24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalArşi în explozia de la Hidrocentrala Ipoteşti

Arşi în explozia de la Hidrocentrala Ipoteşti

O explozie produsă ieri la Hidrocentrala Ipoteşti, amplasată pe râul Olt, a făcut victime. Doi bărbaţi au ajuns la spital cu arsuri grave.

Explozia care a avut loc la Hidrocentrala Ipoteşti s-a produs din cauza unei fisuri la furtunul de transport al acetilenei. Gheorghe Manda şi Florea Ciurea, ambii angajaţi ai SC Dragodan Construct SRL Slatina, lucrau împreună la tăierea unor grilaje metalice din incinta hidrocentralei aflate în subordinea Hidroelectrica Slatina. Cei doi au folosit ieri de mai multe ori dispozitivul autogen care, aparent, nu avea nici o defecţiune.

Aceştia au avut grijă chiar ca tuburile de oxigen să fie ţinute în aer liber, aşa cum trebuie, însă nimeni nu bănuia că pe o anumită porţiune a furtunului au loc scurgeri din substanţa explozibilă. Gheorghe Manda a vrut să aprindă din nou flacăra autogenului, folosindu-se de o brichetă, moment în care s-a produs explozia, urmată de o flacără mare.

Ambii muncitori au fost trântiţi la pământ. Alarmaţi de zgomotul asurzitor, colegii celor doi bărbaţi au venit imediat la locul accidentului. Ei au fost cei care le-au acordat primul ajutor răniţilor şi au chemat ambulanţa.

 

Victimele au fost transportate la spital

 

Muncitorii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slatina cu două ambulanţe. Cadrele medicale le-au acordat îngrijirile necesare şi i-au stabilizat. Ulterior, cele două victime au fost duse la Secţia de chirurgie plastică, întrucât au suferit arsuri grave. „Când am ajuns la locul incidentului, una dintre victime era în stare de inconştienţă, fără haine. Pur şi simplu, explozia i le distrusese“, a spus un medic de pe ambulanţă.

 

Diagnostice terifiante

 

Atât Gheorghe Manda, cât şi Florea Ciurea au suferit arsuri grave pe întreaga suprafaţă a corpului. Cel mai grav este Gheorghe Manda. El a fost diagnosticat cu arsuri de gradele II şi III pe 80% din suprafaţa corpului, intoxicaţie cu fum şi şoc combustional.

Potrivit cadrelor medicale de la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, bărbatul este în stare critică, iar medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele lui de supravieţuire.

În urma investigaţiilor, medicii au decis să-l trimită pe Gheorghe Manda la Spitalul Clinic de Arşi din Capitală şi ieri, în jurul orei 17.00, bărbatul a fost transferat cu un elicopter al Poliţiei de Intervenţie Aeriană.

„Pacientul a fost însoţit de un echipaj mixt. Şansele de supravieţuire sunt minime, însă am făcut tot posibilul pentru salvarea lui şi l-am trimis către cea mai bună clinică de arşi din ţară“, a spus Cornel Fulga, medic din cadrul UPU. Florea Ciurea a scăpat cu răni mai uşoare, suferind arsuri de gradele II şi III pe 40% din suprafaţa corpului.

 

ITM a demarat o anchetă

 

La puţin timp după producerea incidentului, la Hidrocentrala de la Ipoteşti au venit, pe lângă inspectorii de muncă, şi mai-marii Hidroelectrica. „Ambii angajaţi sunt ai unei societăţi care efectuează o lucrare în incinta hidrocentralei. Accidentul a fost cauzat de o defecţiune la furtunul de transport al acetilenei, probabil din cauza uzurii acestuia. Ancheta este în desfăşurare şi nu ne putem pronunţa cu privire la persoanele vinovate în acest caz“, a spus Cornel Tătuc, directorul Hidroelectrica Slatina.

Cazul a fost preluat pentru cercetări de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt. Ancheta este la început, însă ceea ce se poate spune deocamdată este că dispozitivul folosit pentru tăierea grilajelor metalice ar fi trebuit verificat atât de responsabilul lucrării, cât şi de cei doi muncitori care l-au folosit. „Explozia produsă în incinta hidrocentralei a fost provocată de nişte acumulări de gaze provenite din fisurarea unui furtun al instalaţiei. În momentul în care unul dintre lucrători a vrut să aprindă cu o brichetă flacăra autogenului, pentru a-şi continua activitatea, a avut loc explozia. Accidentul de muncă s-a soldat cu două victime. O echipă a instituţiei noastre şi un procuror au început cercetările“, a spus ieri Eugen Mitu, inspectorul şef al ITM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS