10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal3.000 de mineri se pregătesc de grevă

3.000 de mineri se pregătesc de grevă

Liderul minerilor din Mehedinţi, Rafael Norocel Ciorăscu, susţine că pe 15 iulie va începe un conflict de muncă, care se preconizează a fi finalizat pe 1 august prin greve în cascadă, ce vor avea loc în faţa minelor şi chiar în faţa sediului SNLO, din Târgu Jiu.

Dacă revendicările nu vor fi onorate de către conducerea SNLO, anunţă liderul mehedinţean, minerii se pregătesc să plece pe jos spre Capitală, zece zile mai târziu.

Cei peste 3.000 de sindicalişti ai bazinului carbonifer din judeţul Mehedinţi au decis să înceapă protestele, pentru a determina Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) să intervină pentru achitarea contravalorii lignitului livrat. Ciorăscu susţine că Exploatarea Minieră Mehedinţi se află în blocaj economic, din cauza neachitării de către Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a unui debit de 130 de milioane de lei. În opinia liderului minerilor, consiliul de conducere al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia este decis să nu renunţe la proteste decât în situaţia în care facturile de vânzare a cărbunelui vor fi decontate în întregime şi vor începe demersuri de sistare a livrărilor către RAAN.

„Am deschis conflictul, începând cu ziua de 15 minerii vor protesta la locurile de muncă, iar de la 1 august, acţiunile de proteste vor fi în cascadă, la sediul SNLO. Acţiunile pot culmina cu o grevă generală în minerit, la care vor participa 10.000 de mineri ce vor merge, dacă va fi nevoie, chiar şi pe jos până la Bucureşti. Marea supărare a ortacilor este inexistenţa unei strategii în industria minieră, aceasta fiind şi una dintre revendicările importante“, a precizat Ciorăscu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS