21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenţii medicali preferă să muncească în Occident

Asistenţii medicali preferă să muncească în Occident

Din ce în ce mai mulţi asistenţi medicali şi infirmiere îşi încearcă norocul peste graniţele ţării.

 

OLT. Destinaţia preferată este Italia, singura ţară care recunoaşte diplomele de absolvire şi dovada efectuării orelor de practică obligatorie. Mulţi asistenţi n-au lucrat o zi cu contract de muncă în România, fie pentru că nu au participat la un concurs într-o unitate publică sau la cabinetele particulare, fie pentru că după absolvire au dorit să muncească în străinătate pentru salarii de peste 1.000 de euro.

 

Firmele promit că se vor ocupa de acte

 

Dacă pentru salariaţii din alte domenii o modalitate frecventă de obţinere a unui contract de muncă în străinătate este apelarea la serviciile publice de mediere, personalul mediu sanitar alege firmele private de recrutare, specializate pentru domeniul sanitar. Italia rămâne destinaţia numărul 1, printre punctele forte fiind salariile între 1.300 şi 2.000 de euro. Îndeosebi asistenţii fără experienţă sunt favorizaţi de aceste contracte, italienii recunoscând cele 4.600 de ore de practică pe care elevii le fac în şcoala postlicelă sanitară şi nesolicitând experienţă suplimentară. Condiţii mai dure sunt în Germania, unde se impune o vechime de minimum cinci ani într-o secţie medicală similară celei în care asistentul ar urma să-şi desfăşoare activitatea.

În baza unei împuterniciri notariale, firma se ocupă de legalizarea tuturor actelor necesare şi de obţinerea diverselor avize, preluând inclusiv sarcina deplasării la Ministerul Sănătăţii Publice, pentru ultima ştampilă.

Sunt şi asistenţi care au fost păcăliţi de diverse firme. „Îi sfătuiesc pe asistenţi să nu semneze cu ochii închişi contractele de muncă, ci să solicite şi opinia unui avocat. Au fost situaţii în care reprezentanţii anumitor firme au promis orice numai ca oamenii să semneze contractele, iar odată ajunşi la destinaţie au descoperit că trebuia să îngrijească bătrâni prin sanatorii sau chiar mai rău“, a declarat asistentul-şef al Autorităţii de Sănătate Publică Olt, Emilian Liciu.

 

Peste 1.000 de asistenţi medicali, şomeri cu diplomă

 

Dacă în străinătate asistenţii reuşesc, după doi-trei ani, să promoveze în spitale, în judeţul Olt, peste 1.000 de absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare nu au reuşit încă să-şi găsească un post în domeniu.

Deşi şcolile postliceale sanitare au apărut în anii ’90, vechile licee sanitare dispărând, repartiţii n-au mai existat decât un an, doi, de atunci asistenţii fiind nevoiţi să îşi găsească singuri un loc de muncă.

 

Goana după apostile

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Sănătate Publică Olt, se prezintă pentru apostilarea documentelor medicale şi cei interesaţi de locuri de muncă în domeniul agricol sau în construcţii. Nu puţine au fost, de la începutul anului şi până în prezent, solicitările de apostilare a documentelor necesare pentru copiii pe care părinţii s-au hotărât să-i aducă în localităţile unde trăiesc de ani buni. În aproximativ o jumătate de an, s-a pus apostila pe 210 documente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII