16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii vor subvenţii pentru caprine şi ovine

Doljenii vor subvenţii pentru caprine şi ovine

Doljenii au solicitat anul acesta subvenţii pentru aproximativ 126.000 de ovine şi caprine, cu 22% mai mult decât anul trecut.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat săptămâna aceasta campania de depunere a cererilor pentru plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, specia ovine/caprine. „Până la termenul – limită (30 iunie), au fost depuse 1.141 de cereri pentru aproximativ 126.000 de capete“, a declarat Cocoşilă Veronica, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.

Aceasta a precizat că, deşi numărul de cereri depuse este aproximativ acelaşi cu cel de anul trecut (în 2007 au fost depuse cu 12 cereri mai mult), numărul de animale pentru care s-a solicitat subvenţie este cu aproximativ 22% mai mare.

Cu această creştere a numărului de animale eligibile, doljenii urmează tendinţa naţională – în România fiind depuse solicitări de sprijin financiar pentru un efectiv de 6,5 milioane de capete de ovine şi caprine (cu peste 1,59 milioane, adică cu 32% mai multe decât în campania din 2007).

 

Proprietarii pierd banii dacă refuză controlul

 

În prezent, se desfăşoară etapa de introducere a cererilor de sprijin în aplicaţia electronică – termenul-limită pentru această operaţiune este 10 iulie. Ulterior, va fi extras aleatoriu din numărul total de cereri depuse în fiecare judeţ eşantionul pentru controlul la faţa locului a 40%. „Până pe 2 iulie au fost introduse în baza de date aproximativ 95% din cereri“, a precizat Cocoşilă Veronica, acesta explicând că, în perioada 1 iulie-30 septembrie, proprietarii de bovine şi caprine care au solicitat acest sprijin trebuie să-şi menţină în gospodărie tot efectivul pentru care au solicitat banii. În caz contrar, aceştia pierd banii. De asemenea, crescătorii mai pierd banii şi dacă refuză accesul echipei de control în exploataţie. „În caz de forţă majoră, respectiv decesul animalelor în urma unei boli sau a unui accident de care proprietarul nu este responsabil, acesta din urmă este obligat să anunţe la centrul judeţean APIA, în termen de zece zile, modificarea survenită şi să prezinte documentele doveditoare. În aceste situaţii, animalele rămân în continuare eligibile pentru plată“, se arată într-un comunicat emis de APIA.

Subvenţia în zootehnie continuă

Proprietarii de bovine mai pot depune solicitări pentru subvenţie până pe 15 iulie 2008. „Până pe 2 iulie, au fost depuse peste 3.000 de cereri. Dintre aceştia, aproximativ 2.600 de fermieri au primit notificări pentru a completa noile formulare de cerere de subvenţie“, a afirmat Cocoşilă Veronica.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU