Acasă Local Gorj Băile Ţicleni, date uitării

Băile Ţicleni, date uitării

Oraşul Ţicleni, din Gorj, care este considerat capitala industriei petroliere din judeţ, a fost pentru o perioadă şi staţiune balneară, foarte cunoscută pentru efectele miraculoase ale apelor sale.

Fosta bază de tratament din Ţicleni, care se află la marginea oraşului, la liziera unei păduri, este lăsată de izbelişte. Aici a funcţionat, în urmă cu 30 de ani, o bază de tratament balnear, unde ajungeau mii de persoane. Se spune că oamenii veneau în cârje şi plecau pe propriile picioare. Localitatea căpătase atunci statutul de staţiune. Din păcate, baza de tratament nu mai funcţionează de foarte mulţi ani, deşi, între timp, a fost construit un imobil modern, pentru cazarea şi tratarea turiştilor.

Băile din Ţicleni au fost deschise pentru prima dată în anul 1973 şi au funcţionat timp de peste zece ani. Au fost trase apoi „pe linie moartă“ de către regimul comunist, fiind scoase din circuitul turistic. În decursul anilor, cele două bazine au fost lăsate în paragină. În prezent sunt pline de broaşte, iar în locul plajei de altădată cresc buruieni. Baza de tratament şi băile se află la câţiva kilometri de centrul localităţii Ţicleni, pe drumul către Târgu Cărbuneşti, la marginea unei păduri.

 

Sondorii au descoperit apa binefăcătoare

 

Descoperirea apelor binefăcătoare este legată de activitatea de extragere a zăcămintelor de ţiţei. Procesul tehnologic care se foloseşte şi acum presupune separarea apei sărate care iese din străfundurile pământului împreună cu ţiţeiul. După cum ne povesteşte Ion Ungureanu, fostul primar al oraşului din perioada 1974-1981, apa scoasă de sonde era deversată în pârâul din apropiere, dar, pentru că era caldă, sondorii stăteau cu picioarele în ea. După un timp, s-au simţit mult mai bine, iar toate durerile pe care le aveau la membre au dispărut ca prin minune. Vestea că apele de la sondă au efecte binefăcătoare s-a răspândit cu repeziciune, iar toţi locuitorii care aveau probleme cu reumatismul sau alte afecţiuni veneau să se trateze în apa sărată. Ca printr-un miracol, durerile dispăreau, iar oamenii se simţeau mult mai bine. Autorităţile de la vremea respectivă au luat probe de apă, pe care le-au trimis la Bucureşti pentru a fi analizate. Rezultatele au confirmat faptul că apa avea calităţi deosebite şi că era benefică pentru tratarea anumitor afecţiuni, în special a celor reumatice. Astfel, autorităţile locale au luat decizia să construiască o bază de tratament, cu bazine şi locuri de cazare.

Baza de tratament de la Ţicleni consta într-un bazin cu o capacitate de 80 de metri cubi, căsuţe pentru cazarea persoanelor venite la tratament şi o clădire dotată cu aparatură medicală de specialitate, unde cadrele medicale efectuau diverse proceduri terapeutice. În scurt timp, băile de la Ţicleni au devenit foarte căutate. Mii de turişti veneau în fiecare sezon pentru a se trata. Ion Ungureanu îşi aminteşte că era un adevărat furnicar. „Veneau oameni din toată ţara, dar în special din Gorj şi din Valea Jiului, pentru a se trata la Ţicleni. Am văzut oameni care veneau în cârje şi plecau pe picioarele lor“.

 

Remediu pentru reumatism

 

Veronica Rădulescu este unul dintre medicii care îşi desfăşurau activitatea, în perioada respectivă, în cadrul bazei de tratament de la Ţicleni. A lucrat timp de doi ani, între 1980 şi 1982, iar acum este medic de familie tot în oraşul Ţicleni. Doctoriţa îşi aminteşte că veneau oameni din toată ţara pentru a se trata de diverse boli, apa de la staţiune fiind benefică în tratarea afecţiunilor reumatismale de diferite tipuri, posttraumatice, ginecologice şi neurologice periferice. De asemenea, s-a mai constatat că oamenii deveneau mai liniştiţi, deoarece în urma tratamentelor, le scădea tensiunea arterială. Pacienţii erau mulţumiţi şi reveneau în următorii ani. „Pe sezon, veneau la tratament în jur de 1.500-2.000 de persoane, de peste tot din ţară, dar mai ales din Gorj. Veneau în primul rând pentru tratarea afecţiunilor reumatismale, dar şi pentru afecţiunile cronice degenerative. Tratamentul consta în băi şi în proceduri balneare. Băile se făceau atât în bazin, cât şi în cadă. Rezultatele erau foarte bune, iar oamenii erau mulţumiţi şi se întorceau“, a spus Veronica Rădulescu, fost medic la staţiunea Ţicleni.

 

Consiliul judeţean, interesat de baza de tratament

 

Staţiunea a decăzut, iar pe la mijlocul anilor ’80 s-a închis. „O primă măsură luată în defavoarea staţiunii a fost retragerea personalului medical. Astfel, au rămas puţine cadre medicale. De asemenea, maşina care făcea aprovizionarea cu alimente a fost retrasă, alimentele fiind transportate apoi cu bicicletele şi cărucioarele. Prin ’84-’85, s-a venit cu ideea ca băile să fie predate Cooperaţiei, iar clădirea a fost dată Schelei, care le-a închiriat la sondori drept locuinţe de serviciu. Cooperaţia nu s-a mai ocupat de bazine şi, prin urmare, s-au închis“, a povestit Ion Ungureanu.

Acum, toată baza se află în proprietatea societăţii Petrom-OMV. Conducerea consiliului judeţean intenţionează să preia în întregime Complexul de la Ţicleni. „Am avut o serie de discuţii cu reprezentanţii Petrom-OMV, care şi-au arătat disponibilitatea să ne cedeze complexul de la Ţicleni. În primul rând, trebuie să se efectueze din nou analize ale apei, pentru a vedea dacă aceasta mai corespunde, după care se va lua decizia de redeschidere a băilor. Avem în intenţie întocmirea unui proiect pentru obţinerea unei finanţări externe pentru baza de tratament de la Ţicleni sau încheierea unui parteneriat.

În cazul în care apa nu mai corespunde, există posibilitatea să înfiinţăm în clădirea respectivă un centru de asistenţă socială“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Exit mobile version