12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Bac la vânzare

Câteva mii de absolvenţi de liceu doljeni trec de aproximativ o săptămână prin emoţiile examenului de bacalaureat. Dar cum pentru orice există leac, un bătrânel plimbă zilnic prin faţa candidaţilor cărticele cu formule, sinteze şi modele de subiecte rezolvate la toate materiile. Pentru numai 2,50 lei, vânzătorul asigură reuşita la examen şi te scapă de emoţii.

 

Dimineaţa, înaintea probelor de examen, dacă eşti un candidat norocos, nu întâlneşti coşarul în drum, ci un bătrân cu două paporniţe pline cu broşurele pentru bac. Formule la matematică, fizică şi chimie, sinteze şi modele de subiecte la istorie, geografie, biologie şi limbi străine, nici o materie nu lipseşte din desaga „moşului“ şi, pentru 2,50 lei, orice candidat poate cădea în ispita copiatului. „Cum le e norocul. Dacă le folosesc şi îi prinde, asta e, nu e vina mea. Dacă le folosesc ca să repete, e mai bine“, a spus vânzătorul. Bătrânul îşi face apariţia şi la finalul probelor, pregătit cu materiiile pentru următoarele zile de examen. „La ce dai mâine? Biologie, chimie, fizică, limbi străine? Vrei matematică? Păi nu se dădu azi? Mai am şi matematică, cu formule cu tot. Nu mai am istorie şi geografie, că s-au epuizat de dimineaţă. A, ce, română? Asta e de vineri“, a spus bătrânul care ştie exact ordinea probelor de bac. Ieri la prânz a făcut un popas în părculeţul din faţa Colegiilor Naţionale „Elena Cuza“ şi „Carol I“, după ce, de dimineaţă, a fost la CN „Ştefan Velovan“ şi la Grupul Şcolar Energetic. Vânzările au mers bine şi candidaţii îi mulţumesc, se bucură că îl văd, ba chiar îi dau mai mult pe broşuri.

„Lăsaţi 50.000 (lei vechi – n.r.) şi mulţumesc mult. Nu vreau să copiez, dar, dacă s-o putea, e bine să o am la îndemână“, a spus un candidat care tocmai a susţinut proba la matematică. „Hai dă banul mai repede, că trebuie să îi vizitez şi pe alţii“, şi-a grăbit el clienţii care voiau să cumpere câte o cărticică şi pentru prieteni.

 

Greu la mate, uşor la istorie şi geografie

 

Absolvenţii de liceu au avut ieri o nouă probă, cea obligatorie a profilului, matematică, istorie sau geografie. Dacă absolvenţii de la profilul uman care au ales istoria sau geografia au putut răsufla uşuraţi după ce au văzut subiectele, unele probleme la matematică le-au dat bătăi de cap candidaţilor. „La mine nu a mers nici o formulă. Nu mi-a ieşit şi am greşit toată problema. Pierd două puncte aici, mai pierd unul, două şi pe la altele. Ajung pe la un 7 şi îmi scade de tot media“, a spus o absolventă colegilor ei. „Eu am nimerit-o, dar mi-a luat mult timp şi nu am terminat tot. Sper să nu îmi scadă mult“, a spus un coleg. Alţii au ieşit cu zâmbetul pe buze, s-au îmbrăţişat între ei, şi-au sărutat părinţii şi prietenii care îi aşteptau emoţionaţi la poarta liceului.

„A fost super, super bine. Nici nu mă gândeam că o să fie aşa uşor. Peste 9,50 sigur“, a spus Alina de la CN „Gheorghe Chiţu“, care a dat proba la geografie. „Zece. Nu am cum să iau mai puţin. Am făcut tot perfect“, a spus Iulia de la CN „Carol I“.

 

Încă patru au ratat bacalaureatul

 

Patru candidaţi au ieşit mult mai devreme din examen şi pentru ei bacul din acest an s-a terminat. Nu se ştie dacă s-au întâlnit cu bătrânul vânzător de broşuri, dar au fost prinşi copiind şi eliminaţi din examen. Lor li se adaugă 26 de absolvenţi de liceu care nu s-au prezentat. „Avem 26 de absenţi şi patru candidaţi eliminaţi la proba obligatorie a profilului. Trei sunt de la Dăbuleni şi unul de la GS «C.D. Neniţescu». Cei mai mulţi candidaţi au dat examen la matematică, 5.672, iar de la profilul uman a fost preferată geografie, unde s-au înscris 768 de elevi. La istorie au dat examen 572 de candidaţi“, a explicat Angela Soare, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Astăzi, elevii vor susţine examen la o materie din aria curiculară a specializării, iar pe mâine, la una dintre disciplinele din afara specializării. Rezultatele vor fi anunţate pe 5 iulie, până la ora 16.00, iar contestaţiile se depun în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Pe 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

 

„La ce dai mâine? Biologie, chimie, fizică, limbi străine? Vrei matematică? Păi nu se dădu azi? Mai am şi matematică, cu formule cu tot. Nu mai am istorie şi geografie, că s-au epuizat de dimineaţă. A, ce, română? Asta e de vineri“.

Un bătrân care vinde cărticile de bac

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII