17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRomii discriminaţi vor să meargă la CEDO

Romii discriminaţi vor să meargă la CEDO

Liderii romilor din Târgu Jiu vor să se judece cu statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, într-un caz de discriminare în care este implicat Liceul de Muzică şi Arte Plastice

Reprezentanţii a două organizaţii nonguvernamentale din Gorj vor să apeleze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a li se face dreptate într-un caz de discriminare în învăţământ. Romani Criss şi Asociaţia „Romi în Europa“ s-au judecat mai mult timp cu directorii unui liceu din Târgu Jiu, pe care i-au acuzat că, în urmă cu patru ani, au înfiinţat clase numai cu elevi de etnie romă. Recent, reprezentanţii romilor din Târgu Jiu au epuizat căile de atac în instanţele din ţară şi sunt hotărâţi să se judece cu statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. În timp ce romii consideră că este un caz grav de discriminare, fără precedent în România, conducerea Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Târgu Jiu, acuzată că a făcut diferenţieri între elevi pe criterii etnice, se apără şi spune că nu este vinovată.

 

Nu renunţă la judecată

 

Sorin Bratu, preşedintele Asociaţiei „Romi în Europa“ din Târgu Jiu, a declarat că nu este de acord cu ceea ce s-a întâmplat în România şi speră ca magistraţii Curţii Europene a Drepturilor Omului să le facă dreptate.

„Nu înţelegem comportamentul unor judecători români, când evidenţa faptelor este extrem de clară şi avem de-a face cu un caz clar de discriminare. La vremea respectivă s-a făcut acest lucru şi acum lumea se face că uită. Nu înţelegem de ce nu se iau în considerare faptele şi se judecă după alte criterii. Am luat legătura cu «Romani Criss» şi suntem hotărâţi să nu lăsăm lucrurile aşa. Cei vinovaţi trebuie să plătească, pentru că astfel de precedente sunt periculoase şi nu sunt acceptate de Uniunea Europeană, Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau de comunitatea internaţională. Aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple aici sau în altă parte şi de aceea cei care au anumite comportamente şi atitudini să se gândească bine înainte de a lua o decizie bazată pe discriminare de orice fel“, a precizat Sorin Bratu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII