16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezastrul de la Bursă: acţiuni la jumătate de preţ

Dezastrul de la Bursă: acţiuni la jumătate de preţ

Cotaţiile acţiunilor celor mai importante companii din Oltenia, listate la BVB, s-au prăbuşit dramatic în ultimul an. Acum, preţurile sunt la jumătate faţă de anul trecut, iar investitorii au pierdut 50% din cât au investit.

Crizele de pe pieţele financiare durează mai bine de un an, spun brokerii, iar la noi s-a împlinit anul de când majoritatea cotaţiilor scad de la o zi la alta. Chiar şi cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au cotaţii slabe sau chiar foarte slabe în ultima perioadă. Declinul BVB şi-a pus amprenta asupra tuturor marilor societăţi din Oltenia ale căror acţiuni se tranzacţionează la BVB. Din datele preluate de la BVB, reiese că, în ultimul an, preţul acţiunilor s-au prăbuşit vertiginos la jumătate din valoarea la care se tranzacţionau cu un an în urmă sau chiar mai mult. Avansul pe care l-au cucerit cotaţiile acţiunilor în patru-cinci ani s-a prăbuşit în ultimele luni, când majoritatea companiilor din Oltenia listate au fost pe pierdere. Cel mai mult au pierdut investitorii sau jucătorii la Bursă, care au cumpărat la începutul anului trecut la preţuri ridicate, în speranţa că vor mai creşte. Avantaj au cei care achiziţionează acum şi le pun la păstrare, pentru că piaţa îşi va reveni, spun brokerii optimişti. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană „a crescut gradul de vulnerabilitate a bursei autohtone la variaţiile pieţelor de capital externe şi la variaţii ale activităţii străinilor cu acţiuni listate pe bursa românească“, afirmă consultantul nostru, Leonard Şonei, de la Intercapital Invest. Brokerii craioveni susţin că declinul BVB s-a înregistrat din cauza crizelor internaţionale, dar şi din cauza crizei petrolului. Indicii Bursei de la Bucureşti s-au depreciat semnificativ într-un an. „În prezent, indicii Bursei de Valori se situează foarte departe de maxime, şi anume indicele BET (indicele celor mai importante societăţi) este mai jos cu 40% faţă de maximele istorice atinse în luna iulie 2007, indicele BET-C (indicele complet) este mai jos cu 38% faţă de maximele istorice atinse tot în luna iulie 2007, iar indicele BET-FI (cel al SIF-urilor) este cu 51% mai jos faţă de maximele istorice atinse în aceeaşi perioadă“, afirmă reprezentantul Intercapital Invest.

 

SIF 5, cele mai mici preţuri

 

Dacă, în urmă cu un an, valorile mobiliare emise de SIF Oltenia (SIF5) puteau fi cumpărate la preţul de 4,96 lei pe acţiune, acum se tranzacţionează la 2,56 lei. Adică mai puţin cu 2,39 lei pe fiecare acţiune. „Conjunctura internaţională este de vină. De câte ori se întâmplă ceva în SUA sau în Europa se reflectă şi la noi. Scăderile importante de la SIF5 sunt generate de faptul că SIF, la rândul lui, deţine acţiuni la alte companii şi când acestea scad, atunci scade şi valoarea SIF-ului. Pierderi importante au fost pentru toţi jucătorii de pe piaţă în perioada analizată“, a spus George Ciobanu, director al Invest Trust Craiova. SIF 5 este una dintre cele mai lichide societăţi de pe piaţa bursieră şi tot a scăzut aproape la jumătate faţă de vara anului trecut.

 

Companiile din Oltenia, în declin

 

Firmele mari din regiunea Oltenia cotate la Bursă au înregistrat aceleaşi scăderi dramatice în perioada analizată (de la 1 iulie 2007 şi până acum). Dacă acţiunile Alro SA Slatina se tranzacţionau la începutul perioadei analizate cu 8,5 lei pe acţiune, acum, la un an diferenţă, au scăzut 5,7 lei pe acţiune. Oltchim Râmnicu Vâlcea a debutat astă-vară la 1,2 lei pe acţiune, atingând un maxim de de 1,48 lei, în octombrie 2007, iar ieri, în jurul prânzului – 0,735 lei pe acţiune. Scăderea Oltchim este de 35%. Automobile Craiova (pe piaţa Rasdaq) se tranzacţiona în urmă cu un an la 51,4 lei pe acţiune, iar acum a scăzut la un preţ mediu de 19,3 lei. Este cea mai spectaculoasă scădere dintre toate companiile din Oltenia, dar declinul cotaţiilor nu este cauzat exclusiv de evoluţia pieţei. Brokerii craioveni spun că deprecierea este cauzată şi de preluarea fabricii de autoturisme din Craiova de către Ford. Electroputere Craiova (tranzacţionată pe BVB, categoria a II-a) a înregistrat deprecieri chiar şi după privatizare. Dacă la 1 iulie 2007 cotaţiile erau de 0,95 lei pe acţiune, cu un maxim de 1,6 lei în cursul anului trecut, au scăzut acum la 0,48 lei, deci cu aproape 50%. Altur Slatina avea un preţ pe acţiune de 0, 256 lei, iar în prezent este de 0,071 lei. Specialiştii aşteaptă o revigorare a pieţei bursiere abia în toamnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII