11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvrăjbiţi de CEZ

Învrăjbiţi de CEZ

Craiovenii din Asociaţia de proprietari nr. 16 din Valea Roşie sunt obligaţi de CEZ să plătească la global curentul din părţile comune, deşi consumul diferă de la o scară la alta. Între locatarii aceluiaşi bloc au apărut deja discuţii, unii considerând că dau bani pentru ceea ce folosesc ceilalţi.

Pentru consumul de energie electrică în părţile comune ale celor 23 de scări de bloc ale Asociaţiei de proprietari nr.16 „Eroilor“, CEZ Vânzare emite o singură factură, începând din 1 ianuarie 2007. Deşi între asociaţie şi CEZ nu există nici la această oră un contract de furnizare, distribuitorul de energie electrică a încasat contravaloarea curentului consumat de la 1 ianuarie 2007 şi chiar a făcut-o cum i-a convenit, fără să anunţe reprezentantul asociaţiei la citirea contoarelor şi fără să emită factură pentru fiecare scară, aşa cum proceda Electrica. Asociaţia de proprietari nu le poate impune locatarilor să plătească separat, în funcţie de diferenţele de index ale contoarelor, întrucât nici măcar nu ştie ce înregistrări a făcut CEZ, iar factura cuprinde consumul global. „Oamenii sunt indignaţi, fiindcă pe unele scări iluminatul este asigurat de sisteme cu senzori, iar consumul este mult mai mic decât la alte scări, unde becurile rămân aprinse toată noaptea. Noi am sesizat CEZ încă de la prima factură din 2007, însă ni s-a spus ba că se va rezolva, ba că nu se poate. Până la urmă am făcut cereri scrise, prima în decembrie 2007. Abia după un an, în februarie 2008, am fost informaţi că se va rezolva cererea noastră, dar după ce încheiasem un contract de furnizare. Sigur că imediat am înaintat dosarul la CEZ“, a spus Dumitru Tiţa, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr.16 „Eroilor“. Într-adevăr, SC CEZ Vânzare SA a răspuns pe 5 mai 2008, prin adresa nr.600/8841 că „emiterea de facturi pe fiecare scară se va efectua în momentul semnării contractului de furnizare a energiei electrice“ şi că „documentaţia d-voastră se află la CZE MT&Jt Craiova, la nivel de fişă de soluţie“.

 

„Stăpâni ai vânzării“

 

CEZ nu a răspuns solicitării de a ne lămuri motivul pentru care factura se emite la global pentru scările de bloc din Asociaţia nr.16 „Eroilor“, în ciuda faptului că există contoare de scară, dar nu a clarificat nici motivul pentru care nu este anunţat reprezentantul asociaţiei atunci când se fac citirile. Potrivit şefului Serviciului coordonare asociaţii din cadrul Primăriei Craiova, Marian Giubelan, citirea oricărui aparat de măsură a utilităţilor dintr-un condominiu se face în prezenţa administratorului şi în baza unui proces-verbal. „Aşa este normal: să se înregistreze consumul de utilităţi numai în baza procesului-verbal încheiat între părţi, la citirea contorului“, a spus Giubelan. „Noi, consumatorii, nu avem alt producător sau vânzător de energie electrică şi de aceea domnii de la CEZ taie şi spânzură în sistem, ştiindu-se stăpâni ai vânzării de energie, iar noi suportăm totul“, este de părere Dumitru Tiţa, preşedintele Asociaţiei 16, din Valea Roşie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII