15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTomograful cu ventilator

Tomograful cu ventilator

Tomograful cu ventilator este noua invenţie a Spitalului de Urgenţă Craiova. Acest aparat de înaltă performanţă, folosit pentru detectarea unor boli grave, se află în Serviciul de radiologie de aproape zece ani, dar de puţin timp funcţionează în combinaţie cu două ventilatoare. Motivul: în urmă cu o săptămână s-a stricat instalaţia de aer condiţionat, iar cadrele medicale au fost nevoite să monteze un ventilator în dreptul uşii de la intrarea în camera tomografului, iar celălalt, chiar înăuntrul acesteia. Dacă nu ar fi făcut acest artificiu, aparatul de sute de mii de euro risca să se strice, susţin cadrele medicale: „Temperatura optimă de funcţionare a tomografului este de 24-26 de grade Celsius. Tubul care emite raze X se încălzeşte mult peste această temperatură. Dacă aparatul nu este răcit, se supraîncălzeşte, dă erori şi se blochează sau se strică“.
Chiar şi cu două ventilatoare, tomograful tot se încălzeşte peste măsură şi se mai blochează din când în când. „E ca în Bangladesh!“, a exclamat o asistentă medicală care însoţea un bolnav la tomograf, încercând să facă haz de necaz.
Problema e destul de grea şi pentru conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova, care s-a dovedit scumpă la tărâţe şi ieftină la mălai când a venit vorba de repararea aparatului de aer condiţionat. „Piesa care trebuie înlocuită costă cam cât aparatul. Ar fi fost mai avantajos pentru noi să cumpărăm un nou aparat de aer condiţionat, însă Ministerul Finanţelor nu ne dă voie“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Vineri, spitalul a comandat piesa necesară pentru repararea aparatului de aer condiţionat şi a plătit pe ea 250 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII