8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal17 fântâni neconforme microbiologic, în Severin

17 fântâni neconforme microbiologic, în Severin

O analiză de laborator a Autorităţii de Sănătate Publică Mehedinţi a demonstrat că apa din fântânile municipiului Drobeta Turnu Severin nu este potabilă şi conţine substanţe care dăunează organismului.

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin priveşte neputincioasă, cu toate că ar trebui să ia măsuri de urgenţă pentru refacerea calităţii apei, utilizând substanţe dezinfectante. Totodată, ar trebui avertizată populaţia.
„Analizele de laborator arată că apa din 23 de puţuri din Severin are un conţinut foarte mare de Escherichia Coli, streptococi fecali şi coliformi totali. Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Mehedinţi a recoltat zilele acestea probe din fântânile publice şi din reţelele de alimentare a municipiului Drobeta Turnu Severin, iar rezultatele analizelor de laborator pentru probele recoltate sunt îngrijorătoare: 17 fântâni sunt neconforme microbiologic“, a declarat Stela Firu, directoarea ASP Mehedinţi.
Tot în aceste zile au fost recoltate probe şi din fântânile comunei Rogova. Stela Firu a precizat că a fost vizată şi această localitate, întrucât anul trecut, în aceeaşi perioadă, din cauza secetei, s-au înregistrat mari probleme. Ultimele analize efectuate de ASP Mehedinţi în ceea ce priveşte apa din fântânile şi din reţeaua de alimentare din Rogova arată că aceasta se încadrează atât chimic, cât şi microbiologic.

Primăria Drobeta Turnu Severin, invitată să ia măsuri

Normele legale depăşesc cu mult limitele admise de lege. Asta înseamnă că valorile parametrilor microbiologici la Escherichia Coli, streptococi fecali, coliformi totali sunt foarte ridicate, consumul excesiv de apă din aceste fântâni putând duce chiar la deces.
ASP Mehedinţi îl invită pe edilul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, să ia măsuri de urgenţă.
Primarul, în schimb, nu numai că nu se ocupă de informarea cetăţenilor, prin montarea de plăcuţe pe fântânile cu apă nepotabilă, dar refuză orice dialog cu jurnaliştii.
„Nu aveţi voie în primărie! Vă rugăm să luaţi legătura cu primarul să vă accepte în primărie, dacă nu, eu nu vă las“, a spus un paznic al instituţiei publice.
Am încercat să-l contactăm pe edilul-şef la telefon, dar toate apelurile au fost respinse.
„Cetăţenii trebuie să cunoască faptul că apa nu este potabilă, deoarece există riscul îmbolnăvirilor. Nu ştiu de ce primăria nu ia măsuri“, a spus dr. Răzvan Angelescu, de la ASP Mehedinţi.
ASP Mehedinţi va cere pompierilor să aducă apă potabilă cu cisternele în mai multe locuri din municipiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS