13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa auto bagă spaima în dealeri

Taxa auto bagă spaima în dealeri

Comercianţii auto din Craiova nu privesc cu ochi buni taxa de primă înmatriculare valabilă de la 1 iulie, care avantajează maşinile vechi. Aceştia consideră că după această dată le vor scădea vânzările. Avantajul este exploatat de unele persoane care şi-au cumpărat automobile second hand din import, ţinând maşinile în garaj până se modifică taxa.

 

Taxa de primă înmatriculare care va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2008 creşte pentru maşinile noi, dar scade pentru cele second hand, în funcţie de vechime. Apropierea datei „scadente“ îşi face simţite efectele în piaţa auto locală, mulţi dealeri prevăzând o scădere a vânzărilor de automobile noi. Conform acestora, s-a observat graba clienţilor să cumpere maşini noi în această perioadă, pentru a „prinde“ taxa actuală de înmatriculare, ce îi avantajează. Unii comercianţi de automobile noi au venit în întâmpinarea clienţilor cu bonusuri care să compenseze creşterea valorii taxei de înmatriculare. „Au fost clienţi care au cumpărat în această perioadă, înainte de introducerea noii taxe, dar nivelul vânzărilor nu a crescut considerabil. Nu cred că vânzările vor fi influenţate. Deşi taxa creşte pentru motorizările pe benzină, pentru diesel nu se plăteşte nimic. Modul în care noi ne-am pregătit la nivel de importator pentru momentul 1 iulie este avantajos pentru clienţi. Practic, le dăm banii pentru taxă“, a explicat Mihaela Ciurel, director de vânzări în cadrul Rucom Craiova, dealer Opel – Chevrolet.

Însă, optimismul se opreşte aici. „Creşterea taxei pentru maşinile noi este într-un top al aberaţiilor. Până acum, nu au existat discuţii, pentru că taxa de înmatriculare cea mai mare este de 700-800 de euro pentru o autoutilitară. Cred că după 1 iulie vom avea probleme. O maşină veche are preţul la jumătate faţă de una nouă. Cine nu ar fi interesat dacă ar avea şi avantajul unei taxe mici?“, a declarat Ecaterina Pârvuleasa, directoarea BlackFox Auto, dealer Citroen.

„Avem clienţi care se grăbesc să cumpere acum, ceea ce îi sfătuiesc şi eu. Cu siguranţă că vânzările vor fi influenţate de intrarea în vigoare a noii taxe. Am auzit de persoane care şi-au cumpărat maşini la mâna a doua din străinătate şi aşteaptă 1 iulie ca să le înmatriculeze“, a declarat Luiza Scărlătescu, director de vânzări Redac Craiova, concesionar Dacia-Renault.

 

În aşteptarea schimbării

 

Doi craioveni care şi-au cumpărat maşini din străinătate, la mâna a doua, aşteaptă introducerea noii taxe, astfel încât să nu fie nevoiţi să achite valoarea actuală, care este mai mare. Bogdan Cristescu a cumpărat un Opel Vectra C din Germania, în urmă cu două luni, dar nu l-a înmatriculat. „Stau cu maşina în garaj, deşi abia aştept să o conduc, şi o voi ţine în garaj până după 1 iulie, pentru că nu vreau să dau bani de pomană statului pentru taxa de primă înmatriculare“, a spus Cristescu. Nu este singurul care a procedat în acest fel. „Stau cu maşina în faţa blocului de trei luni, dar nu plătesc în ruptul capului taxa de înmatriculare aşa cum este acum, pentru că nu mi se pare normal să dau atâţia bani la stat. Aştept să se modifice“, a declarat Leontina Drăghici, din Craiova, care şi-a achiziţionat autoturismul din Germania. Cei care nu au avut răbdare aşteaptă 1 iulie, pentru a-şi recupera o parte din banii pe care i-au achitat în contul primei înmatriculări. „Eu am cumpărat maşina din Austria, cu 5.500 de euro, şi am fost obligat să plătesc 900 de euro taxa. Aştept schimbarea legii să îmi recuperez banii“, a declarat craioveanul Mircea Manea.

„Cred că după 1 iulie vom avea probleme. O maşină veche are preţul la jumătate faţă de una nouă. Cine nu ar fi interesat dacă ar avea şi avantajul unei taxe mici?“.

Ecaterina Pârvuleasa, directoarea BlackFox Auto, dealer Citroen

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII