5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMoroşanu, cercetat disciplinar

Moroşanu, cercetat disciplinar

Aristică Moroşanu, fostul director al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, va intra în Comisia de disciplină a instituţiei, după ce Corpul de control al prefectului a descoperit mai multe ilegalităţi.

În timp ce bolnavii se chinuiesc prin spitale, în condiţii greu de suportat, managerii precum Moroşanu iau salariu din două părţi. Acesta a ocupat două funcţii în acelaşi timp, cu toate că acest lucru era interzis prin lege. A fost director executiv al ASP Gorj, dar şi medic pediatru la Spitalul Târgu Cărbuneşti. „La nivelul ASP Gorj, Moroşanu deţine funcţia de execuţie consilier superior la Serviciul de programe, cu toate că scrie în lege că funcţionarii publici nu mai pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi remunerate sau neremunerate în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice“, se spune în concluziile controlului reprezentanţilor Prefecturii Gorj. Aristică Moroşanu va intra în Comisia de disciplină din cadrul ASP Gorj, care va analiza situaţia sa şi va da verdictul. „În vara lui 2007, Moroşanu a înaintat o adresă ASP-ului, în care spunea că pleacă la cursuri în străinătate, dar el avea avizul angajării cu contract ca şi medic pediatru la Cărbuneşti. Pe perioadele în care a fost în concediu medical la ASP Gorj, Moroşanu a lucrat şi a primit bani de la Spitalul Târgu Cărbuneşti, conform foii colective de prezenţă. S-a aflat în icompatibilitate“, se precizează în comunicatul remis de Prefectura Gorj. Comisia de disciplină va hotărî dacă îi va fi desfăcut contractul de muncă lui Aristică Moroşanu, încheiat cu ASP Gorj.

 

ASP Gorj, luat la puricat de Corpul de control al prefectului

 

Corpul de control al prefectului a efectuat, în perioada 4 – 9 iunie, o verificare la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Gorj. Neregulile găsite au fost prezentate în cadrul Colegiului prefectural, de la începutul acestei săptămâni.

Obiectivele verificării de la ASP Gorj au fost: organizarea şi exercitarea controlului financiar public intern şi legalizarea utilizării fondurilor publice repartizate pentru îndeplinirea obiectivelor instituţiei. S-a constatat că, la nivelul ASP Gorj, nu au fost întreprinse măsuri pentru implementarea sistemelor de control managerial care să asigure buna funcţionare a activităţilor şi să contribuie la îndeplinirea obiectivelor instituţiei. „La nivelul ASP Gorj, controlul intern poate fi caracterizat ca inexistent, controlul financiar preventiv prezintă lipsuri grave, iar auditul public intern este parţial funcţional şi a avut o serie de abateri legale. Am mai descoperit efectuarea unor achiziţii publice fără a fi gestionate corespunzător conflictele de interese şi funcţionari publici care nu respectă prevederile legale referitoare la incompatibilităţi“, a precizat Daniel Bivolaru, şeful Corpului de control al prefectului.

 

Reanalizarea formelor de control

 

Rezultatele anchetei vor fi înaintate instituţiilor publice competente, pentru soluţionarea problemelor şi dispunerea măsurilor legale. Potrivit lui Daniel Bivolaru, ASP Gorj, va reanaliza cele trei forme de control intern şi va dispune sancţiuni pentru încălcarea de către funcţionarii publici a regulilor referitoare la incompatibilităţi.

În ceea ce priveşte această situaţie, Mariana Sfichi, directoarea ASP, a spus: „ ASP Gorj a reanalizat deja cele trei forme de control. Eu, ca persoană fizică, am fost numită pe această funcţie de conducere printr-un ordin al ministrului în luna decembrie 2007, iar controlul a vizat activitatea din perioada cât nu am fost eu director al ASP Gorj. Neregulile descoperite nu au fost sub conducerea mea. (Aristică Moroşanu a fost director al ASP Gorj în perioada de care se vorbeşte-n.r.). Chiar eu am solicitat ca această verificare să aibă loc, mi-a fost de un real folos, se vor clarifica lucrurile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII