5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞahul, disciplină obligatorie

Şahul, disciplină obligatorie

Şase parlamentari PSD şi PRM au depus ieri la Senat o propunere legislativă prin care cer introducerea disciplinei şah în programa şcolară a învăţământului preuniversitar.

Proiectul – iniţiat de senatorul PSD Adrian Păunescu şi de peremiştii Gheorghe Funar, Petru Stan, Carol Dina, Ilie Petrescu şi Adrian Moisoiu – prevede ca, începând cu anul şcolar 2009-2010, să se introducă în programa de învăţământ preuniversitar disciplina şah, o oră pe săptămână. În plus, se solicită ca Ministerul Educaţiei să organizeze, în fiecare unitate de învăţământ preuniversitar, un club de şah pentru care să asigure dotarea necesară. Anual, unităţile de învăţământ preuniversitar va trebui să organizeze campionate de şah pe categorii de vârstă, iar în Bucureşti, Ministerul Educaţiei ar urma să finanţeze, în perioada 2009-2011, „Casa Şahului“.

În expunerea de motive se arată că şi în Rusia, China, SUA, Cehia, Anglia, Spania, Argentina sau Venezuela şahul este o disciplină obligatorie în şcoli. „Se ştie că şahul este un sport al minţii, care îmbină inteligenţa cu arta. Şahul este şi artă, şi sport, mai ales pentru copii şi tineri, dar şi pentru cei maturi. Are o valoare educativă, formatoare a viitoarelor caractere şi pentru viitoarele personalităţi“, argumentează iniţiatorii, citaţi de NewsIn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII