12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGunoiul bagă zâzanie între Craiova şi Dolj

Gunoiul bagă zâzanie între Craiova şi Dolj

Municipalitatea craioveană şi consiliul judeţean sunt pe punctul să intre în conflict din cauza masterplanului de deşeuri întocmit pentru Dolj. Potrivit documentului, groapa ecologică de gunoi de la Mofleni, singura conformă normelor europene, ar urma să fie folosită de toate localităţile doljene.

 

Documentul privind gestionarea deşeurilor din Dolj pentru următorii ani prevede, printre altele, închiderea tuturor gropilor de gunoi care nu corespund normelor europene, 386 la număr, şi utilizarea exclusivă a gropilor conforme. În cazul judeţului Dolj, singurul depozit conform este cel de la Mofleni, situat lângă Craiova şi folosit de municipalitatea din Bănie. Strategia pe deşeuri mai prevede şi înfiinţarea a şase staţii de transfer a deşeurilor în tot judeţul, care constituie practic puncte de colectare şi selectare a gunoiului din cele 111 unităţi administrativ-teritoriale ale Doljului. Tot gunoiul adunat din judeţ ar urma să ajungă la groapa ecologică de la Mofleni prin intermediul unor maşini achiziţionate tot în cadrul proiectului, maşini care ar traversa însă în acest fel toată Craiova. Potrivit autorităţilor judeţene, acest aspect a nemulţumit administraţia locală municipală, care a refuzat să-şi dea acordul pentru un asemenea plan. Chiar dacă, din estimările consiliului judeţean, Doljul ar urma să primească fonduri de mediu în valoare de cel puţin 30 de milioane de euro pentru punerea în practică a masterplanului.

 

Există şi varianta B

 

Problema a fost pusă pe tapet de conducerea executivă a administraţiei judeţene, într-o conferinţă de presă, în care autorităţilor locale din Bănie li s-a cerut să cedeze. Ion Prioteasa, preşedintele CJ, a declarat că, deşi problema nu pune în pericol accesul la banii europeni, depozitarea gunoiului judeţean în groapa de la Mofleni e singura soluţie pe termen scurt. „Acest proiect stagnează din cauza refuzului Consiliului Local Craiova de a permite localităţilor din Dolj să depună gunoiul în depozitul de la Mofleni. Practic, prin acest masterplan trebuie închise toate cele 386 de gropi neconforme din Dolj, iar singura conformă este cea de la Mofleni. Noi ne imaginăm maşini din care curg gunoaie mergând pe străzile Craiovei. Dacă e aşa, nici eu nu vreau, dar sperăm să fie altfel, pentru că staţiile de transfer din judeţ preiau gunoiul, îl selectează, trece printr-o staţie biomecanică şi, în final, ajunge cenuşă. Practic, acea cenuşă va fi transportată la groapa de la Mofleni“, a spus Prioteasa. Ulterior, preşedintele CJ a precizat că, în cazul în care varianta prezentată nu e susţinută de municipalitate, pot fi luate în discuţie şi alte soluţii. „Există şi varianta construirii unui drum ocolitor, astfel încât maşinile să nu mai treacă prin Craiova. Ideea este ca judeţul să câştige banii pe acest masterplan, localităţile să depoziteze gunoiul la Mofleni şi apoi să obţinem deschiderea celui de-al doilea depozit într-o zonă argiloasă, cum este Predeşti-Sopot“, a adăugat Prioteasa.

 

Depozitul de la Mofleni, propus pentru mutare

 

Problema pare însă limpede în viziunea edililor Băniei, care susţin că soluţia transportării gunoaielor din tot Doljul la Mofleni nu este viabilă. Potrivit reprezentanţilor primăriei, în Strategia pe termen lung aprobată de administraţia locală se prevede faptul că groapa ecologică de la Mofleni urmează să fie mutată până în 2013 din actuala locaţie, dat fiind faptul că este situată mult prea aproape de Jiu. „Suntem conştienţi că există şi beneficii ale acestui proiect, însă planul trebuie analizat. Actualul amplasament al depozitului este aproape de Lunca Jiului şi de construcţiile existente, iar strategia pe termen lung a primăriei care a fost aprobată prevede mutarea depozitului de la Mofleni. În plus, noi dorim să menţinem ecologizarea şi spaţiile verzi, nu să umplem oraşul de gunoaie.

Alt aspect este acela că nu domnul primar sau executivul primăriei decid asupra acestei chestiuni, ci Consiliul Local Craiova, şi, ca atare, noi vom propune consilierilor un proiect de hotărâre în acest sens“, a declarat Carmen Licu, purtătoare de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII