17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBerceanu, reales în 20 de minute

Berceanu, reales în 20 de minute

Radu Berceanu a fost reconfirmat sâmbătă în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PD-L, la numai câteva minute după ce îşi depusese demisia.   Ex-senatorul şi-a motivat gestul spunând că trebuie să dea socoteală în faţa filialei pe care o conduce pentru pierderea preşedinţiei consiliului judeţean.

Debutul întâlnirii de la Filarmonica „Oltenia“ a Consiliului de Coordonare Judeţean al PD-L, la care ar fi trebuit întoarse pe toate feţele rezultatele alegerilor locale, nu anunţa nimic nou pentru cei peste 400 de delegaţi pedelişti prezenţi în sală. O sâmbătă obişnuită, o şedinţă de partid ca multe altele, „urecheli“ venite de sus cum au mai fost şi până acum. Nici trecerea în revistă a cifrelor date de radiografia electorală nu a reuşit să trezească interesul democrat-liberalilor veniţi din toate colţurile judeţului să pună „ţara la cale“ pentru confruntarea viitoare. Amorţeala instalată în sală s-a risipit însă repede la momentul prezentării de către preşedintele PD-L Dolj, Radu Berceanu, a rezultatelor pentru preşedinţia consiliului judeţean.
„Am candidat la preşedinţia CJ şi am pierdut. Eu am pierdut. Se pot spune multe lucruri la rubrica «partea plină a paharului». De exemplu, pot să spun că am obţinut 97.500 de voturi în Dolj şi Ludovic Orban a obţinut 64.000 de voturi în Bucureşti, care este de trei ori şi jumătate mai mare. Sau Cristian Diaconescu, care a obţinut în acelaşi Bucureşti, 72.000 de voturi. Sunt vorbe care nu folosesc la nimic. Eu am pierdut. Ăsta e rezultatul. Am avut 5.000 de voturi sub consiliul judeţean. E o  cifră care nu lasă loc de interpretări“, şi-a început liderul pedelist discursul.

Demisie la rece

Momentul mărturisirilor lui Berceanu a culminat cu anunţul demisiei, care a lăsat „mască“ pedeliştii din sală. „M-am hotărât să înaintez demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PD-L Dolj. Demisionez începând cu 5 iulie. Aş vrea să explic de ce nu am făcut acest lucru, atunci, imediat. Un asemenea gest nu se face la fierbinţeală. Nu voiam să pun organizaţia PD-L Dolj într-o postură care să-i creeze probleme tocmai în perioada în care se alegeau viceprimarii şi probabil că nu am fi avut acelaşi număr de viceprimari. Nu am vrut să creez probleme organizaţiei, organizaţia a câştigat. Eu am pierdut“, a spus Berceanu de la tribuna instalată pe scenă, acesta precizând că, deoarece nu vrea să lase organizaţia fără lider „nici măcar o oră“, reprezentanţii PD-L din sală vor primi câte un buletin de vot pe care fiecare îl va completa cu numele pe care îl crede de cuviinţă.

„Domni sau doamne de la Bucureşti“, ţinuţi departe de Dolj

În timp ce pedeliştii ascultau cu gura căscată vorbele demisionarului Berceanu, în sală se trecuse deja la momentul organizatoric al alegerilor ad-hoc. Berceanu a continuat să explice motivele renunţării la funcţie, spunând că nu vrea să le permită „unor domni sau doamne de la Bucureşti“ să vină şi să ia decizii pentru organizaţia pe care o conduce. Berceanu a făcut astfel aluzie la situaţia mai multor organizaţii din ţară, precum Constanţa sau Bacău, unde conducerile au fost dizolvate din cauza rezultatelor slabe din alegeri prin decizie luată la nivel naţional, iar şefiile filialelor au fost preluate de lideri centrali ai PD-L. „Nu am vrut să dau posibilitatea unor domni sau doamne de la Bucureşti să vină şi să ia măsuri în legătură cu preşedinţia organizaţiei. Ei, care nici nu m-au pus pe vremea când, în februarie 1990, eu am devenit preşedintele acestei organizaţii şi când unii nu erau în partid, alţii nu erau în viaţa politică, iar alţii erau la liceu. Nu cred că ar fi fost normal să vină nu ştiu cine pe aici să rezolve problemele. Eu nu am de dat socoteală nici unuia dintre aceştia“, a mai spus Berceanu.

Demisia pe loc, armă contra jocurilor de culise

Ex-senatorul şi-a motivat şi anunţul de ultim moment privind demisia făcut în faţa conducerilor organizaţiilor locale şi judeţeană întrunite sâmbătă. Berceanu a declarat tranşant că nu a anunţat pe nimeni de intenţia sa pentru a evita „balamucul“ jocurilor de culise obişnuite la pedelişti atunci când în partid se pregătesc alegeri. „Când se ştie că or să fie alegeri, nu mai alege fiecare după cum crede el, că e unul mai bun decât celălalt. Se face mai înainte o intensă perioadă de bisericuţe, de echipe, de manipulări, de aşezări mai în partea aia, ca să vă vedem voturile. Ceea ce nu mai are nici o legătură cu cuvântul democrat din titulatura noastră. Nu ştia nimeni de această intenţie, drept urmare nu a avut cum să se pregătească nimeni“, a precizat fostul ministru care a predat apoi prezidiul europarlamentarului Marian Jean Marinescu.

Berceanu, reconfirmat în funcţie

Imediat după ce Berceanu  şi-a încheiat discursul, edilul-şef al Băniei, Antonie Solomon, a părăsit sala pentru aproximativ zece minute. La întoarcere, primarul a motivat la microfonul tribunei că a trebuit să oficieze căsătoria unei angajate a instituţiei pe care o conduce şi a spus că ar fi fost gata să renunţe şi el la funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, dacă nu ar fi fost sigur că pedeliştii doljeni îi vor da din nou girul lui Radu Berceanu. Vorbele lui Solomon s-au adeverit, aşa cum aveau să constate, la numai 20 minute de la împărţirea ultimului buletin de vot, pedeliştii care s-au ocupat de scrutin. 321 dintre cei prezenţi în sală au optat pentru rămânerea în funcţie a lui Radu Berceanu, 43 l-ar fi vrut preşedinte pe europarlamentarul Marian Jean Marinescu, iar 30 de voturi au fost exprimate pentru primarul Craiovei Antonie Solomon.

„A vrut să le arate că e ăl mai tare“

Imediat după anunţarea rezultatelor de către Marinescu, pedeliştii din sală au scandat preţ de câteva secunde „Berceanu, Berceanu“, temperaţi fiind chiar de preşedintele reales al PD-L Dolj. Interpretarea evenimentului de sâmbătă, neobişnuit în istoria de 18 ani a organizaţiei PD-L Dolj, a fost dată chiar de către un participant la întâlnire. Chestionat de către reporterul GdS cu privire la semnificaţia celor petrecute la Filarmonică, pedelistul a declarat că Berceanu le-a dat astfel cu tifla contestatarilor care începuseră deja „datul la gioale“ în partid. „A vrut să le arate ălora, care începuseră să-i bage strâmbe prin partid, că e ăl mai tare. Că noi l-am scrie pe buletin dimineaţa, la prânz şi seara. În rest, sunt poveşti. Bine că nu stăturăm mult să alegem, că e zi de muncă la ţară şi eu am nişte treabă pe la câmp“, a spus reprezentantul PD-L venit dintr-o comună doljeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII