16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalColegiu naţional versus grup şcolar

Colegiu naţional versus grup şcolar

Examenul de bacalaureat pune faţă în faţă colegiile, liceele şi grupurile şcolare din Craiova cu cele din oraşele şi comunele din judeţ. În timp ce unele sunt cap de listă în ceea ce priveşte promovabilitatea, celelalte sunt primele în clasamentele cu cei mai mulţi elevi picaţi.

Pe primul loc se află Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, unde toţi cei 223 de elevi au promovat examenul de bacalaureat. Pe locul doi se află CN „Carol I“, unde un singur candidat a picat bacul, iar pe locul III se află CN „Elena Cuza“ cu doi candidaţi respinşi, procentul de promovabilitate fiind de 99,31%. Următoarele două locuri din clasament sunt ocupate de CN „Nicolae Titulescu“, cu patru candidaţi picaţi şi o promovabilitate de 98,09%, şi CN „Ştefan Velovan“, unde au picat cinci elevi, promovând 97,84% dintre candidaţi. La Seminarul Teologic Mofleni, a fost un singur candidat picat, procentul fiind de 98,18%. Şi la unele grupuri şcolare din Craiova au fost candidaţi care au luat bacul în masă, la GS „Charles Laugier“ numai trei absolvenţi de liceu au picat, promovabilitatea fiind de 96,94%, iar la GS „Traian Vuia“, procentul a fost de 93,42%.

Grupurile şcolare din judeţ, codaşe

În judeţ, unele unităţi de învăţământ au obţinut peste 90% promovabilitate, în timp ce la altele, majoritatea candidaţilor au picat. La Liceul Teoretic Bechet, a fost un candidat respins, procentul de promovabilitate fiind de 98%, iar la Liceul Teoretic „Gheorghe Magheru“ din Cetate, dintre cei 25 de candidaţi, unul a picat. Grupurile şcolare din judeţ se află ca, în fiecare an, la finalul clasamentului, cu o promovabilitate maximă de 21%. La Grupul Şcolar Agricol Dăbuleni, au fost respinşi 104 dintre cei 138 de candidaţi înscrişi, doi au fost eliminaţi din examen, iar trei au absentat. La GS Agricol Malu Mare, şase elevi dintre cei 32 înscrişi au promovat examenul de bacalaureat, iar la GS „Ştefan Anghel“ din Băileşti, 74 dintre cei 95 de candidaţi înscrişi au picat, iar zece au absentat, procentul de promovabilitate fiind de 12,94%.
Recordul în acest an la examenul de bacalaureat este deţinut de GS Agricol Cârcea, unde toţi cei 16 candidaţi au picat. Iniţial, au fost înscrişi 19, dar trei au scăpat de ruşine şi nu s-au prezentat. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj consideră că aceşti elevi au fost slab pregătiţi, un motiv fiind şi faptul că ei provin din şcolile de arte şi meserii.
„Sunt mai slab pregătiţi, iar nivelul lor de cunoştinţe este mai scăzut încă din clasa a VIII-a, mulţi dintre ei picând testele naţionale. Au ajuns însă la liceu prin ruta progresivă, după ce până în clasa a XI-a au fost la SAM. Clasele a XII-a şi a XIII-a le-au făcut în învăţământul liceal, dar asta nu înseamnă că ei pot fi consideraţi la nivelul celorlalţi elevi“, a explicat Luminiţa Popescu, inspector şcolar general al ISJ Dolj

Doljul, la mijloc

La nivel naţional, peste 77% dintre elevii care au susţinut anul acesta examenul de bacalaureat au promovat, în timp ce, anul trecut, 80,78% au avut medie de trecere. Judeţele cu cele mai mari rate de promovabilitate sunt Suceava – 98,39%, Constanţa – 97,24%, Botoşani – 96,69%, Mehedinţi –  94,67%, Hunedoara – 94,17% şi Caraş-Severin, cu 94,27%.
Cele mai scăzute procentaje se înregistrează în Ilfov – 38,57%, Giurgiu – 39,71% şi Braşov – 57,18%. Peste 26% dintre elevii promovaţi au luat note între 6 şi 8, iar aproximativ 47% au obţinut note mai mari de 8. Numărul elevilor care au avut 10 pe linie la bacalaureatul de anul acesta este de 90, cei mai mulţi, 13, fiind din judeţul Mehedinţi. În 12 judeţe nu a fost obţinută nici o medie generală de 10.

Sute de contestaţii la matematică şi română 

1.264 de absolvenţi de liceu doljeni au fost nemulţumiţi de notele obţinute la bac şi au depus contestaţii. Cele mai multe au fost la matematică, peste 400, şi la limba şi literatura română, 355. Cele mai puţine au fost la biologie, chimie şi filosofie, unde a depus contestaţie câte un candidat.
La nivel naţional, s- au înregistrat 39.721 de contestaţii, cele mai multe fiind în Bucureşti – 5.157, Galaţi – 2.539 şi Prahova – 2.344, iar cele mai puţine, în Mehedinţi – 152 şi Covasna – 194.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS