16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSinguri în faţa excavatoarelor

Singuri în faţa excavatoarelor

Toţi oamenii din perimetrul carierei Roşia Jiu, situată pe raza comunei Fărcăşeşti, din judeţul Gorj, au fost strămutaţi. Doar Aurelia Pătraşcu, de 78 de ani, şi soţul ei, Petre, de 77 de ani, mai trăiesc în satul care a fost înghiţit de carieră.

 

GORJ. Aurelia Pătraşcu deţine în satul Roşia Jiu două case, moştenite de la părinţi. În locul celor două gospodării, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia
s-a angajat, în 2000, să construiască o casă mai mare în cartierul Primăverii din Târgu Jiu, care ar fi trebuit terminată doi ani mai târziu. Locuinţa nu este finalizată, iar familia Pătraşcu susţine că, din acest motiv, nu are unde să se mute. Gospodăria celor doi este înconjurată de excavatoarele aflate permanent în căutarea cărbunelui. Drumul se termină după casa familiei Pătraşcu. „Suntem singurii care am rămas aici. Suntem înconjuraţi de şapte excavatoare care fac un zgomot infernal. Nu ştiu cât vom mai putea să stăm aici, că terenul de pe marginea carierei a început să se deplaseze“, spune Aurelia Pătraşcu.

 

„Ne este teamă să mai stăm în casă“

 

Sute de gospodării din satul Roşia Jiu au fost înghiţite de excavatoarele gigant. Stâlpul de electricitate de la poarta casei este rupt, iar cablul care alimentează locuinţa cu energie electrică este susţinut de creanga unui dud, care s-a înclinat foarte mult. Soţii Pătraşcu trăiesc cu teama că, în orice moment, pământul
s-ar putea surpa.

Imobilul s-a degradat foarte mult de când lucrările miniere au avansat. Pereţii casei s-au crăpat, iar o bucată din tavanul sufrageriei s-a prăbuşit. „Ne este teamă să mai stăm în casă, dar nu avem ce să facem“, se plânge Aurora Pătraşcu.

 

Proces între SNLO şi familia Pătraşcu

 

În anul 2000, Aurora Pătraşcu a încheiat o convenţie cu reprezentanţii mineritului, prin care aceştia se angajau ca, în schimbul celor două case pe care Aurora Pătraşcu le deţine în satul Roşia Jiu, să i se construiască o casă mai mare în cartierul Primăverii din Târgu Jiu.

Conform acestui act, noua casă ar fi trebuit să fie finalizată în anul 2000, dar aceasta nu este gata nici până acum. Acesta este şi motivul pentru care cei doi bătrâni refuză să plece din casa de la marginea carierei. Aurora Pătraşcu mai deţine peste două hectare de pădure şi mai mult de un hectar de teren arabil, pentru care nu a căzut la o înţelegere cu reprezentanţii mineritului. Mai mult decât atât, între familia Pătraşcu şi administraţia mineritului există un adevărat război purtat prin instanţele de judecată, început în anul 2004. Atunci, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a solicitat obligarea celor doi soţi să se mute şi, în acelaşi timp, a cerut demolarea gospodăriei din satul Roşia Jiu, pe motiv că unitatea şi-a dus la îndeplinire angajamentul. Familia Pătraşcu a avut câştig de cauză şi completul de judecată a hotărât ca bătrânii să locuiască în continuare în casa din Roşia Jiu, iar unitatea minieră să le respecte proprietatea. Ulterior, reprezentanţii mineritului au acţionat din nou în judecată familia Pătraşcu, solicitând anularea convenţiei încheiate în 2000. Şi acest proces s-a terminat tot în favoarea celor doi bătrâni. La rândul ei, Aurora Pătraşcu a acţionat în judecată, anul trecut, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pentru finalizarea lucrărilor la casa din cartierul Primăverii. Instanţele de judecată ale Judecătoriei Târgu Jiu şi Tribunalului Gorj i-au dat câştig de cauză, dar acum procesul se află în faza finală, la Curtea de Apel Craiova, care va emite o sentinţă definitivă în acest caz. În tot acest timp, Aurora Pătraşcu a strâns sute de documente şi s-a prezentat la zeci de înfăţişări la procese.

 

SNLO susţine că a construit o casă mai mare

 

Casa construită în cartierul Primăverii este mai mare şi frumoasă, dar nu este terminată. Nu este pardosită, nu are scări, instalaţia de energie electrică nu există, iar o parte dintre pereţi nu sunt nici tencuiţi. Aurora Pătraşcu susţine că nu are banii necesari pentru a termina lucrările. Aceasta spune că a făcut pe cont propriu o serie de dotări ale casei, cum ar fi tâmplăria şi uşile.

Reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului susţin că suprafaţa casei construite familiei Pătraşcu este mult mai mare decât cea prevăzută în convenţie şi decât cele două locuinţe deţinute în Roşia Jiu. Administraţia mineritului spune că Aurora Pătraşcu s-a angajat să suporte toate aceste lucrări suplimentare şi că nu şi-a respectat înţelegerea. Au construit o casă şi fiului acesteia, în schimbul unei bucătării de vară. Dan Pardos, director de dezvoltare la SNLO, a declarat că fondurile alocate pentru construirea locuinţei s-au terminat: „Casa nu a fost finalizată pentru că suma alocată construirii acesteia s-a terminat din cauză că, faţă de proiectul iniţial, la solicitarea proprietarei Aurelia Pătraşcu, suprafaţa casei este de peste 211 metri pătraţi faţă de 128, cât este prevăzut în proiect. Nu se poate finaliza o casă mai mare cu aceeaşi sumă de bani. Aurelia Pătraşcu s-a angajat să plătească lucrările suplimentare, dar nu a achitat nimic. Am arătat în permanenţă deschidere faţă de strămutaţi. Astfel, am construit şi fiului Aurorei Pătraşcu o casă, în schimbul unei bucătării de vară. Am trecut la întocmirea caietului de sarcini pentru finalizarea lucrărilor, în situaţia în care procesul va fi pierdut“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII