17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimul învingător în lupta pentru recuperarea taxei auto

Primul învingător în lupta pentru recuperarea taxei auto

Unul dintre plătitorii taxei auto care au acţionat în judecată DGFP Olt pentru a-şi recupera banii a primit câştig de cauză din partea judecătorilor.

 

OLT. George Şerban a urmat paşii legali pentru a dovedi că nu ar fi trebuit să plătească taxa de primă înmatriculare şi şi-a susţinut singur cauza în faţa instanţelor de judecată. A primit însă ajutor din partea unei persoane specializate în drept, care l-a îndrumat atunci când a dat în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt. Chiar dacă hotărârea judecătorească prin care i se dă dreptate plătitorului nu este definitivă, el speră că se va dovedi că nu ar fi trebuit să plătească taxa de primă înmatriculare şi îşi va primi banii înapoi. „Am fost îndrumat de o persoană de specialitate atunci când am făcut demersurile în vederea recuperării taxei, dar în instanţă mi-am susţinut singur cauza. Sper să am câştig de cauză până la final şi îi îndemn pe toţi cei care au plătit taxa să îşi ceară banii înapoi“, a spus Şerban. Dacă hotărârea emisă de instanţa de judecată va fi declarată definitivă, plătitorul urmează să îşi recupereze peste 5.000 de lei, banii plătiţi pentru prima înmatriculare a unui autoturism.

 

Procedură simplă

 

Cei care vor să-şi recupereze banii plătiţi pentru taxa auto trebuie să urmeze doar doi paşi. Primul este depunerea la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a unei cereri prin care se solicită returnarea sumei plătite.

Cererea trebuie să fie însoţită de copia de pe chitanţa care atestă plata taxei. În termen de 30 de zile, cei de la Finanţe au obligaţia să trimită un răspuns persoanei care a depus cerere. Cum de fiecare dată acesta este negativ, proprietarii de autoturisme trebuie să treacă la următorul pas. Ei vor da în judecată DGFP pentru returnarea sumelor plătite. La fel trebuie să procedeze şi firmele de leasing pentru a recupera banii clienţilor.

Deşi în alte judeţe, cum ar fi Aradul sau Clujul, oamenii şi-au primit deja banii înapoi, în Olt sunt puţini care ştiu că problema poate fi soluţionată relativ simplu, întrucât nimeni nu i-a informat.

Şoferii trebuie să mai ştie că toate cererile de chemare în judecată a Finanţelor Publice se depun doar la Secţiile Comerciale şi de Contencios Administrativ şi Fiscal, nu la Tribunalele Comerciale. De asemenea, acţionarea în instanţă a Finanţelor fără cererea de solicitare a taxei depusă în prealabil nu este luată în considerare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS