24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDumitru, prefectul ridicol

Dumitru, prefectul ridicol

Treisprezece persoane din Işalniţa, printre care şi câţiva consilieri locali, s-au trezit ieri convocaţi de urgenţă, prin ordinul prefectului de Dolj, Silviu Dumitru, la o şedinţă de alegere a viceprimarului localităţii.

După ce prefectul Silviu Dumitru şi-a ieşit din minţi săptămâna trecută pentru că nu a putut valida în funcţia de viceprimar al comunei Işalniţa pe unul dintre consilierii liberali, ieri s-a umplut de ridicol în aceeaşi localitate în care credea că prezenţa sa ajută la respectarea legii. La şedinţa de săptămâna trecută pentru constituirea şi validarea Consiliului Local Işalniţa, reprezentantul guvernului a susţinut că alegerea viceprimarului a fost viciată de culoarea pixului care s-a folosit la votul propriu-zis. Trei dintre cele 13 voturi le-a considerat nule pentru că a descoperit că votanţii folosiseră alt pix decât cel pe care-l înmânase el la intrarea în cabina de vot. Pentru acest lucru a părăsit sala de şedinţă, după ce consilierii aleşi au fost validaţi şi au depus jurământul. În lipsa reprezentantului guvernului, comisia l-a validat în funcţia de viceprimar pe consilierul Florin Ovidiu Aurelian, membru PSD, care obţinuse majoritatea voturilor consilierilor locali. Ieri, la Primăria Işalniţa a sosit un fax de la cabinetul prefectului Dumitru, care conţinea Ordinul prefectului nr. 350/27.06.2008, prin care: „Pe 30.06.2008, ora 12.00, se convoacă toţi consilierii declaraţi aleşi, în vederea şedinţei de alegere a viceprimarului comunei Işalniţa, prevăzuţi în anexă la prezentul ordin“.

 

Consilierii aleşi n-au plăcut prefectului

 

Anexa ataşată ordinului conţinea numele şi prenumele, precum şi apartenenţa politică a persoanelor care vor fi convocate la şedinţa de constituire a Consiliului Local Işalniţa. Cei treisprezece nominalizaţi în anexă nu au, majoritatea, nici o legătură cu cei treisprezece consilieri validaţi pe 25 iunie 2008. Creţu Dan, Croitoru Victor, Firu Dumitru şi Ioana Cornel, consilieri validaţi în prezenţa prefectului, nu se mai regăsesc pe anexă la ordinul prefectului. În anexă se regăsesc două persoane – Tîmplaru Adrian şi Bălosu Iulian -, care au fost trecute la PNL, deşi preşedintele organizaţiei comunale a PNL, Alin Drăghici, susţine că aceştia nu au fost niciodată liberali, ci peremişti şi nu au fost validaţi ca şi consilieri locali. Tot pe anexă se regăseşte şi Grigore Nicolae, din partea PSD, care nu a fost validat consilier, deoarece partidul său, PSD, l-a exclus înainte de validare. Firu Dumitru de la PSD apare pe anexă ca şi consilier supleant, deşi el fusese validat pe 25 iunie, odată cu ceilalţi consilieri.

 

Prefectul ordonă când vrea muşchii lui

 

După ce s-au văzut convocaţi în mare grabă printr-un ordin al prefectului pentru alegerea viceprimarului, care, în opinia lor mai fusese odată ales pe 25 iunie, consilierii PSD nu au participat la şedinţă, pe motiv că aceasta nu este legală. În acest fel, şedinţa nu a întrunit cvorumul, iar prefectul a fost nevoit să-i dicteze secretarei consiliului să menţioneze în procesul-verbal de şedinţă că persoanele care nu au participat au lipsit nemotivat. Silviu Dumitru nu şi-a pus nici o clipă întrebarea dacă şedinţa pe care a convocat-o prin ordin, prevalându-se de prerogativele pe care i le conferă Legea nr. 340/2004, este sau nu legală, deşi a reamintit auditorului că prezenţa sa are drept scop respectarea legalităţii. „Dacă a fost o şedinţă ordinară, trebuia să fie convocată cu cel puţin cinci zile mai devreme. Dacă a fost o şedinţă extraordinară, trebuia să fie convocată cu cel puţin trei zile înainte. Noi am primit faxul cu ordinul azi (30 iunie-n.r.) pentru convocarea unei şedinţe care trebuia să aibă loc tot azi“, a spus Tibi Dascălu, jurist la Primăria Işalniţa. După constituirea consiliului şi validarea consilierilor, prefectul nici nu ar mai fi avut dreptul să convoace consiliul decât în situaţii de urgenţă, ceea ce nu este cazul aici.

 

Ce-l mână în luptă pe Dumitru?

 

După toate aceste scamatorii de copil, lumea se întreabă ce-l mână în luptă pe prefectul Doljului şi de ce preferă să se mai umple o dată de …ridicol, semnând tot felul de hârtii pe care i le bagă cineva sub nas. De ce prefectul, apărător al legii, nu a aşteptat hotărârile consiliului local, precum şi toate documentele din 25 iunie, când au fost validaţi consilierii şi când a fost ales viceprimarul, pentru a ajunge în prefectură în vederea obţinerii vizei de legalitate? Dacă vrea să obţină infirmarea mandatelor consilierilor PSD, pe motiv că au lipsit trei şedinţe consecutive, nu va putea, deoarece art. 31 din Legea nr. 215/2001 se referă doar la prima sedinţă de constituire, etapă care la Işalniţa s-a depăşit din 25 iunie. Dar, aşa cum ne-a obişnuit deja, pixul lui poate să facă multe!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII