatea vieţii fiecăruia este dată de cea a trăirilor emoţionale, sentimentale. Relaţiile afective pozitive, dragostea şi prietenia, sunt asemănătoare. În cazul dragostei, însă, fenomenul de atracţie reciprocă este împlinit şi de atracţia amoroasă determinată de impulsul sexual, care, la rândul ei, depinde de activitatea endocrină.

Psihologii au descoperit, prin aplicarea de chestionare, că există şase tipuri de relaţii amoroase.

Dragostea-pasiune, căreia îi sunt caracteristice declaraţiile de genul „iubitul/iubita mea şi cu mine ne-am simţit atraşi unul de altul de la prima întâlnire“.

Dragostea ludică – „pot ieşi dintr-o legătură amoroasă uşor şi repede“; „uneori am de ales între doi parteneri“.

Dragostea-prietenie – „cea mai bună relaţie amoroasă se bazează pe o lungă prietenie“.

Dragostea-raţiune – „este bine să îmi aleg un partener care poate fi un bun părinte“; „este bine să îmi aleg un partener cu o educaţie asemănătoare cu a mea“.

Dragostea posesivă – „dacă iubitul meu/iubita mea nu îmi acordă atenţie, asta nu mă deranjează“; „nu pot suporta ideea ca iubitul meu/iubita mea să fie cu altcineva“.

Dragostea-jertfă – „aş prefera să sufăr eu însumi/însămi, decât să-l/să o văd pe ea suferind“; „oricare ar fi părerea mea, sunt de acord cu alegerea lui/ei“.

Altă tipologie, bazată pe trei componente, ţine cont de intensitatea şi echilibrul acestora. Ca urmare, pot exista triunghiuri echilibrate, dar mai puţin intense, şi triunghiuri dezechilibrate, fiindcă unul dintre poli este mai puternic decât celălalt.

Intimitatea – caracterizată de trăirile asemănătoare ale partenerilor şi de forţa ataşamentului reciproc. Un grad de intimitate ridicat se traduce prin grija pe care o are fiecare pentru binele partenerului, prin stima pentru sentimentele şi părerile lui, prin împărtăşirea spontană a bunurilor materiale şi a experienţelor afective.

Pasiunea – caracterizată de implicarea sentimentală, atracţia fizică şi interacţiunile sexuale.

Angajamentul raţional – pe termen scurt, hotărârea de a iubi pe cineva, pe termen lung, hotărârea de a menţine această relaţie amoroasă.

 

Relaţii de dragoste versus relaţii de prietenie

 

Curba relaţiei amoroase este diferită de cea a relaţiei amicale, care începe printr-o pantă blândă. Prietenia se stabileşte progresiv, cu o creştere graduală a intimităţii, apoi continuă pe un platou fără sfârşit. Relaţia amicală poate scădea în intensitate, dar continuă virtual să existe. Prietenii se consideră în continuare prieteni, şi, atunci când au ocazia, se bucură să se revadă. În acest scop există anumite ritualuri sociale: vizite, mese luate în comun etc.

Curba relaţiei amoroase este diferită. Punctul de plecare este brusc, cu o tensionare rapidă, cu o atracţie amoroasă sexualizată, care se manifestă deseori chiar la început, ca potenţială în cadrul relaţiei. Întâlnirea celor două persoane sexualizate şi erotizabile creează la fiecare dintre parteneri o stare de alertă erotică. Este faza pasională a relaţiei amoroase aflate la început, cu toate preliminariile şi ritualurile de cucerire şi de seducţie. Apoi, se stabileşte platoul, care are o durată limitată, de la câteva luni până la câţiva ani. Se termină deseori brusc, ca şi cum relaţia amoroasă s-ar supune unui principiu de genul „totul sau nimic“. În cazuri fericite, se poate transforma în relaţie de prietenie.

Pentru a ne putea creşte calitatea vieţii afective, este bine de ştiut care este genul de relaţie pe care ni-l dorim sau pe care îl trăim deja în cadrul relaţiilor din viaţa noastră. O discuţie cu partenerul de cuplu pe această temă poate aduce clarificări şi, prin comunicare, ne putem îmbunătăţi trăirile afective şi, implicit, relaţia. În societatea în care trăim, din nefericire, optica de care dăm dovadă când este vorba de dragoste seamănă mai degrabă cu un schimb comercial în care cei doi parteneri oferă cu scopul de a primi şi investesc timp şi sentimente într-o relaţie cu scopul de a obţine cel puţin cât au investit, sau chiar un „profit“. Concepţia greşită despre normalitate îi împiedică pe oameni să îşi găsească adevăratul drum către ei înşişi şi către „sufletul pereche“. Fundamentul corect al unei relaţii de cuplu împlinite pe care psihologii îl recomandă nu seamănă nici pe departe cu schimbul comercial. Scopul este cel care face diferenţa majoră. „Nu te iubesc pentru că tu mă iubeşti, ci îmi manifest iubirea pentru că aşa simt şi îţi ofer dragostea mea (timp, gesturi, cadouri, ajutor etc.) pentru că asta simt eu faţă de tine şi nu pentru că tu determini sau faci acelaşi lucru pentru mine“. Dacă şi celălalt simte în felul acesta, atunci apare iubirea împlinită. Am putea să ne imaginăm că dragostea împlinită este un fluviu, iar iubirea celor doi – două râuri care se unesc şi formează acel fluviu. Cele două râuri curg independent unul faţă de celălalt, prin însăşi natura lor de râuri. Nu alimentează fluviul condiţionat; dacă unul se opreşte, nici celălalt nu mai curge, sau unul curge pentru că celălalt face asta şi el se simte dator să răspundă. Fluviul, ca şi dragostea împlinită, apare ca o consecinţă a acţiunilor manifestate în aceeaşi direcţie, spre acelaşi scop, simultan, eliminându-se componenta specifică unei relaţii comerciale – „îţi dau pentru că tu mi-ai dat“ sau „investesc pentru că tu investeşti“.

Cu aceste elemente despre dragoste, prietenie, relaţii afective corecte puteţi începe, în vacanţă sau în concediul pentru care vă pregătiţi, o discuţie interesantă cu partenerul de cuplu sau puteţi reflecta plecând de la o premisă corectă în ce fel de relaţie sunteţi sau plănuiţi să trăiţi.

Psihoterapeut
Gina Chiriac, www.psihoterapieintegrativa.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII